Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
RS

Náboženství je určitý konstrukt, způsob provádění věcí, který téměř vždy zahrnuje užitečné i destruktivní prvky. Destruktivní jsou tehdy, když se oddělí od vztahu a lásky. Náboženství, stejně jako všechny lidské instituce a organizace se často stávají prostředkem k ovládání něčeho, někoho nebo dalších lidských bytostí, což platí i o křesťanském náboženství.

Slovo religio (náboženství) je odvozeno ze dvou latinských slov, předpony re- ve významu "zpět" nebo "znovu" a -ligio vyjadřujícího "něco, co spojuje jednu věc s druhou". Náboženství je můj pokus znovu se spojit s Bohem - gesto vznešené, leč od počátku odsouzené k zániku a těžko proveditelné.

"Náboženství" je ze své podstaty založeno na lidech, ne na Bohu. Slovník definuje náboženství zčásti takto: "přesvědčení a názory lidí na existenci, povahu a uctívání nějakého boha nebo bohů ... institucionalizovaný nebo osobní systém názorů a zvyklostí vztahujících se k bohu" (Encarta Dictionary).

4 0
možnosti
RS

Podle výše uvedeného je Islám náboženství.

1 1
možnosti
LM

Výtečně sepsáno :-)

1 8
možnosti
ES

Každý had vás neuštkne. Což není důvod hřát hada za ňadry, jak pěkně praví lidová moudrost.

12 1
možnosti
Foto

Doplním jen oba předcházející příspěvky - islám skutečně není náboženství, ale ideologie a korán, který se s ním v souvislostech často uvádí, tvoří je 14% základu islámu. Doporučuji si přečíst útlou knížku Síra - život Mohameda od Billa Warnera vydanou česky Centrem pro studium politického islámu.!!

13 1
možnosti
AK

Evropští politici si také mysleli, že to ten pan Hitler nemyslí vážně, že to říká a píše jen kvůli svým voličům. A pak se divili, když Hitler začal uskutečňovat přesně to, co hlásal.

Obávám se, že stejnou chybu dělají i ve věci islámu:

Vždyť je to jen náboženství a nikdo to přece nemůže myslet vážně a doslova.

Ano, je to nepřátelská ideologie a ne jen hodné a něžné náboženství.

8 1
možnosti
AK

Myslím si, že islám - na rozdíl od paní Samkové - nechápete vy.

Obsahuje totiž také způsob vládnutí (tedy řízení státu) a právní systém.

Obojí je s demokratickým způsobem vlády a evropským právním systémem neslučitelné.

Náboženství je v islámu jen část.

A jako je třeba odmítnout nacismus s jeho mesianismem rasovým, komunismus s jeho mesianismem třídním, je třeba odmítnout i islám s jeho mesianismem náboženským.

28 1
možnosti
ZH

Aplikujte tento svůj názor třeba na Omán nebo Albánii. Jste jednoduše zaslepený ;-D

1 8
možnosti
ZH

Islám se skrývá za náboženstvím. Přitom se prokazatelně jedná o hegemonistickou násilnickou ideologii s cílem ovládnout celý svět. Mohamed to řekl dostatečně jasně.

"Islám má odlišně definováno lidství jen v detailních aspektech, které nejsou pro život nejvýznamnější."

Například:

4:34 Muži zaujímají postavení nad ženami proto, že Bůh dal přednost jedněm z vás před druhými, a proto, že muži dávají z majetků svých (ženám). A ctnostné ženy jsou pokorně oddány a střeží skryté kvůli tomu, co Bůh nařídil střežit. A ty, jejichž neposlušnosti se obáváte, varujte a vykažte jim místa na spaní a bijte je! Jestliže vás jsou však poslušny, nevyhledávejte proti nim důvody! A Bůh věru je vznešený, veliký.

9:29 Bojujte proti těm, kdož nevěří v Boha a v den poslední a nezakazují to, co zakázal Bůh a Jeho posel, a kteří neuctívají náboženství pravdy, z těch, kterým se dostalo Písma dokud nedají poplatek přímo vlastní rukou, jsouce poníženi.

Nebo substituce, která se sama nabízí:

"Nacisté prý nechtějí sdílet mírumilovně naši planetu. Tento velmi vyčpělý a již na první pohled nepravdivý argument je již směšné vyvracet."

Z vašich blogů zcela jasně plyne, že chováte k nacistům nenávist. "Skutečně se každý člen nacistické strany skrývá za ideologií nacismu a má na mysli jen árijskou nadřazneost?"

16 1
možnosti
ZH

Nechápu, proč ze sebe děláte usilovně myšlenkového šaška. Na ty vaše citace může být namítnuto, že si mnohé pasáže Starého zákona s Koránem příliš nezadají. Navíc Židé zavraždili Ježíše Krista. Nikdo soudný se podle oněch starých textů nechová. Samozřejmě nesoudných je na světě stále dost. Vy jste toho neklamným důkazem.

1 2
možnosti
Foto

Stejně jako nelze házet všechny komunisty, nacisty či inkvizitory do jednoho pytle, tak to nelze ani u muslimů. Bude mezi nimi jistě řada věřících, kteří nesouhlasí s atentáty, ovšem bojí se to dát najevo, stejně jako se báli komunisté říct otevřeně, že nesouhlasí se vstupem armád VS atd.

6 4
možnosti
MK

To je blábol bez skutečných znalostí

20 1
možnosti
JS

Myslím, že by bylo dobré doplnit Váš článek uvedením islámských států, politiků a církevních hodnostářů, kteří odsoudili teroristické útoky islamistů.

13 1
možnosti
ZH

Nevím proč zmizela moje původní rekace s odkazem na článek, který vám mohl pomoci ve vašem tápání. Nicméně nejsem povinen vám dělat tiskový servis. Jen řeknu, že existuje dosud koalice proti Islámskému státu. Jejími členy jsou plně muslimské země. Duchovních islámu, kteří odsoudily veškeré teroristické útoky je velké množství, ale tisk tomu věnuje jen okrajovou pozornost. O tom právě byl můj odkaz na článek, jenž nějak technicky zanikl. http://www.amo.cz/islam-a-media-v-usa/

1 1
možnosti
  • Počet článků 826
  • Celková karma 21,55
  • Průměrná čtenost 970x
Genealog, absolvent HTF UK. Mými hlavními zájmy jsou: historie, poezie, filosofie a nekonfesní teologie.

Seznam rubrik