Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Norové tyto návrhy odmítají. 26. srpna tamní ministr energetiky Terje Osland řekl, že během krize nebudou podepisovány smlouvy s pevnou cenou. Skandinávci mimochodem vytýkali EU její vlastní politiku. Faktem je, že 95 % norského zemního plynu je dodáváno potrubím, tedy ještě větší podíl než v Rusku. V souladu s tím mělo království zájem na sepisování dlouhodobých smluv, které nepodléhaly kolísání cen.V roce 2010 se však EU rozhodla jinak a dala přednost volnému trhu s plynem a zaměření na spotové ceny. Tehdy se to zdálo jako skvělý nápad, protože cena plynu díky mohutné expanzi LNG na místní trh neustále klesala. Od roku 2021 se však trend začal obracet — zkapalněný zemní plyn již nestačil kompenzovat nedostatečné dodávky v jiných směrech. Nyní se Norsko návratu k systému dlouhodobých smluv nebrání, otázkou ale zůstává, za jakých podmínek se to vše formalizuje - spotovou cenu plynu si za současné situace nikdo netroufne předpovídat. Tady máte to "selhaní"trhu,naprosto diletantská politika EU nás všechny zavadla na hranice katastrof a jediné řešení pro EU je donutit Rusy k vítězství i proti jeho vůli jen aby klesla cena plynu a potom rychlostí blesku z Nory podepsat dlouhodobou odběratelskou smlouvu na plyn i ropu.A hned potom opět kázat RF co může a nesmí.8-o

0 0
možnosti
ZZ

Stačí otevřít NS2 a cena plynu ihned zázračně klesne. To ovšem nebude chtít Norsko, ani dodavatelé LNG a USA.

:-/

0 0
možnosti
JL

Vazeny pane Zdenku Hornere. Precetl jsem si peclive vas clanek. Musim se priznat vsak, ze to bylo jen jediny den od vaseho vydani. Cili mohu diskutovat s urcitou spravedlnosti o vasem nadpisu. "Trh s energiemi selhal".

Stejne je to i s diskuzni rubrikou. Okamzite poznavate obcany se stalou mozkovou tendenci naucenou v minulem obdobi. To je: "stat musi vyresit vse, co obcane zadaji". Pozadavek techto lidi, je oddeleni hospodarstvi a hlavne energii, od evropskeho trhu. Dale ukoncit embargo vuci RF a nastolit smirivy ton podobny Madarsku.To je ta snaha ukazat svetu co jsme zac. Dal nebudu rozebirat

Evropsky problem nejlepe definoval pan Matuska. Rekl vetu, kterou rozumny clovek musi mit, misto te mozkove tendenci z minula.

"Zásadním problémem EU je Green deal a vybudovaná závislost na zdrojích z Ruska".

Kazdy investor zna a vi, ze sve penize nedava do akcii jednoho podniku. Diversifikace investici je zakladem uspechu. Mit jenom Rusko, jako jedineho dodavatele, je ukazkou idiotskeho mysleni predesle nemecke administrativy pani MERKLOVE. Obcane jako oslici nasledovali svoji vudkynni az do jejiho konce. Vypada to, ze ty tricata leta minuleho stoleti se opakuji do posledniho pismene. Nasleduj FURERA a bude dobre. A to Nemecko ma byt tou silou Evropy. Dnes cela Evropa plati to nesmyslne rozhodnuti Nemecka (a take CR, Madarska, Rakouska a mnoho dalsich zemi)

Bude lip. Tedy v cenach za energii. Ze vcerejska na dnesek, cena energie v Evrope KLESLA o 26%. To je jen pro spravne rozhodnuti urcitych lidi sednout si a diskutovat jak dal. Chytri budou se snazit diskutovat take, co udelat v budoucnosti. Zde CR muze byt iniciatorem jako stat v predsednictvim EU.

Tak pane Hornere. Trzni hospodarstvi pracuje presne jak ma. Vy a vsichni vam podobni, se muzete jen divat. Okecavani je dovoleno!!??

1 1
možnosti
MB

Až na jednu maličkost - někteří už nakoupili za vysoké ceny s tím, že by mohla být elektřina ještě dražší. Ti se asi neradují.

0 0
možnosti
Foto

Zásadním problémem EU je Green deal a vybudovaná závislost na zdrojích z Ruska.

Putin toho využil a my nemáme plán B.

On tedy není příčinou, spíše následkem.

2 2
možnosti
Foto

Nezapomínejte na některé figurky (Merkelová, Schröder) kteří tomu silně pomohly. Motiv? Že by láska k RF nebo k měšci? :-)

1 1
možnosti
Foto

Ní když se podívám na technologickou úroveň KLDR, na jejich životní úroveň....tak naopak je vidět, že sankce fungují.

KLDR sice "štěká" ale reálně nejen že " nekouše", ale nemá ani na to si spravit zuby aby kousat mohlo.

Stejně to bude e Ruskem.

Nás sankce na rok na dvě poškodí, ale pak naopak posílí, protože přestaneme být na Rusku závislí

1 1
možnosti
ZZ

Posílí ?

Když průmysl ztratí konkureceschopnost díky cenám energií a plynu ?

To řekněte nejen sklářům a pekařům, ale i každému, kdo dělá se železem....

:-P

0 1
možnosti
JK

Vy tady pletete ze slov pomlázku, ale polovina prutů je z vrby a druhá polovina z roxoru a dohromady to lepíte olovem. Obávám se, že to matení čtenářů je záměrné, je tvořena mlžná atmosféra, že ve veškerém dění je zmatek nejistota a že to bude hrůza. Pak je nám nabídnuto kdo za to může, za "krizi je strašnou a nebezpečnou, protože lež o nepřípravě války se prohlubuje." To je jak z propagandistického plakátu. Řešení je nám také nabídnuto, nejdříve chudák perzekuované Rusko a pak "bez mírového soužití nelze naplnit „evropské hodnoty a ideály“ o svobodě a volné trhu či prosperitě." To jsou formulace, že by jednomu ukápla i slza.

Ty kecy o energetice jsou stejně k ničemu jen vyvažují ruskou linku a vyvíjejí mlhu.

Výborně postavený příběh, zdá se mi to až příliš promyšlené a plánované. Musím uznat, že jde o propagandu vrcholné úrovně. Blahopřeji.

3 0
možnosti
JL

Hodně složitá multitematická problematika. Drahé energie - nejásali náhodou politici někdy na jaře 22, že sankce jsou ta správná zbraň, která dostane Rusy do kolen?????? Vida a máme tu bumerangový efekt. Mimochodem výhoda zdražení energií spočívá v tom, že se borci a borkyně ve vedení EU mohou zamyslet nad Grín dýlem trochu realisticky - tady vidí, kam to povede. Přišla bída na kozáka...Měli jsme ropovod Družba - ropa - levně, ZP z Rossíji přes Detuschland a najednou máme kupovat svetry. Napadlo to děvče s velkýma očima, že chudší vrstvy prostě svetry mají a nevyhazují? Máme svetry staré asi 20 let. Vyhazovat je je vhodné tak pro boháče. Můžeme zase hezky v 21.století zavádět staré středověké pojmy, termíny z pohádek - chudák, žebrák, boháč, šlechta...čímpak to , když máme to vědecké století, chystáme se bydlet na Marsu (jak to tam bude s energií-propanbutan?) a Sedláček nám radí přemístit se do virtuálního světa....?

1 1
možnosti
PK

R^ přesně popsáno, kam to "pseudohumanisti" typu Havla, Pirátů, Pekarové, Fialy či Vystrčila vedli a stále vedou......místo zdravého úsudku jen papouškují věci z Bruselu a stávají se většími válečnými štváči než celý Putin a spol. Ta věčná "cvičení" NATO neustále se blížící hranicím Ruska, přitroublé "rezoluce" EU proti Rusku a další nesmysly vyeskalovaly napětí až k současnému stavu věcí......místo zasednutí k mírovému jednání a přijmutí odpovědnosti za způsobené škody, pouze bankrot vlastních států a "svetry". ;-€

9 4
možnosti
JZ

To je fakt, rusáci by měli přijmout zodpovědnost za škody, které napáchali. :-)

3 0
možnosti
Foto

Vyjádřím se jen k jedné větě - trh selhal. Slyšel jsem ji v posledních dnech několikrát.

Před lety jsem psal něco o (Klausově) neviditelné ruce trhu v tom smyslu, že trh bez zásahů (regulací) by žil svým vlastním životem. Jako nám nadřízená a námi respektovaná neomylná bytost.

A hle, trh selhal. Je čas vyslat delegaci k Trhu a předat mu důzaznou nótu :-) Snad Trh s tou delegací nevyrazí futra.

Tohle je jen taková noticka. Ekonomice nerozumím.

3 0
možnosti
Foto

Tady platí, že Trh je dobrý sluha, ale zlý pán.

Ono neviditelnou ruku nelze pustit všude, neb se z ní může stát pařát. :-)

1 0
možnosti
Foto

Huanismus v mezinárodní politice nemá prostě místo. S řadou věcí souhlasím, ale ta mantra míru už je prostě za hranou. Právě nejen kvůli obecným politickým úsům prostě o žádném míru prozatím jednat nejde. Jednoduše v Evropě nelze jen tak překročit fakt, že Rusko je jednoznačný agresor a nechat mu bohorovně dobitá území. Jste tady jediný komu to volání po míru opravdu věřím. Snad jen pár bláznů a vojensko-průmyslový komplex o to nestojí, ale jak jsem psal výše, humanismus Vašeho zrna a i stále více zdravý rozum nelze v této situaci a stavu společnosti příliš očekávat, a fakt je třeba vidět, že až na výjimky především v Rusku ne.

1 0
možnosti
Foto

Území dobytá a současně dobitá.

Humanismus páně Hornerova zrna má na svědomí nejhorší katastrofy. :-)

2 0
možnosti
MS

Hezký článek, bohužel ale utopie. Systém sankcí není dokonalý, ale v současnosti jediný funkční. Náš trestní řád je založen na stejném systému a nedovedu si představit, že by naše společnost čestně do rodiny přijímala recidivisty, které by nikdo netrestal a kteří by nesplatili dluh společnosti, co svým jednáním sami způsobili. Vy osobně byste jen tak bez sankcí odpouštěl neonacistům, kdyby propagovali nacismus? Bez sankcí?

Na druhou stranu máte pravdu, že je to uzavřený kruh plný křivd. Jeden vytvoří sankci a druhý v domnění, že je v právu, vytvoří sankci také. Ten první, který si také myslí, že je v právu vytvoří další sankci a tak dále....

Těžko soudit, čím nahradit současný systém sankcí.

5 1
možnosti
PN

Prave ze system sankci vubec funkcni neni, tedy za predpokladu, ze ty sankce EU jsou proti Rusku a ne proti EU obyvatelum, kteri na to jedini doplaci.

V minulosti sanakce nikdy k nicemu pozitivnimu nevedly a neni duvod, proc by to ted melo byt jinak. Navic proti tak obrovske zemi, jako je Rusko, na ktere jsme elergeticky a surovinove zavisli.

2 0
možnosti
  • Počet článků 825
  • Celková karma 22,54
  • Průměrná čtenost 971x
Genealog, absolvent HTF UK. Mými hlavními zájmy jsou: historie, poezie, filosofie a nekonfesní teologie.

Seznam rubrik