Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Kdo zruší nynější důchodovou reformu?

I když bude na sílu schválena, což asi bude, bude zanedlouho zrušena. Pokud se společnost neuklidní, nevrátí se k seriózní klidné věcné vědecké argumentaci, vyhrají vždy emocionální populistické proudy. Je ovšem ještě větší nepří-

…-tel důchodové reformy. Jsou to inflační tlaky, které znehodnocují cenu peněz a prakticky negují úspory a uměle zhodnocují majetek, který ve finále nemusí být možné někomu prodat. Vedle nynější zuřící konzervativní revoluce, která se snaží za každou cenu urvat, co se dá, hrozí další revoluce populistická.

Pokud vláda současně se zlepšeným vyjednáváním nutné dlouholeté reformy neprokáže, že vůbec existuje a funguje nějaký nástroj na zastavení inflace (mimo čekání na Godota), pak bude důchodová reforma zrušena ne rozhodnutím sněmovny, ale dalším znehodnocením úspor v jakékoli podobě. Populistická revoluce je jen mírně urychlujícím katalyzátorem.

Několik návrhů, jak postupně ukrotit inflaci:

 

Přestat lidem lhát a uzákoňovat pravdy na sílu momentální osmihlasé většiny.

Směřovat k prosperitě namísto směřování ke vše zničující válce.

Niterně k tomu stačí vzdát se bláhové výsady exkluzivity v myšlení, morálce a jednání.

 

Ocitli jsme se v situaci, kdy protinázorové skupiny nejsou ochotny naslouchat, natož na nějakém základě uznat platnost argumentace tak, aby mohlo dojít ke konsensu. To je výsledek postfaktické doby. Nelze snést důkazy, protistrana se neustále vyhýbá definici společně přijatelného důkazu, tedy společné ohraničené hodnoty. A pokud někdo nějaký důkaz přinese, je ignorován a už za deset minut se z něj nevychází. Potom může docházet na obou stranách konfliktu až k cynickému lhaní a podsouvání. Taková je diagnóza nejen naší společnosti, ale do vysoké míry celosvětové aktivní společnosti.

Liberální demokraté otevřeli společnost novým vlivům a dnes se jim to vrací v různých fundamentálních názorech. Taková atmosféra samozřejmě poškozuje dialog, před nímž konzervativní fundamentalisté zavírají dveře. Není možno spravedlivě nevidět, že v tomto ohledu jakoby byla domluvena nepsaná opoziční dohoda. Společně uděláme vše pro to, aby dialog nebyl zahájen, jedině za předpokladu bezpodmínečné kapitulace protistrany.

To, že lze společnost trvale spravovat násilím, tomu věřila totalitní uskupení nacistů či komunistů. Velmi se tomu nyní blíží fundamentalistická hnutí, z nich jeden v praxi ukázal, jak takový totalitní pasvět funguje. Byl to islámský stát. Nad ním se ještě i velmoci shodly, že touto cestou se vydávat nelze. Ale v podstatě cosi podobného hrozí každé fundamentálně zakopané vizi světa. Pokud jsem žertovně v minulém blogu navrhoval zrušení statistického úřadu, byl to jen příklad této fundamentální frašky, kdy každý do diskuse přináší svoje data, která zaručí, že se na ničem nedohodneme. Musíme se vrátit zpět k důkazům, jejich etickému předkládání a definici rovnováhy inkluzivní a exkluzivní rovnováhy.

Komu se to zdá odtažité, má možnost se zamyslet nad následujícím návrhem. Izrael v rámci západní dobré vůle vrátí  Golanské výšiny  Sýrii. Stejně mimo osobního uznání prezidenta Trumpa se dalšího uznání příslušnosti k Izraeli nedosáhlo. Pokud jsou nějaké platné důvody až důkazy, že nelze Golanské výšiny vrátit, použijme test těchto snesených důkazů na Ukrajinský konflikt. Jistě je každému známo, že Izrael argumentuje výhodnou strategicko zeměpisnou polohou výšin, z nichž se dá na Izrael střílet jako na dlani, respektive snadněji než ze syrského pohraničí za „horami“. Z Ukrajiny se dá na Rusko určitě také snadněji střílet než například z Polska. Podobně se kdysi Američané obávali, že rakety namířené na USA z Kuby by mohly být reálným ohrožením dosud válkami nedotčeného kontinentálního území. Dokonce i tehdejší Sovětský Svaz při své tuposti uznal, že dál za prosazením raket na Kubě je už jen hrozivá eskalace velmocenského konfliktu. Přitom ještě před tím se jistou speciální operací snažili Američané  režim na Kubě změnit intervencí.  Nyní ovšem prý inteligentní vyspělý svět není ochoten uznat bezpečnostní požadavky Ruska. Jedním z argumentů je prý nekončící agrese Ruska dál směrem do Evropy. Ta hrozí podobně jako různé agrese USA v zájmu vlastní bezpečnosti daleko od vlastních hranic. Takové riziko začne hrozit zanedlouho od dalších velmocí z jaderného klubu. Vůbec nesledujeme vývoj v Indii, která předstihla populačně Čínu.

Nechci po nikom, aby z minuty na minutu měnil názory. Každý má právo předkládat svoje vize a argumentovat. Jde však o rozsah přijatelnosti argumentu. Na různých nepřátelských stranách se všichni shodnou na matematických axiomech, které pak prakticky stejně užívají v zaměřovací taktice. My dnes potřebuje takové platné axiomy, (paradigmata), v dnešní situaci. Zkuste spolknout nadávky a různé ad hominem argumenty a uveďte v diskuzi nějaké svoje argumenty proč nemůže být situace Golanských výšin a Ukrajiny hodnocená stejným měřítkem. Jsem si vědom, že je to jistě v rozsahu obětí, kde se nemohou tyto konflikty poměřovat z tohoto hlediska. Ale výsledek a důvody jsou značně podobné. Otázka visí ve vzduchu pro účely budoucího mírového vyjednávání. Jakými argumenty tedy vyzbrojit diplomata na vyjednání těchto kontroverzních otázek?

Dokonce i konzervativní katolická církev již uspořádala v moderních dějinách dva koncily, na nichž přinesla četné reformy, které stojí nakonec za současnou stále úspěšnou existencí této církve. Podobným koncilem by měla projít OSN. Charta OSN je sice ušlechtilým, ale obecně neúčinným dokumentem. Není jistě náhoda, že se volá dokonce po rozpuštění OSN. Nakonec před světovými válkami se všechny kolektivní systémy rozpadají. Je to takový příznak přicházejícího šílenství války. Před WWII opustili demonstrativně tehdejší  Společnost národů  nejen Německo a Japonsko.

Pokud se má něco změnit, musíme spolu čestně mluvit. Naslouchat. Nevysmívat. Zkuste to alespoň jednou. Kvůli tomu určitě Ukrajina válku neprohraje.

 

 

Autor: Zdenek Horner | čtvrtek 23.2.2023 7:53 | karma článku: 24,60 | přečteno: 539x
  • Další články autora

Zdenek Horner

Vzýváním války se přivolává mír

Ministr Barák rozverně dopadl do svého koženého křesla a mazlil se s právě získaným obrazem získaným z exekuce provedené StB. V duchu se trochu tetelil, ale více se obával a vztekal. Nařídili mu, aby svoje milované vnitro ...

17.4.2024 v 21:01 | Karma: 21,48 | Přečteno: 776x | Diskuse| Občanské aktivity

Zdenek Horner

Jak jsme se navzájem vyslechli a uznali svá stanoviska

Sešli jsme se všechny znepřátelené strany každá s každým. Usadili jsme se v kvetoucí zahradní restauraci a začali probírat všechny sporné světové konflikty, o kterých jsme kdy slyšeli. Nakonec jsme se dohodli na tom, že ...

31.3.2024 v 23:30 | Karma: 14,90 | Přečteno: 571x | Diskuse| Občanské aktivity

Zdenek Horner

Kam až bude smět zajít žertování na letošního Apríla?

Ochránci pravých názorů a hodnot rozpoutali ve společnosti nejistotu. Neustálé zastrašování zaručeně neorganizovaných amatérských aktivistů, kteří reagují na 99 procent jakékoli argumentace tak, že jde o proruskou činnost ...

28.3.2024 v 20:26 | Karma: 21,92 | Přečteno: 516x | Diskuse| Občanské aktivity

Zdenek Horner

Chybí mi rozhodný postoj české vlády a místních bezvýhradných izraelofilů

Nyní má česká vláda jedinečnou příležitost před celým světem dokázat, že bývalý satelit Sovětského Svazu není nyní satelitem USA. Měla by odsoudit nestabilní postoj vůči Izraeli, ale i vůči Ukrajině a posoudit zdali USA nejsou ...

27.3.2024 v 12:44 | Karma: 22,72 | Přečteno: 665x | Diskuse| Občanské aktivity

Zdenek Horner

Milujeme NATO a proto Ukrajina zvítězí

Poté, co víme, že jsou na Ukrajině vojáci NATO, jsem již úplně klidný. Vítězství je v kapse. A kam se NATO vypraví příště? Bude to Bělorusko nebo Kazachstán? Gruzie? Ta už je rozpracovaná. Arménie by zatím byl těžký oříšek.

12.3.2024 v 12:54 | Karma: 33,81 | Přečteno: 1009x | Diskuse| Občanské aktivity
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Po havárii na koloběžce skončil v řece, bezvládného muže museli oživovat

26. dubna 2024  17:24

Bezvládného muže vytahovali krátce po čtvrteční půlnoci policisté z řeky Svitavy v brněnských...

V bytě mám cizího muže, volal majitel strážníky. Vetřelce našli v posteli s pivem

26. dubna 2024  17:05

Neznámý návštěvník se ve čtvrtek odpoledne objevil muži v bytě na českobudějovickém sídlišti Máj....

Dostával jsem balíčky, ne peníze, řekl Bystroň ke kauze úplatků od Rusů

26. dubna 2024  16:37,  aktualizováno  16:50

Poslanec Alternativy pro Německo (AfD) Petr Bystroň v kauze možných úplatků od proruské sítě řekl v...

Wau, skvělé, úžasné. Podvodníci imitují známé weby, falešné jsou i komentáře

26. dubna 2024  16:39

Internetoví podvodníci zneužívají zavedené značky a snaží se tak z lidí vylákat peníze. Podvrhnuté...

  • Počet článků 825
  • Celková karma 21,59
  • Průměrná čtenost 971x
Genealog, absolvent HTF UK. Mými hlavními zájmy jsou: historie, poezie, filosofie a nekonfesní teologie.

Seznam rubrik