Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Občas, když čtu některé články, nebo diskusní příspěvky, tak si vzpomenu na hru Járy Cimrmana - Afrika a na jeden citát z té hry -"... bratře, otče, Cyrile Metoději, prosím tě, co chceš říct...?" Dnes jsem si opět vzpomněl...

0 0
možnosti
PB

P83e26t83r 46B78u67r35i71a52n

11. 2. 2019 15:39

Pokud vím, nikdo toto slovo nezakázal. Akorát k němu byl zaujat určitý postoj a mluvčí si prostě musí rozmyslet, co jeho použitím při dané příležitosti signalizuje. Samozřejmě, pokud mu na nikom a na ničem nezáleží, může si klidně cikánovat do alelů já.

Zdroj: https://horner.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=700401

Za vlády komunistů byly také k určitým názorům zaujímány určité postoje, ale jinak je nikdo nezakazoval. Jen si mluvčí musel rozmyslet, co tím svému okolí signalizuje.

1 0
možnosti
MG

Pan Horner chce ale určitě dobro. Přímo ho - produkuje.

0 0
možnosti
MG

Samozřejmě s vámi souhlasím, že není vhodné pokřikovat na kohokoli posměšně nebo hanlivě a chápu i to, že navozovat dojem, že oslovení "cikáne" je zakázané by mohlo uškodit věci klidu a míru mezi lidmi. Tak snad jen zkusím poznamenat, že slovo Rom má prý snad podle některých znamenat v jazyce tohoto etnika "ženatý muž", podle jiných "muž z Rumunska", přičemž samotné "om" by mohlo mít původ možná ve francouzském "člověk" (=le homme). V obou případech ale nedává příliš smysl, aby výraz takového smyslu byl použit jako označení národa; příslušníky národa jsou totiž nejen ženatí mužové, ale i ženy - proto označení Romové není přiléhavé pokud by vycházelo z termínu Rom = ženatý muž; a není přiléhavé ani v případě, že by vycházelo z francouzského Rumunský člověk (le homme), protože Rumuni by asi nesouhlasili s tím, že mezi Rumuny a Romy je rovnítko, a patrně s tím nesouhlasí ani tzv. Romové, jinak by nechtěli, abychom jim říkali Rome. / Co se týče vaší úvahy, že Češi nebyli rádi a stíhali po 2. sv. válce posměšný pokřik "tschechei" na jejich adresu, a srovnáváte to s pohoršením, které budí označení "cikáni": Vážený pane, dovolte mi vysvětlit vám, že na zvolání "tschechai" bylo špatné jen to, že se volalo posměšně, jinak je to slovo vycházející z německé výslovnosti názvu historické země, které jste občanem (Čechy), přičemž samotné slovo Čech má prý původ v prastarém slově "pastevec". Jestliže tedy kmen, který se kdysi usídlil v dnešní ČR jako pastevecký kmen a zažilo se pojmenování celé země po nich jako pastevcích, a nic proti tomu nenamítáme, přijímáme toto označení jako danost, tomu odpovídá stejné, ba starší označení "cigán" pro kastu nedotknutelných kdesi z Indie.// Berme na vědomí, že podobně jako my jsme se prý rozvinuli z pastevců na suchých pláních, tak naši cikánští či romští spoluobčané se rozvinuli z kasty nedotknutelných: Podstatné je však něco jiného: Jak kdo pracuje a jak se chová. Budťe zdráv a děkujeme.

0 0
možnosti
EH

V zásadě máte pravdu. Přezdívky typu Rákosník a Tschechei vznikají za účelem zesměšnit celou skupinu. Jenže

a) Pořád se někdo uráží a není v kapacitě člověka studovat nové oficiální výrazy, jakým tempem vznikají. Třeba u postižených je už tolik politicky korektních výrazů (nejenom v češtině), že ani nevím, které se smí a které nesmí.

b) Vzniká tady kultura, že jednu stranu urážet můžete, jinou nikoliv. Jak už psali někteří další, pšonek je v pořádku, žabožrout je v pořádku, koblihu nikdo z diskuze nesmaže atd.

Nedávno jsem viděla film černého režiséra, který kdyby se rasově obrátil, vyvolal by pozdvižení, že by MeToo byl slabý odvar. Černí byli kladní hrdinové, bílí všichni záporní. A mezitím se bílí chovali rasisticky, protože používali výrazy, které by jenom hodně vztahovačný jedinec bral jako rasistické. To už nebyl rasismus naruby, to byl čistokrevný rasismus. Jenže místo kritiky film sklízel akorát chválu.

Nechci žít na světě, kde se tleská rasismu, jenom proto, že je obrácen na ty správné osoby. Běloši žijící v Africe o tom vědí svoje.

5 0
možnosti
JS

Zapomněl jste se zmínit, že taktéž není slušné pokřikovat na někoho, že je fašista, nácek, rasista, migrofob... Speciálně Vy disponujete opravdu bohatou škálou podobných pojmů, které jste dokonce sám vymyslel. Příkladem budiž termín "kulturní rasista", což je rétorický klacek, který vymysleli lidé neschopní obhájit své názory pomocí logiky a skutečných argumentů. Kritik nějaké kultury je tak onálepkován jako rasista, ačkoli jeho kritický názor nemá s rasismem vůbec nic společného.

V roce 2017 jste napsal článek "Češi požadují nenávist", kde jste vykreslil svůj vlastní národ takovým způsobem, jak by to neudělal ani nejagresivnější nepřítel Čechů. A přitom o sobě prohlašujete, že jste "idealista nastavený na pomoc". Nechcete se zamyslet nad tím, že všude vidíte nenávist a zároveň sám o sobě vyhlašujete, jak jste skvělý?

11 0
možnosti
ZH

Výslovně lžete. Svoje názory odborně podkládám budto studiem vlastním nebo cizích prací obhájených na některé univerzitě. Na následujícím odkazu najdete celý seznam užití pojmu kulturní rasismus, který není zdaleka vyčerpávající.

https://www.google.com/search?q=kulturn%C3%AD+rasismus&oq=kulturn%C3%AD+rasismus&aqs=chrome..69i57.8857j0j7&sourceid=chrome&ie=UTF-8

Nemyslím si naivně, že byste jakýkoli argument přijal. Je to vaše volba, být k některým jevům světa slepý. Jaký jsem posoudí veřejnost, případně moji blízcí, nikoli vaše svévolné osobní rozhodnutí. ;-D

0 0
možnosti
Foto

Chybička se vloudí: "hodně Romů na šikmé ploše".

Nevíme, kolik z těchto jedinců se hlásí k Romům.

1 0
možnosti
OF

Já zase slýchávám často slovo pšonek. I v diskusích na iDNES. Pšonky ,i ty mrtvé ze Stonavy, je možno urážet tím nejhrubším způsobem..Jednou jsem se ozval ale inkriminovaný příspěvek jsem nahlásil / Nikdy dříve jsem to neudělal/. Co se stalo? Nic. Admimovi jsem napsal, že jím hluboce pohrdám. Pro jistotu dvakrát.

Kdo používá slovo pšonek? Většinou hloupý,líný primitiv bydlící na Těšínsku. ̈

1 0
možnosti
HM

To je stejné, jako když na serveru Romea napíšete Cikán, okamžitě vás zabanjí. Ovšem příslušníci tohoto etnika běžně nazývají majoritu knedlíky a chrapouny, což adminy nechává, i přes nahlášení, naprosto klidnými.

3 0
možnosti
PK

Víte pane Horner, abych to zkrátil a zobecnil. Nejsem geniální v komunikaci všeho druhu, ale snažím se být upřímný a ohleduplný a nikoho zbytečně neurážet, tož tak to je. Jinak karmaR^

1 0
možnosti
  • Počet článků 825
  • Celková karma 22,53
  • Průměrná čtenost 971x
Genealog, absolvent HTF UK. Mými hlavními zájmy jsou: historie, poezie, filosofie a nekonfesní teologie.

Seznam rubrik