Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

S oprávněností a správností odsunu sudetských Němců se dá samozřejmě polemizovat. S odstupem času však lze konstatovat, že nakonec byli možná rádi i ti odsunutí (zejména ti, co se dostali do tehdejšího Západního Německa:-)). Těžko si také lze představit, jak by probíhalo poválečné soužití početné německé menšiny s Čechy. Nijak na růžích ustláno totiž neměli ani ti Němci, kteří zde jako antifašisté mohli zůstat. Takže nakonec odsun, i když šlo nejspíš o uplatnění kolektivní viny, splnil svůj účel (tím samozřejmě neobhajuji excesy, ke kterým došlo při tzv. "divokém" odsunu).

0 0
možnosti
LH

To je legrace. Horner se ohání kolektivní vinou a v předposledním odstavci dává všem Čechům kolektivní "poskvrnku" kvůli Sudeťákům. O jeho kolektivním nálepkování ve všech ostatních vyplodech na blogu netřeba mluvit.

2 0
možnosti
PB

;-D;-D;-D to jo, zde:

Ani my Češi nejsme bez poskvrnky. Na základě kolektivní viny jsme často brutálně a nezákonně odsunuli sudetské spoluobčany.

Je to prostě zmatený liberální aktivista, v nich seto často tluče jak u Lipan.

2 0
možnosti
JL

Jaka kolektivni vina pane Brunere? Neslysel jste, Ze pres. Zelensky v pripade vrazdy civilistu ve meste Buca, zada o svolani mezinarodni mise ktera by na miste vysetrila ktera jednotka ruske armady vrazdy spachala a jmena velitele ktery rozkaz k takove akci vydal.

Pokud jde o republiku Ceskou, posledni dva prezidenti Klaus a Zeman hlasaji, ze "Benesovy dekrety" jsou nedilnou soucasti Ustavy CR. Princip kolektivni viny "na vecne casy". Co Vy na to p. Hornere?

2 0
možnosti
MS

Možná byste si měl přečíst něco o vzniku a účelu Benešových dekretů - tedy že až ten právní dokument měl kolektivní vinu odstranit. Pak byste nepsal nesmysly.

0 1
možnosti
JL

Ale on oficiálně samozřejmě nikdo v západních státech kolektivní vinu nehlásá, jsou to jen nějaké blogerské výkřiky z gauče u kompu.... Ruská vláda ale hlásá propagandu nenávisti vůči Ukrajině, Ukrajincům a všemu západnímu. Podobnou nenávist hlásal kdysi německý nacismus "podřadným rasám a národům". Podobnost čistě náhodná? Kdyby Ruská věrchuška chtěla poněkud změnit vlastní obraz, musela by slíbit, že válečné zločiny spáchané vlastní armádou budou vyšetřeny a viníci odsouzeni. Taky by měla Ruská vláda zastavit nesmyslnou válku a jednat o míru. Jinak se budou nenávist a ztráty zvětšovat. ...Bylo to tak i ve 2.světové válce: nakonec začali západní spojenci bombardovat německá města čili civilisty a Američani v Japonsku, jak známo, použili nové zbraně proti civilistům. Šlo de facto o psychologický nátlak na tamější vrchnost, aby válku ukončila. Fungovalo to na Japonce , ale nikoli na Hitlera, ten byl rozhodnutý válčit až do konce. Dodejme, že vytrvalost a brutalita jedné strany vede nakonec k odvetám, které postihují i nevinné civilisty. Rusové ovšem přišli s novinkou: začali likvidovat civilisty hromadně hned od začátku války, nikoliv jako odvetu, ale snad jako varování a pomstu za odpor.

2 0
možnosti
JL

Pane Zdenkuu Hornere. Vase uvaha a hlavne podstata kolektivni viny, je neuplna. Srovnavani viny Nemecka a Ruska dnes, je nesrovnatelne. Situace Nemecka v dobe pocatku statniho "nacismu", byla jina nez dnesni situace v Rusku. Vychazime dnes z verejneho pruzkumu v Rusku, ale z historickych kroku v Nemecku.

Pro vyklad musim rici, ze prozitim Protektoratu se vsim vsudy a s celym denim ve valce teto zeme proti Evrope, nejsem zastancem kolektivni viny Nemecka.

Proc? Strana Hitlera se dostala k moci v dobe, kdy tento stat byl v procesu upadku, ktery svet dlouho nevidel. I politicky, prebranim moci nacisty bylo presne podle Ustavy. To je skutecnost. Udalosti potom se nazyvala diktatura.

Situace v dnesnim Rusku je jina. Zde je kolektivni vina primo ukazkova. Obcane tohoto kolosu, dopomohli cele skale vedeni byt tim, jak je vidime dnes. Od roku 1991 az po dnesek. Dnesni system Ruska je diktatura s podporou minimum 80% obcanu. Toto cislo je tou ukazkou kolektivni viny. Proc to procento obcanu existuje, je otazka, kterou nechal jineho vysvetlit. Pro me uspokojeni, historie mi ukazuje tu odpoved.

Nejsem filozof. Jen se snazim pro sebe vysvetlit cely ten svet po dobu meho zivota. A take, jak historie ovlivnila ten svet v mem zivote.

1 0
možnosti
Foto

Kolektivní vina to samozřejmě není, vždyť Putina volilo sotva 10% občanů RF!;-D

Pamatujte, že kdo nezabrání zlu, stává se spoluviníkem.

A že do nejhlubšího pekla patří ten, kdo v době mravní krize zůstává netečný. (Dante).

Proto v daném případě musíme rozlišovat mezi Rusy a rusáky. Kolektivní vinu u rusáků asi těžko vyvrátíte.

0 0
možnosti
PB

P89e98t87r 54B58u29r91i79a91n

14. 4. 2022 16:24

Pokud se k něčemu přikloní většina z celku, jedná se o kolektivní názor.

Putin má podporu cca 80% ruských občanů, to stejné i ruská agrese na Ukrajině, jedná se tedy jednoznačně o kolektivní vinu celého Ruska. A vy si můžete u toho plancat marginálie jaké chcete.

Koneckonců, kdybych si dal tu práci a hledal ve vašich dřívějších článcích, tak tam kolektivní plivance na cokoliv, včetně rasistického a xenofobního českého národa najdu také. To jsem si jistý.

4 0
možnosti
Foto

Kolektivní vina je samozřejmě špatně.

Ale někdy je to méně špatně, než jiná varianta.

Dnešní Rusko, poválečné Sudety....

1 0
možnosti
Foto

J73a31n 63Š94i49k

14. 4. 2022 15:04

Princip kolektivní viny se mi nelíbí o nic méně či více než Vám. Nesoudím však nikoho, kdo tak činí, pokud má své důvody. Když budete v pozici člověka, kterému celou rodinu vyvraždil voják z cizí země, budou pro vás všichni její obyvatelé navždy prokletí, od toho nejstaršího až po toho nejmladšího. Nás lidi řídí převážně emoce a cit, rozum je až za nimi. Hezký den

3 0
možnosti
MS

Děkuju za článek. Tak jak jsem ho pochopil tak princip kolektivní viny je kontroverzní a nemorální prostředek.

Na druhé straně by tedy měla být presumpce nevinny, čili princip kolektivní nevinny a teď je otázka, kdo to poctivě dodržuje? Já jsem vytvořil princip kolektivní viny pacifistických hyen, odpůrci zase princip kolektivní viny banderovců, praporu Azov, válečných zločinů NATO.....

Je tedy princip presumpce nevinny funkční?

Západ skutečně má právní prostředek k dokazování a určení viny. Do té doby (rozsudku soudu) by se všichni měli zdržet podobných odsudků včetně mě. Realita je bohužel jiná.

O tomto článku můžu prohlásit, že už ho napsal normální pacifista a děkuju za to.

0 1
možnosti
Foto

Normální pacifista? Oni takovíto pacifisté mají na svědomí snad víc mrtvých, než "váleční štváči z volstrýtu". Viz Mnichov. :-(

2 0
možnosti
  • Počet článků 825
  • Celková karma 22,51
  • Průměrná čtenost 971x
Genealog, absolvent HTF UK. Mými hlavními zájmy jsou: historie, poezie, filosofie a nekonfesní teologie.

Seznam rubrik