Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JJ

Je velmi podivné, jakým hrozným nesmyslům musí věřit ateista, aby o sobě mohl prohlásit, že je nevěřící!

0 0
možnosti

"Ateisté také něčemu věří." Oblíbený argument těch, kteří nejsou s to pochopit ateisty.

2 2
možnosti
MP

"Ateismus vás přejde... nejpozději na smrtelné posteli" (Adolf Born)

3 0
možnosti
Foto

Kdysi jsem četl citát, bohužel jsem si nepoznamenal jeho autora:

„Ateismus rozhodně není zločin. Ateismus je pouhý omyl.“

3 5
možnosti
MP

Velmi pěkně napsáno. Onen článek, na který reagujete, ve mně evokoval slova "... za fasádou odborných výrazů, tam, kde by mělo být pochopení, najdete vždy prázdnotu" (Deepak Chopra, M.D.)

6 1
možnosti
PC

Naprostý souhlas!

4 1
možnosti
FL

"Bez utopické představy nějakého smyslu lze jen těžko stavět na argumentaci jakoukoli morálku. Ale třeba nám něco nového a podnětného k tomu nějaký ateista odpoví."

Morálka nepotřebuje argumentaci v nějakém vyšším smyslu (a není potřeba hledat nic nového, stačí znalosti z etobiologie, nebo sociobilologie). Morální principy nám do našich hlav naprogramovala evoluce. Máme špatné svědomí když někomu ublížíme, pohoršuje nás když jeden krade a máme sklon mu v tom bránit i když tam nejde o náš osobní zájem... Někdo tu argumentaci potřebuje a vymyslí si Boha a odměnu za dobrý skutek. Ateista udělá dobrý skutek a odměnu nečeká. Ateisti jsou stejně dobří a špatní jako věřící, podle všech studií...

"Znám poměrně dost věřících a troufnu si říci, že jsem prakticky nenarazil na věřícího, který by ignoroval fakta a popíral evoluci"

Na první pohled to tak vypadá, ale jakmile věřící začne rozebírat soulad vědy a víry, dostává se do problémů a tu a tam si fakta začne i přizpůsobovat, a to i když se jedná o největší odborníky. Za vědce prof. Václav Hořejší ve svých blozích, za kazatele Marek Orko Vácha s přírodovědným vzděláním.

"Pokud budu považovat evoluční samoorganizaci za oprávněný přírodní diktát, musím nutně začít schvalovat vytěsnění nedokonalého druhu s poškozeným genem" - takových nesmyslů je v tomto článku vícero a je to jenom o nepochopení základních myšlenek z vědy. R. Feynman (fyzik , Nobelista) řekl, že když se člověk začne vyjadřovat k tématům mimo svůj obor, tak se většinou ztrapní (myslí samozřejmě u odborníků). Je to jako ty ukázkové blogy iDnes lidových myslitelů, filozofů co fušují do fyziky.

6 0
možnosti
ZH

Morální principy nám do našich hlav naprogramovala evoluce.

Z takovou formulací by Bůh byl asi spokojen

Vždycky mne dojme, když velký fyzikalistický racionalista použije argument: Ale to je nesmysl, aniž by uvedl, co je logicky nesmyslné a proč. Vás neznepokojuje, když nemáte důkaz?

4 3
možnosti
KL

Pane Hornere, málokdy mám tu příležitost souhlasit s Vaším pohledem na věc. Jako třeba právě dnes...

6 0
možnosti
  • Počet článků 824
  • Celková karma 22,15
  • Průměrná čtenost 972x
Genealog, absolvent HTF UK. Mými hlavními zájmy jsou: historie, poezie, filosofie a nekonfesní teologie.

Seznam rubrik