Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Záleží asi mezi kterými se prohlubuje. Otázkou zůstává nakolik je člověk jako křesťan učedník Pána Ježíše Krista, anebo jen stoupenec nějakého duchovního proudu, ať už liberálního či ortodoxního?

Myslím, že pan Pitha se odvolával na možné dopady istanbulské úmluvy, byť v některých fázích, označovat někoho za něco, aniž by zde byla jasná tendence jako u extrémistických hnutích, které jsou založeny na populismu z dob totalitních, je zcela za hranou.

Zeptejte sep. Pithy osobně, jaký byl motiv jeho kázání a nesuďte. Dokud nebudete mít informace dostatečné ze všech stran, nemůžete ani vypovědět rozumný (Boží) úsudek. Jak to vidí Bůh a Bible.

4 1
možnosti

když už jste zmínil ty čyrodějnice a jim podomné,co ony požadovaly? Sňatky? ,

2 1
možnosti

"Propast mezi katolickými laiky a jejich církví se prohlubuje"..

No, mě by především zajímalo, jaké je vlastně poslání církve..?

Je církev reprezentantem nějakých tradičních hodnot, na kterých byla vystavěna ..a autorita, která vede lidi k jejich následování?

Nebo nějaký zastupitelský orgán, který se proměňuje podle podle momentálních hnutí ve společnosti ..a podle toho upravuje své učení?

Má církev bojovat o popularitu? Přizpůsobovat se poptávce a usilovat o co nejširší okruh svých svých členů? Nebo má konzervativně lpět na svých původních principech?

Má církev vést věřící? Nebo se má nechat vést věřícími?

Já nejsem členem ani stoupencem žádné církve, ani nikterak neobhajuji Piťhovu rétoriku.. Jen bych chápal, že pakliže církev reprezentuje nějaké hodnoty, bude je hájit bez ohledu na popularitu. Církev přece není žádná demokratická strana, aby se řídila přáním svých voličů.. To potom každé učení postrádá svůj smysl, pakliže ho lze libovolně ohýbat nebo i obracet naruby..

1 0
možnosti

V mém okolí, tedy v Beskydech je prof. Piťha dost uznáván a to i v jeho vztahu k tomu nesmyslu v té Istanbulské úmluvě. Naopak prof. Halík neříká našincům nic, není znám!! Autor článku zde napsal asi nějaký silvestrovský příspěvek;-D;-D

5 1
možnosti
Foto

Kdybyste ovšem znal lépe dějepis, věděl byste, co způsobilo pád říše Římské.

5 2
možnosti

Nejsem sice váš známý, ale jsem katolík a potvrzuji vám že s Piťhou do puntíku souhlasím. Pokud chcete vědět co opravdu hrozí, zaměřte se na to v jakém stavu je tato problematika v některých západních zemích, kam až to v tomto dotáhli. A pokud informace načerpáte shledáte, že Piťha predikoval to co už v určité míře existuje.

11 1
možnosti
Foto

Jsem - zatím - praktikující křesťan a považuji od samého začátku zmíněný katedrální výstup Msgre Piťhy za projev krajní nesnášenlivosti. I když budu opět obviněn z udělování diagnos, tak pan profesor Piťha jeví všechny známky involuční deprese. Byl jsem osobně přítomen na jeho přednášce letos na ostravském Templfestu a jeho přednáška se nesla v podobném duchu (namátkou - mladí ničemu nerozumí, jsou na špatné cestě atd.).

Mám tři dospělé děti a všechny již mají své protějšky. Jejich životní postoje jsou velmi optimistické, jsou tolerantní a silně empatické Nevím, jak jsou na tom blízcí pana profesora, ale má zkušenost je přesně opačná, než jeho slova.

Na rozdíl od autora si nemyslím, že většina katolického společenství s panem prof. Piťhou souhlasí.

Karma.

7 9
možnosti
Foto

Prof. Piťha to přehnal, možná záměrně, aby vyvolal diskuzi, ale ve valné části svého projevu byl pravdě blíž, než obhájci neobhajitelného - tedy istanbulské úmluvy - novodobých norimberských zákonů, v nichž je bílý muž v pozici žida v Německu 30. let. Minulý týden se krásně ukázalo, jak otřesná nesnášenlivost ze strany transgender lobby je likvidační i pro LGB komunitu. Jedna z největších aktivistek lesbická tenisová superstar Martina Navrátilová, byla nechutně napadena babochlapem, který vyhrál ženský cyklistický závod. Prof. Piťha se mýlil, ale jen v tom, že i lesbičky a homosexuálové budou obětí zrůdné genderové pseudovědy.

8 2
možnosti

Pane autore, vynikající a přesné shrnutí situace!! Kázání pana Piťhy vyvolalo v mém okolí docela pozdvižení a neznám ani jednoho z mých známých (ať už katolických věřících či nevěřících), kteří by se nejen neztotožnili, ale ba přímo neodsoudili tento projev. V podstatě ten pán odkryl skutečný způsob myšlení nejvyššího katolického kléru, běžné vystupování kardiánala Duky na veřejnosti jen jen přetvářka......

4 6
možnosti

:-).......Tak to jste si mohl pane autore ušetřit! Vy svým rozumem nesaháte panu Piťhovi ani po kotníky! Zkuste v r. 2019 změnit svoje myšlení ! RvRvRv

7 5
možnosti

Pane, že vy jste ve skutečnosti kardinál Duka zakuklený pod tento běžný pseudonym??? Žádné argumenty, jen urážky -ještě že nemůžete už dnes upalovat.....

3 4
možnosti
Foto

R^to Piťhovo kázání bylo ukázkou naprostého fanatismu a nechápu že je vůbec něco takového možné-demagogie a lži připomínající proslovy bolševických pohlavárů když líčili hrůzy kapitalistického imperialismu

4 16
možnosti
Foto

Mně se vkrádá na mysl slovo, okolo kterého se chodí po špičkách...neb by bylo velmi tvrdou nálepkou. Za tu bych odsud letěla...no nepomohu si..

.bylo by to slovo po sedmdesáti letech z historie vytažene. .

1 0
možnosti
  • Počet článků 825
  • Celková karma 22,54
  • Průměrná čtenost 971x
Genealog, absolvent HTF UK. Mými hlavními zájmy jsou: historie, poezie, filosofie a nekonfesní teologie.

Seznam rubrik