Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Zdeňku Hornere, děkuji Vám 👍

4 0
možnosti

Souhlasim s vami v tom, ze pochybovat je nase pravo. A mit jiny nazor taky. A abych vam lepe porozumel, chtel bych se od vas dozvedet, ktery z argumentu pana Putina, ktere mely vest k zahajeni specialni operace, povazujete za pravdivy?

1 0
možnosti

Totalita, ministryně války...atd, atd. O vás opravdu pochybovat nelze.

8 5
možnosti

O Vás já nepochybuji již dlouho.

3 2
možnosti
Foto

Podstatou výroku a přístupu Descarta není zdůrazněné a aplikované pochybování, ale překonávání pochybností, k čemuž má vést právě myšlení. Pochybovat je jen část, polovina cesty, teprve myslet a odstraňovat tak pochybnosti je cesta celá, naplněná. Což se stalo autorovi.

1 1
možnosti
Foto

Pouze pokud někdo pochybuje a přednese argumenty pro své pochyby, oponenti mají možnost mu vyvrátit svými argumenty. A tak se na světlo dostávají informace ze všech stran a úhlů pohledu a vědci i politologové mají možnost na základě mnoha informací hledat optimální cestu.

Pokud převládne ideologie, tj. absence informací, tak se nemůže nikdo a nikdy rozhodnout správně. Zákaz pochybností dovede konkrétní společnost vždy na špatnou cestu. :-)

Autor uvažuje správně. Je pro ponechání možnosti k pochybování.

7 0
možnosti

Skvělý text. Souhlas a karma!

5 2
možnosti
Foto

R^

Je to tak. Cela zapadni civilizace se dostala na vrchol zpochybnovanim predeslych "pravd". Potlacovanim pochybnosti a ruznosti nazoru se vyvoj jen pribrzdoval. V soucasne dobe vitezi ideologie (migrace,greendeal,valka na UA, ekonomika....) a tedy jsme na zacatku upadku. Coz je zrejme.

"Myslim (premyslim, pochybuji), tedy jsem" nelze zamenovat za "nemyslim (nepremyslim a nezpochybnuji) a jsem taky". :-)

3 2
možnosti
Foto

Ale Vy přesto jste! Asi zázrak. ;-D

2 2
možnosti

Píšete blbost už v první větě. Descartesův výrok zněl "cogito ergo sum" - myslím tedy jsem, nikoli "pochybuji, tedy sem". A jelikož se od toho nesmyslu odpichujete v další argumentaci, nedivte se, že jste mi k smíchu.

Škoda, měl jsem za to, že v ohýbání skutečnosti jste větší kanón.

5 0
možnosti

P74e56t85r 60L36u43k62e71š

7. 4. 2023 13:47

Máte pravdu, většinou se to uvádí v takhle zkrácené formě. Kompletní výrok zní: "Dubito, ergo cogito, cogito ergo sum." - Pochybuji, tedy myslím, myslím, tedy jsem. Autor blogu to poněkud pomotal. Jeho texty jsou pro mě dost nepřijatelné, protože myslím:-) Mimochodem, zrovna běží v televizi Historie.cs. Tématem je vliv dezinformací na společnost...

3 0
možnosti

S pochybovači si poradíme. To v české kotlince umíme, za každého režimu. Zatím teda jen převýchova, ale bude-li třeba ...

3 0
možnosti

To zní jak pověstná píseň ze známého filmu : "Říkali nám rudý teror, Gottwaldovi derviši, my jim za to postavíme......"

0 0
možnosti

Tak i v roce 1938 byla v Československu menšina, která chtěla připojení Sudet k Německu. :-)

0 0
možnosti

Ano, a nebylo to vůbec stejné.

0 0
možnosti

Představte si, že trestní zákoník jde tak daleko, že některé pochybnosti dokonce trestá:

§ 405

Popírání, zpochybňování, schvalování a ospravedlňování genocidia

Kdo veřejně popírá, zpochybňuje, schvaluje nebo se snaží ospravedlnit nacistické, komunistické nebo jiné genocidium nebo nacistické, komunistické nebo jiné zločiny proti lidskosti nebo válečné zločiny nebo zločiny proti míru, bude potrestán odnětím svobody na šest měsíců až tři léta.

6 0
možnosti

To je sice chvályhodné, že se strašíte zákonem, který na diskuzi jistě použít nelze, zvláště, když genocidium nikdo v případě Ukrajiny zatím neprokázal. Až to tak bude, pak trestejte. :-P

1 2
možnosti

Redakční blogy

  • Redakční
               blog
  • Blog info
  • První pokus
  • Názory
               a komentáře

TIP REDAKCI & RSS