Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Ach jo. Zatímco někteří lidé krátkozrace mžourají a vyjadřují se k dění na Ukrajině jako by spadli z višně, ne tak Vy. Vy jako byste ještě prodléval na té višni, jež Vám bohatým větvovím s naducanými květy nedovoluje spatřit ani inspirující dění v domácím podrostu.

Co se to jen, u všech všudy, děje na té Ukrajině? Je možné, že Ukrajinci nejsou zcela jednotni? Že by je nedostatečné ztmelila desinformační válka? Jaký div, když jsme ještě nedávno byli svědky toho, jak část naší vášnivě štěpené společnosti nadšeně tleskala připravovanému záboru veřejnoprávních médií, odtržení od EU a vystoupení z NATO? Někteří nadšenci už dokonce uvěřili našemu panu prezidentovi (a české nezávislé justici), že Ferdinand Peroutka byl vlastně duší nacista a že se dostal dvakrát do koncentráku nějakým nedopatřením. Došlo to u nás tak daleko, že i zde někteří vyjadřovali obavy, aby to neskončilo občanskou válkou. A to nejsme zemí bývalého Sovětského svazu!

Jsme však zemí, v níž se našlo dost těch, kdo naši demokracii už prodávali za třicet stříbrných rublů.

Možná, že všichni Ukrajinci pana Zelenského nemilují. My také všichni nemiluje Miloše Zemana. Ale například pan Fiala získává další body. Zřejmě i prezident Ukrajiny. Nedivím se.

Nemám vůbec potřebu vyjadřovat údiv nad tím, že vlak, v němž jel pan Fiala do Kyjeva, nebyl zničen raketou nebo střelou z tanku. Ruský konvoj se sice rozdělil , to neznamená, že město je už zcela a neprodyšně sevřeno.

3 0
možnosti
Foto

Touha po Putinově likvidaci je vzhledem k situaci naprosto přirozená a legitimní. Ne pro pomstu, za tu nikdo nic nedostane, ale proto, aby už dál nemohl škodit celému světu. Šlo by vlastně o sebeobranný akt slušných a skutečně mírumilovných lidí. Vzteklého psa také zastřelíte, namísto toho, abyste ho hladil...

4 0
možnosti
EK

Jste stejný jako rusáci, jen více rafinovaný.;-€

2 1
možnosti
Foto

Ale houby rafinovaný, je to klaun, volaly děti...;-)

3 1
možnosti
JL

Filozofovat o válkách je možno a má to i svůj smysl, protože to vede k sebepoznání. Ale ve chvíli kdy probíhá válka tohoto typu - kdy údajně Rusové plánují útok na Pobaltí, kdy může dojít k použití jaderných zbraní, je otázka, zda filozofování není trochu luxus. Momentálně je jedno, jak došlo k válce, ale jde o to zastavit zbytečné vraždění lidí a preventivně zabránit rozšíření války do podoby další války světové. Jestli Ukrajina zakázala používání ruština ve školách nebo na veřejnosti na svém území, teď je velmi marginální záležitost. Rusko porušilo a porušuje mezinárodní právo a páchá válečné zločiny, a to zjevně záměrně. To je děsivé a filozofovat nyní o tom, jak se podobají sudetští Němci Rusům v Donbasu je poněkud zvláštní. Můžeme říci, že národy bývalé sovětské říše tak nějak připomínají někdejší Jugoslávii - bohužel je to ještě horší. A podle toho válka vypadá a vypadat bude, dokud neskončí.

1 0
možnosti
Foto

Útok na Pobaltí, které je členem NATO by byl začátek 3. světové. Pak by nám už mohlo být všechno ukradené, protože by se už ukrást nic nedalo.

0 0
možnosti
MS

Takže jste nechtěl nové otázky posuzovat západním romantickým spekulováním. Posoudil jste je východním agresivním spekulováním, velká gratulace.

Takže jako důkaz masivního cíleného vyhlazování civilistů byste bral vlakovou nehodu se třemi premiéry, nebo jejich zastřelení? Jenom proto, že se bezpečně dopravili tam i zpět došlo ke zpochybnění genocidy. Výborná logická poznámka.

Další podobná logika je prodávání zbraní. Takže kdyby místo daru, šlo o prodej, agresor by si to možná nemusel vyložit jako válečný akt. Jestlipak víte o tom, že od Vrbětic jsme na seznamu nepřátel Ruska? Těch Vrbětic, kde ruští agenti připravili nálož na dodávku zbraní PRODANÝCH na Ukrajinu? Akorát vybouchla dřív.

Libozvučně vám nezní projev Zelenskyho, ale je pravdivý. Migrace menšiny není automaticky právo menšiny na rozebrání územní celistvosti, jinak se menšina nechová méně jako squatteři na klinice.

Nebere vám hlava likvidace Putina, nebo likvidace Ruska? První je zcela legitimní jako likvidace Hitlera, Husajna a Kaddáfího (dosaďte si sám), druhý je jen vaše manipulace a podsouvání.

6 0
možnosti
Foto

Jsme informováni stejně jednostranně jako kdysi. Z náznaků a mezi řádky je možné vyčíst víc a je na každém, čemu uvěří. Jaká je pravda o stoupencích S. Bandery? Stali se mírumilovnými ovečkami? Jak se žije menšinám? Nejsou uráženi pro jiné náboženství či původ? Média nás přesvědčují, že všichni Ukrajinci milují Zelenského za jeho neústupnost a bojovnost. Ukrajina je cca 120. zemí v pořadí podle HDP/hlavu. Rusko je cca 60. a my na cca 40. místě. Měli důvod milovat svoje vůdce, když jimi slibovaný boj s všude přítomnou korupcí pokaždé skončil s vyhlášením výsledků voleb? Ukrajinci mají rozhodně na víc, než být na tom dvakrát hůř než jejich východní soused a zasloužili by si lídra, který by zavedl na Ukrajině pořádek, skoncoval s korupcí a řádně prošetřil, jak všichni "chudí Honzové " během těch třiceti let k nesmírnému bohatství přišli.

4 2
možnosti
HH

Přesně a ty baráky, muzea, divadla a lidi si Ukrajinci bombardují sami...pravda je jinde otevřete oči...Můžou si za to sami...vůbec měli bychom tam hodit atomovky, abychom ty banderovce pomlátili...uráááá

5 0
možnosti
MB

Dovoluji si připomenou důležitý fakt. Kde se Rusové na Ukrajině vzali? Podobně nas Donbase, či v Pobaltí ap. Mnohde jde o výsledek Josífka Stalinů. Přemisťoval celé masy lidu, výsledky to nese dodnes. Již nežije 69 let - vážně úžasné. Ti Rusové, jsou stále hosty na cizím území. Rozumím jejich zvyklosti, pochopitelné. Nevidím ovšem důvod k cizojazyčným nápisům a úřední řeči. To stejné, jako bych šel na návštěvu v botech - jsem tak zvyklý. Krásné manipulace nesouhlasu? Pokud budou, řešení je jednoduché. Pozvěme zpět Sudetské Němce. U nás žili déle, nejméně 500 let. To Lenin, Stalin ještě vůbec neexistovali. Podobně Přemysl Otakar II. Založil Královec - Kaliningrad, je náš! Nasadil tam 60.0000 vojáků. Bitva 1254, proč vlastně padli ? ... :-)

9 0
možnosti
Foto

Sudetští Němci se sousedy Čechy žili v přátelství a shodě. Vůči prvorepublikové vládě a politice mohli mít řadu výhrad, protože nebylo vše košér, ale řemeslník, dělník či zemědělec má jiné starosti, než týkající se boje o vliv a moc. Pohoda skončila, když se v Německu dostali k moci nacisté. Poblbli i sudeťáky a ti se vůči Čechům začali chovat nadřazeně až agresivně. Po Majdanu podobně posílili nacionalisté hlásící se k banderovým myšlenkám. O jejich chování vůči menšinám z médií nevíme nic.

3 0
možnosti
Foto

Blog v rozpporu se svým nadpisem podává více než jen jeden pár poznámek. Ale zase klade přesně jeden pár otázek. Zkusme na ně odpovědět:

První z páru otázek zní : "I při vší zlobě na „rusáky“ si snad nikdo nepředstavuje, že by bylo možné Rusy úplně porazit a snad vyhladit?"

Na tuto otázku je těžké korektně odpovědět. Znamenalo by to provést šetření mezi všemi miliardami lidí na Zemi a zjišťovat, jestli opravdu NIKDO nemá takovouto představu. Obávám se, že vzhledem k různorodosti lidstých představ by se nejspíš někdo s takovou představou našel. Odpoběď by tedy nejspíš byla negativní - Ne, nejspíš si to někdo představuje.

Druhou a poslední z páru otázek, kladených v blogu, je "Nebo kam by se poděly milióny Rusů?".

Myslím si, že správným řešením je oddělit to, jakým jazykem lidé hovoří od toho,jestli podporují invazi či ne. Proti invazi se staví i mnoho ruskojazyčných Ukrajinců. A ti by rozhodně měli být po válce zcela rovnoprávnými občany Ukrajiny. Ti, kdo invazi aktivně pomáhali, by naopak měli buď odejít, nebo čelit na Ukrajině trestnímu stíhání.

Jednu z možných odpovědí na druhou otázku dává i tahle čtvrtstoletí stará písnička :

https://www.youtube.com/watch?v=rTr4cnxt53o

3 0
možnosti
JK

Čekal jsem o vás něco v tomto duchu. Musím uznat, že jste se umělecky vyhnul přímé propagaci Ruské ideologie a jejich dezinformacím. To je ale asi tak jediné pozitivní, veškerý obsah vašeho sdělení i jeho vyznění ve nic než odporná obhajoba agresivní a krvavé Putinovi války.

Krvavou válku vede despotický vůdce Putin, ne Ruský lid, připravoval se na ni dlouho, použil vše co dělali i jiní diktátoři, včetně lží, manipulace s davem a tvrdými represemi proti odpůrcům, včetně prokázaných vražd. Ruský lid čeká stejné prozření jako Němce po druhé světové, taky nemohli chvíli uvěřit že se nechali tak strašně zmanipulovat.

Nikdo nemá zájem okupovat Rusko ani si podrobovat Ruský lid. Celý svět si přeje jediné, stažení všech Putinských vojsk z celého Ukrajinského území a zasednutí k společnému jednání. Sám Putin tohle nikdy neudělá, znamená to konec jeho vlády a úplná ztráta moci. Jediná šance je odstavení jeho osoby od moci, a to jakýmkoliv způsobem tak, aby z něho nikdo nemohl udělat mučedníka, musí ho tedy odstranit sami Rusové a musí ho označit za ďábla, který přivedl Rusko do bankrotu, bídy a izolace. Což je také jediná pravda, která muže vyvolat velké a bouřlivé změny v Rusku, jakmile tato pravda lidem dojde.

Spanilá jízda tří premiérů do Kyjeva ukázala, že Putin nemá Ukrajinu pod kontrolou, že jeho armáda je početná, ale slabá a lze ji porazit. Ukazuje to, že Putin nemá na to obsadit Ukrajinu a uchyluje se ke genocidě, vyvražďování Ukrajinců bez rozdílu všech, včetně žen, dětí i starců, vraždění těhotných žen je vrchol odporného barbarství a za to musí být souzeni všichni co to připustili a vykonali.

Rozmíchávání nesnášenlivosti mezi etniky, náboženstvími, či jinak rozdílnými lidmi je jen nástroj skupin, které se chtějí dostat k moci systémem rozděl a panuj. Dokud nebyl Hitler, tak nikoho netrápila německá menšina v pohraničí, Ukrajincům také nevadili Rusové, to jen Putin zvedl tuhle kartu a moc se mu to nepovedlo, ani města obydlená převážně Rusy se nevzdala putinům.

6 0
možnosti
HH

Máte to popletené. Po Majdanu právě Ukrajincům začali Rusové vadit. A začali tím, že zrušili používání ruštiny.

2 4
možnosti
JF

Správně, vyzbrojování napadeného je zločinem proti míru, a naslouchat včas oprávněným požadavkům agresora je moudrost prozíravých, takže jste se vlastně dopracoval až k Okamurům s mantrou nic než národ! Rv

6 1
možnosti
  • Počet článků 826
  • Celková karma 21,28
  • Průměrná čtenost 970x
Genealog, absolvent HTF UK. Mými hlavními zájmy jsou: historie, poezie, filosofie a nekonfesní teologie.

Seznam rubrik