Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Upřímnou soustrast Jaromíru Jágrovi

Jméno Jágr je v kruzích obdivovatelů ledního hokeje legendou, která již přesahuje samotný lední hokej. Vedle mé osobní soustrasti bych chtěl pomyslně poslat i pár útěšných slov, pokud taková dokážu mít.

Jaromír (II.) Jágr + 2022

Jaromír (III.) Jágr

Byly tenkrát radostné dny. Zvedal se nad hlavu pohár z hokejově nejpohárovějších, pohár Stanley cupu. A slavila se také promoce sestry. Rodina u toho většinou byla společně. I to jeden z těch nejpůvabnějších střípků hokejové legendy, ona účast rodiny, která dokládá pevnost a soudržnost charakterních lidí, kteří se mohou i poškádlit, ale ve výsledku stojí při sobě. Mnohé z toho se najde v milé biografii Jaromír Jágr (Jan Šmíd, VIK Vimperk 1995), v níž se můžeme pokochat i mnohými rodinnými fotografiemi. Najdeme tam i zcela maličkého nerozkoukaného Jaromíra z kladenských Hnidous dokonce ještě bez hokejky.

 

 

Vždy jsem svým vrstevníkům záviděl starostlivé tatínky. Sám jsem z rozvedené rodiny a společných fotek s otcem a matkou mám méně než pět. Navíc můj otec odešel již v roce 1981. Ztratil jsem ho navíc již dříve, ale jeho úplný odchod z tohoto světa byl pro mne významným smutkem. Nakonec jsem se ze smutků vyléčil hlavně tím, že jsem se sám stal otcem. Nejenom, že to dodává životu smysl, ale přišly mnohé radosti, kdy jsem mohl cosi předat dál, obdarovat láskou, a nakonec i sám být obdarován.

Nebyl bych ale genealogem, kdybych nepřidal také něco do mlýna k historii rodu Jaromírových Jágrů v Čechách. Snad pár perliček leckoho potěší. Jágrovi se mohou označovat přídomkem z Hnidous cca k roku 1790, kdy si vzal jistý Jan z rodu Jágrů, přímý Jaromírův předek, dcerku z rodiny Hnidouského šenkýře Hyského. Profesi zmíněného Jana jsem nezjistil, ale jeho otec Jiří byl kladenským krejčím z dobré rodiny. Jiří se narodil do rodiny kladenského šafáře Petra, jenž se narodil již před rokem 1700 v Motyčíně. Ten v době narození Jiřího spravoval kladenské zboží Nový Dvůr u Pavlova. Dnes Motyčín a Hnidousy společně tvoří kladenskou část Švermov. Přesto rod nepochází ani z Motyčína. Na Petrovy rodiče Jiřího a Magdalenu druhá nejstarší kladenská matrika prozrazuje k roku 1685 záznamy dalších 10-ti narozených Petrových sourozenců, z nichž se asi všichni nedočkali dospělosti. V matrice nenalezneme však sňatek Jiřího a Magdaleny. Po dvě generace si Jágrové přiváželi nevěsty do Kladna ze Slánska a nejspíš odtamtud i pocházeli přímí předkové.

Dalším náhledem do rejstříku Berní ruly (1651 / 1654) zjistíme, že kladenský tradiční matriční přepis Jakr (piš, jak slyšíš) se v rejstříku vůbec nevyskytuje. Matriky jen zcela sporadicky používají německý přepis jména Jäger či Jägr. Nicméně se tento přepis vyskytuje v  Indikační skice Hnidous  z roku 1840, jenž prozrazuje na rodinu Jágrů, kolik tenkrát měli polností a že jejich  dům č.p. 7 byl již v té době z kamene.  Rejstřík Berní ruly vykresluje několik regionálních hnízd rodin Jager. Jde o oblasti Kynžvart, Děčín a Liberec. To by potvrzovalo německý původ jména odvozený od Jäger =  fořt, lovčí, hajný, myslivec (Německá příjmení u Čechů, Josef Beneš 2020). Způsob jazykového přepisu určovala v období kolem Berní ruly místní vrchnost. Takže nejen náboženská příslušnost, ale i jazyková příslušnost se stanovovala podle vrchnosti. Jágrovi nemuseli být původně Němci, ale podle povolání mohli získat toto německy znějící jméno. Nicméně jediný Jiří Jäger je poznamenán z Hlasic u Litoměřic. Tato malá obec již neexistuje, ale místo koresponduje s původem nevěst ze Slánska. Poslední známé celé jméno jágrovké nevěsty je Zuzana Procházková z Žižic u Slaného. Rodiny tenkrát spolupracovaly často na stavovském základě i po několik generací a braly se někdy až důkladně mezi sebou.

Zatím tedy nelze potvrdit ani vyvrátit, že je Jaromír Jágr, hrající hokej i v zámoří pod českou vlajkou úplně ryzí Čech či Němec. Ale budu dále pátrat, i když myslím, že na tom snad dnes již vážně záleží málokomu a jde spíše o kuriozní podrobnost z dávné minulosti.

 

 

Autor: Zdenek Horner | neděle 20.11.2022 2:29 | karma článku: 10,11 | přečteno: 268x
  • Další články autora

Zdenek Horner

Vzýváním války se přivolává mír

Ministr Barák rozverně dopadl do svého koženého křesla a mazlil se s právě získaným obrazem získaným z exekuce provedené StB. V duchu se trochu tetelil, ale více se obával a vztekal. Nařídili mu, aby svoje milované vnitro ...

17.4.2024 v 21:01 | Karma: 21,48 | Přečteno: 774x | Diskuse| Občanské aktivity

Zdenek Horner

Jak jsme se navzájem vyslechli a uznali svá stanoviska

Sešli jsme se všechny znepřátelené strany každá s každým. Usadili jsme se v kvetoucí zahradní restauraci a začali probírat všechny sporné světové konflikty, o kterých jsme kdy slyšeli. Nakonec jsme se dohodli na tom, že ...

31.3.2024 v 23:30 | Karma: 14,90 | Přečteno: 570x | Diskuse| Občanské aktivity

Zdenek Horner

Kam až bude smět zajít žertování na letošního Apríla?

Ochránci pravých názorů a hodnot rozpoutali ve společnosti nejistotu. Neustálé zastrašování zaručeně neorganizovaných amatérských aktivistů, kteří reagují na 99 procent jakékoli argumentace tak, že jde o proruskou činnost ...

28.3.2024 v 20:26 | Karma: 21,92 | Přečteno: 516x | Diskuse| Občanské aktivity

Zdenek Horner

Chybí mi rozhodný postoj české vlády a místních bezvýhradných izraelofilů

Nyní má česká vláda jedinečnou příležitost před celým světem dokázat, že bývalý satelit Sovětského Svazu není nyní satelitem USA. Měla by odsoudit nestabilní postoj vůči Izraeli, ale i vůči Ukrajině a posoudit zdali USA nejsou ...

27.3.2024 v 12:44 | Karma: 22,72 | Přečteno: 665x | Diskuse| Občanské aktivity

Zdenek Horner

Milujeme NATO a proto Ukrajina zvítězí

Poté, co víme, že jsou na Ukrajině vojáci NATO, jsem již úplně klidný. Vítězství je v kapse. A kam se NATO vypraví příště? Bude to Bělorusko nebo Kazachstán? Gruzie? Ta už je rozpracovaná. Arménie by zatím byl těžký oříšek.

12.3.2024 v 12:54 | Karma: 33,81 | Přečteno: 1009x | Diskuse| Občanské aktivity
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

S vládou nemá smysl pokračovat v jednáních, a to ani za účasti prezidenta, řeklo ANO

25. dubna 2024  10:15,  aktualizováno  10:54

Přímý přenos V atriu Poslanecké sněmovny proběhla tisková konference stínové vlády hnutí ANO. Poslanci mluvili...

„Není podstatné být vidět, ale mít výsledky.“ Politici reagují na konec ministryně

25. dubna 2024  10:46,  aktualizováno  10:53

O demisi ministryně pro vědu, výzkum a inovace Heleny Langšádlové (TOP 09) byl premiér Petr Fiala...

Moderátorka Porupková ukázala jizvu v dekoltu a promluvila o rakovině

25. dubna 2024  10:48

Moderátorka zpráv FTV Prima Soňa Porupková (34) se na sociální síti svěřila fanouškům s tím, že má...

Šéf sněmovny Johnson přišel na univerzitu podpořit Židy, dav na něj bučel

25. dubna 2024  10:41

Studenti newyorské Kolumbijské univerzity ve středu pokřikovali a bučeli na předsedu Sněmovny...

  • Počet článků 825
  • Celková karma 21,58
  • Průměrná čtenost 971x
Genealog, absolvent HTF UK. Mými hlavními zájmy jsou: historie, poezie, filosofie a nekonfesní teologie.

Seznam rubrik