Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Pochybují, že pan Jurnečka přesně cituje z nějakého dokumentu ÚSTR. Nepřesný výraz "Úřad pro vyšetřování zločinů komunismu" se vyskytuje v rozhovoru historika Jana Rataje, který byl členem Vědecké rady ÚSTR, pro Parlamentní listy

https://www.parlamentnilisty.cz/arena/rozhovory/Tabor-v-Letech-ocima-profesora-Nebyl-mistem-holocaustu-Smrad-z-prasecaku-tam-necitim-Nekdo-schvalne-spini-nasi-zemi-452407

I další formulace použité panem Jurnečkou jsou hodně blízké tomuto rozhovoru.

.

Na stránkách ÚSTR lze najít dokument "Lety u Písku. Neznámé příběhy dozorců"

https://www.ustrcr.cz/data/pdf/pamet-dejiny/pad1602/003-016.pdf

Nevypadá to, že by tato studie byla použita jako hlavní zdroj citací červeného textu pana Jurnečky. Závěr studie:

"Převážná většina vězňů, kterým se podařilo nelidské podmínky letského tábora přežít, skončila v transportech do koncentračního tábora Osvětim, jenž znamenal téměř jistou smrt. Ačkoliv za tyto transporty smrti nenesou protektorátní úřady žádnou vinu, tábor v Letech u Písku byl hned od svého vzniku v roce 1940 po všech stránkách pod faktickým vlivem protektorátních úřadů a úředníků, a každá z obětí je tak nejen obětí nacistické mašinerie, ale rovněž protektorátní správy."

0 0
možnosti
Foto

ÚSTR je velmi pochybná organizace, zabývajícíc se propagandou. Těžko činit analýzu na základě jeho výstupů Rv

4 1
možnosti

Pochopitelně vám! se USTR nelíbí.

0 0
možnosti
Foto

Toto je zřejmě relativně nová obsáhlá práce o Letech, je to sice nepřehledné, ale zajímavé a dobře ozdrojované: http://tabor-lety.info/files/evropa_a_lety.pdf

0 0
možnosti

J33a89n 97R72á57ž

14. 2. 2018 19:08

Na okraj rématu: V době hospodářského růstu a navyšování rozpočtu všelijakými nesmysly, se k mému překvapení snížila částka plánovaná ministerstvem kultury na obnovu památek. Není za tím zcela náhodou původně v rozpočtu neplánovaný výdaj ve výši cca 200 mil. za výkup prasečáku, na jehož menším zastavěném prostoru byla část toho diskutovaného internačního zařízení? Doufám, že tomu tak není!

0 0
možnosti

Pane díky Vám. Potvrdil jste to, co je neveřejně prezentováno.

4 0
možnosti

Nechápu to téma, prasečák byl vykoupen a pomník bude realizován. V někom to zanechá hořkost (slušně řečeno) někdo to bere jako morální satisfakci.

Osobně bych byl rád, kdyby na vybudování pomníku přispěli i samotní cikání a následně se i o něj starali.

Nemám s cíkany od malička dobré zkušenosti, přesto je neodsuzuji jako menšinu, i když bych si přál, aby se na jejich asimilaci vydávalo stejné množství finančních prostředků, jako například na Vietnamce, Ukrajince a další národnosti, které se zde rozhodly žít, jinak to je jen pozitivní diskriminace.

9 0
možnosti
Foto

A jak uz jsem psal mnohokrat, vetsina zdejsich pisalku tam nikdy nebyla. Stejne tak tam nechodi Romove. Nechodi tam temer nikdo. Ale vsichni o tom pisi v diskuzich.

8 0
možnosti

Nechtela jsem se ze zasady zapojovat do techto diskuzi, je mi z nich zle, ale u vas ucinim vyjimku, o co se zase snazite, prece nelze v priade lidskeho utrpeni hledat fakta, nebo dohady, dokumenty atp. Kazda bytost trpi stejne,nelze rozlisovat. Akorat prilevate olej do ohne. A nezlobte se na me, podle me shvalne.

2 6
možnosti

Za prvé - nevím, kde berete přesvědčení, že každá bytost trpí stejně. Naopak, každé bytosti působí utrpení něco trochu jiného a každá bytost to utrpení taky jinak vnímá a jinak snáší. Je tam řada shodných znaků, ale i řada odlišností.

Za druhé - takže lepší než fakta jsou emoce? Místo zjišťování faktů a snahy o co nejkorektnější přístup budeme svorně naříkat nad utrpením druhých? A jaký přínos pro budoucnost společnosti to podle Vás bude mít?

Tím Vaším vyjádřením mi připomínáte ty dnešní "progresivní" "liberály". Ti si vyberou "utlačovanou" skupinu, přičemž odmítají uznat, že jednotlivci tvořící tu skupinu se vzájemně liší a ten "útlak" vnímají různě, a pak pod záminkou rovnosti se můžou přetrhnout, aby ve jménu té skupiny diskriminovali všechny ostatní. A když před ně někdo postaví fakta, začnou "argumentovat" emocemi skupiny(!), rozbrečí se, odejdou, nebo začnou vřískat.

Veškerý pokrok naší civilizace je založen na poznání a pochopení reality, tj. faktů!

4 0
možnosti

Konečně fakta. Takže s tou likvidací fungujícího podniku bych nepospíchal. Památník je již postaven a je možné jej zlepšit. Více není třeba.

7 1
možnosti
Foto

Pamatnik je dustojny, ale to vetsina lidi netusi, protoze tam nebyla.

10 0
možnosti
Foto

Ještěže máte toho Janovského a tyfus, viďte....

1 2
možnosti

Žebříčky

Redakční blogy

  • Redakční
               blog
  • Blog info
  • První pokus
  • Názory
               a komentáře

TIP REDAKCI & RSS