Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Nesouhlasím jen se dvěma momenty Vašeho jinak přínosného blogu. Armáda má tvrdě pyramidální schéma velení a tak se jak úspěchy tak neúspěchy nemohou odmyslet od úlohy každého z článků velení. Že by na místě Koněva mohl sedět kdokoliv je možné, že by to dopadlo pravděpodobně stejně již možné uznat není.

Jako druhý moment bych poukázal na to co se celým článkem vine - odstraňování pomníků a symbolů (zcela demokraticky jen jedné strany :-)). Historie jsou archiválie ke kterým pravidelně přistupují aktivní zájemci a je správné jak píšete, zveřejňovat nové a nové souvislosti. Pro lidi neaktivní, ale žijící vznikají symboly těch událostí. Nejen pomník maršála ale i Sv. Václava. Pokud tedy tak benevolentně souhlasíte s odstraněním jednoho symbolu - ujměte se iniciativy k odstranění symbolů všech. Jak správně dokazujete je moderní věda schopna zcela změnit pohled na historické události a tak se pravidelně dozvídáme, že většina opakovaných pravd byla ve skutečnosti jinak. Takže jednou se na každého něco najde a pak jsou symboly trny v očích.

0 0
možnosti
Foto

Nechme pomníky historii a starejme se o nové. Už jsem to psal na Neviditelném psu: Někde (na Václavském náměstí) by měl stát pomník - deska, kde by bylo napsáno, že bratrská pomoc v roce 1968 byla okupace a zamřelo při ní xxx lidí. A to i v azbuce, aby si to přečetli i ruští turisté. To by podle mě smysl mělo a no to bych i přispěl. To co dělají Hřib, Kolář, Novotný je truc akce a většinou to žádný rozumný dopad nemá.

0 0
možnosti

Truc akce? Na truc komu?

Chcete poučit Rusy pamětní deskou, jak to bylo v osmašedesátém, ale přitom stále (sochou) poučovat Čechy o genialitě Koněva?

4 0
možnosti
Foto

Na vzestupu komunismu se podíleli Němci rozhodující měrou. Celkem otevřeně slíbili český národ zlikvidovat a zejména pro Čechy (ale nejen pro ně), které si označili žlutou hvězdou, připravili skvělý adrenalinový zážitek. To je divení nad nevraživostí nevděčných Čechů. Lhaní o počtů obětí odsunů bylo mnohokrát demaskováno. Například počet doložených obětí odsunu z Brna do Pohořelic je ve skutečnosti poloviční než uvádí pamětní deska. Lékařů opravdu v té době nebyl dostatek, potraviny nebyly asi ani pro Čechy. Účastníci pochodu umírali na sešlost věkem a na choroby, (především úplavici) které mezi ně zavlekli Němci, prchající z Polska. Zdá se, že některé Němce zavraždili jejich čeští pomahači /zmiňuje se o tom ve svých pamětech můj dědeček/. Kdysi dávno na Svobodné Evropě rozebrali událost v Ústí nad Labem. Skutečně tehdy letěl kočárek z mostu, ale zdá se, že v něm nebylo žádné dítě. Podle svědků opět došlo k nadsazení počtu obětí. Jaké zacházení očekávali lidé, kteří v roce 1938 vyhnali 250 tis. Čechů do vnitrozemí, metodicky zabírali jejich majetky a zotročili je, aby pomáhali vítězně vzhůru směřující árijské říši? Lidé jejichž soukmenovci užívali civilisty jako živé štíty ? Kde spatřujete nemorálnost ?

5 0
možnosti
Foto

V souvislostí s Katyní lze jenom poznamenat, že v roce 1944 podepsala Velká Trojka dokument o stíhání nacistických zločinů, v němž připsala odpovědnost za Katyň Německu. Ten dokument je dodnes platný, žádná strana svůj podpis neodvolala, takže zůastává nadále v platnosti. Takový je tedy dnešní právní stav z pozice mezinárodního práva.

2 5
možnosti
Foto

Sovětský svaz nejprve pokusil svalit vinu za masakr na poražené Německo, to však nebylo reálné, neboť dostupné důkazy byly dost průkazné. Sovětský svaz přesto popíral svou vinu až do roku 1990, kdy tehdejší sovětský vůdce Michail Gorbačov přiznal, že jde o zločin stalinismu. Posléze Sovětský svaz označil i zbylé masové hroby a vydal kopie klíčových dokumentů, včetně rozhodnutí o likvidaci zajatců podepsaného vedením SSSR.Posléze Sovětský svaz označil i zbylé masové hroby a vydal kopie klíčových dokumentů, včetně rozhodnutí o likvidaci zajatců podepsaného vedením SSSR. Na konci dubna roku 2010 byly elektronické kopie základních dokumentů o masakru na příkaz prezidenta Medveděva zveřejněny na stránkách ruské Federální archívní agentury. V listopadu 2010 ruská Státní duma schválila rezoluci, která prohlásila, že Katyňský masakr byl zločin provedený na přímý příkaz Stalina a dalších sovětských funkcionářů. V roce 2011 označil Katyňský masakr za zločin ruský prezident Dmitrij Medveděv a prohlásil: „Odpovědnost za tento zločin nese tehdejší vedení Sovětského svazu. Snahy o nějaké jiné verze se neopírají ani o historické dokumenty, ani o morální důvody.

7 0
možnosti

Hodnocení historických událostí je poplatné ideologii, která je na vzestupu v okamžiku přehodnocování historických událostí. Tak se již vyskytly názory, že by bylo pro nás mnohem lepší, kdyby nedošlo k rozpadu Rakouské monarchie. Stejné jsou pokusy hodnotit dnes co by bylo, kdyby bylo cosi před 75 lety jinak. Jenže ono se to událo tak jak se to udáko a vývoj ovlivńovanými okolním prostorem nás dovedl do dnešního stavu.

Vyprávět, že válku vyhrávají obyčejní vojáci je stejně pochybené, jako díky primátora Hřiba Ukrajině za to, že Prahu osvobodil ukrajinský front. V prvním případě byl voják veden velitelem poněvadž jinak by možná pověsil flintu na hřebík a šel domů. Ve druhém případě pak dle dostupných informací byl ukrahibský front tvořen zejména příslušníky severních národů Sovětského svazu.

Obvykle se pro hodnocení historie používají symboly a tak se neříká, že francouzské vojáky vyhnali při tažení do Ruska ruští vojáci, ale ve zkratce se uvádí, že Napoleon dostal na zadek od Kutuzova.

Někdy se pak postaví i onomu vojevůdci pomník.

4 2
možnosti

To se mi nechce uvěřit, že by Hřib poděkoval (výhradně?) Ukrajině za osvobození Ukrajinským frontem, jak zde fundovaně píšete...

Toho pána vůbec nemusím, ale rád si od Vás objektivně rozšířím obzory...

Mohl byste sem dát nějaké odkazy na důvěryhodné zdroje tohoto "výroku"?

Prosím vynechte "skrytapravda", "pravdive", "parlamentnilisty", "fsb", "cccp.eu" , diskuze na novinkách, blesku a podobné.

3 0
možnosti

Sdílím tento blog, jako velmi blížící se uvažování nás obyčejných lidičekR^

3 1
možnosti

Redakční blogy

  • Redakční
               blog
  • Blog info
  • První pokus
  • Názory
               a komentáře

TIP REDAKCI & RSS