Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Stupňování požadavků

Často se třeba komunitě LGBT+ vyčítá, že stupňuje a bude stupňovat své požadavky. Což ovšem přirozeně dělá každý. Žádná názorová platforma se tomu nemůže vyhnout, protože nelze udržet kolektivní poslušnost, ledaže …

... se jedná o kolektivní totalitu. V demokratických podmínkách se jednota vždy rozpadá na různé heretické odpadlíky, kteří často směřují k ještě radikálnějším metám, než se doposud dosáhlo.

Veškeré sliby názorových platforem, že jim nejde o totální převládnutí a trvalé ovládnutí společnosti na základě jejich fundovaného dokonalého projektu, jsou pokrytecké a jejich nadměrná akceptace je naivitou. Všude se najdou totálně radikální stoupenci jediného řešení. Smyslem je ovšem koexistence všech a ne jejich reduktivní eliminace.

Takže, pokud vlastenci mluví o seznamech nepřátel a vlastizrádců, ve skutečnosti již v hloubi duše uvažují o holokaustu, na jehož konci zůstanou pouze vlastenci. Ano, existují i opačné extrémy, kdy by se někdo chtěl rozdat do poslední koruny a životního prostoru, ale to rovněž není životaschopný projekt, je to jen jiný způsob totalitní anarchie vedoucí nakonec k podobně plíživým komunistickým eliminacím odpůrců, jako v prvním případě.

Pokud se tedy zde od někoho můžeme dočíst, že mu imponuje postoj Salvinistické Itálie, musíme současně myslet na to, že v pozadí jsou naděje, že Salvini napodobí Mussoliniho. Se skutečnou realitou řešení uprchlické krize to nemá nic společného. Ta je již v podstatě vyřešena.

Pokud se někdo domnívá, že zachráněný trosečník na moři je buď legální nebo ilegální, tak by mě zajímalo, jak se to pozná? Trosečníkovi se třeba potopí loď i s doklady, takže se nemůže prokázat ničím, možná bychom mohli vyžadovat při výletu na moře nastřelování čipu „who is who“. Koncept nezachraňování je pornografií rasismu. Ať je to jakkoliv, nepodmíněná záchrana na moři je bez diskuze. Jinak by platilo, že si soukromě smí každý rozmyslet, který člověk z nějakých důvodů dostane pomoc, a který ne. Porušením principu obecné povinnosti zachraňovat život se dostává společnost na tenký led tiché spolupráce s rasismem.

Často se uvádí, že neziskovky se dělí o zisk s pašeráky lidí. No, to by se dávno Salvini udávil štěstím, kdyby to mohl dokázat. Není však jasným důkazem opaku, že za takové jednání dosud nikdo nebyl odsouzen? Že přes záchranné snahy neziskovek bilancujeme letos již přes pět set utonulých migrantů? Nechci spekulovat, ale zřejmě Salviniho dohoda Itálie s „bezpečnou“ Libyí není pro řešení bezpečnosti Itálie ideální. Je založena na špatném vyhodnocení toho, co je bezpečnost či bezpečná země. Pokud se někde vede válka, můžeme vidět vybombardované sídlo migrantů, dostávají s k nám zprávy o zotročování, znásilňování a věznění migrantů, jak lze takovou situaci považovat za bezpečnou? Takovou nejistotu práva může za bezpečí považovat snad jedině extrémní vlastenec.

Mluvme o tom, že na řešení uprchlických následných právních problémů byly a stále jsou vypláceny peníze. Co se s těmi penězi děje v Itálii? Nechci spekulovat, ale z čeho by třeba také mohl Salvini financovat svou nelidsko polofašistickou kampaň? Zmocnil se fondů na vnitřní ochranu Itálie a bude jistě v budoucnosti zajímavé zahledět se, jak těchto prostředků využil. Ale nebudu spekulovat, nicméně takové pomlouvačné podezřeníčko se v různých „kritických“ textech jen rojí, tak nemohu zůstat pozadu, ale vážně nechci spekulovat.

Co je však mimo spekulaci, je Salviniho protiprávní blokáda záchranných operací ve Středozemním moři. Jakkoli je to nevýhodné a drahé, deportace nelegálních imigrantů je jediným morálně legálním řešením problému. Přiznejme si, že palčivost problému je momentálně mnohem menší, než v roce 2015. Množství imigrantů zesláblo téměř o 90%. Nenávistná rétorika ovšem stoupla o 200%. Zde právě vidím rozdíl mezi vlastenectvím a neofašismem. Vlastenci chrání svoji zemi, což je naprosto v pořádku, političtí extrémisté však pod záminkou ochrany země vidí vnitřního nepřítele ve vlastních národních řadách. Detekují různé vlastizrádce. K této detekci dokonce vyžadují absolutní svobodu slova. Dnes zdánlivě napadají nelegálnost imigrace, zítra to již bude odstín kůže, vlastizrada vyslovením „pseudohumanistického“ názoru. Chtějí jako samosoudci jednou na místě rozhodovat, kdo je vlastizrádce, tak jako to doporučují dnes nad imigranty ve Středozemním moři.

Sluníčkářům je nad slunce jasné, že lidský život nemá menší cenu než náklady na deportaci ilegálů. Nelze připustit návrat kmenového práva do Evropy. Kmenové právo je válka, což lze vidět ve všech oblastech světových konfliktů. Příprava války je v Evropském právu považována za zločin a Salvini takovou válku připravuje. Evropské země musí najít odvahu tyto snahy postavit před soud a přihlásit se tak opět k nejvyšší evropské hodnotě: totiž, ke schopnosti se ovládat a neinklinovat ke zvířecím řešením. Prostředkem této cesty je rovné právo i pro nelegální migranty tedy nutnost procesu a obhajoby při něm, a ne jen prosté nelidské topení na moři.

Autor: Zdenek Horner | středa 14.8.2019 10:32 | karma článku: 6,89 | přečteno: 666x
  • Další články autora

Zdenek Horner

Vzýváním války se přivolává mír

Ministr Barák rozverně dopadl do svého koženého křesla a mazlil se s právě získaným obrazem získaným z exekuce provedené StB. V duchu se trochu tetelil, ale více se obával a vztekal. Nařídili mu, aby svoje milované vnitro ...

17.4.2024 v 21:01 | Karma: 21,48 | Přečteno: 773x | Diskuse| Občanské aktivity

Zdenek Horner

Jak jsme se navzájem vyslechli a uznali svá stanoviska

Sešli jsme se všechny znepřátelené strany každá s každým. Usadili jsme se v kvetoucí zahradní restauraci a začali probírat všechny sporné světové konflikty, o kterých jsme kdy slyšeli. Nakonec jsme se dohodli na tom, že ...

31.3.2024 v 23:30 | Karma: 14,90 | Přečteno: 570x | Diskuse| Občanské aktivity

Zdenek Horner

Kam až bude smět zajít žertování na letošního Apríla?

Ochránci pravých názorů a hodnot rozpoutali ve společnosti nejistotu. Neustálé zastrašování zaručeně neorganizovaných amatérských aktivistů, kteří reagují na 99 procent jakékoli argumentace tak, že jde o proruskou činnost ...

28.3.2024 v 20:26 | Karma: 21,92 | Přečteno: 516x | Diskuse| Občanské aktivity

Zdenek Horner

Chybí mi rozhodný postoj české vlády a místních bezvýhradných izraelofilů

Nyní má česká vláda jedinečnou příležitost před celým světem dokázat, že bývalý satelit Sovětského Svazu není nyní satelitem USA. Měla by odsoudit nestabilní postoj vůči Izraeli, ale i vůči Ukrajině a posoudit zdali USA nejsou ...

27.3.2024 v 12:44 | Karma: 22,72 | Přečteno: 665x | Diskuse| Občanské aktivity

Zdenek Horner

Milujeme NATO a proto Ukrajina zvítězí

Poté, co víme, že jsou na Ukrajině vojáci NATO, jsem již úplně klidný. Vítězství je v kapse. A kam se NATO vypraví příště? Bude to Bělorusko nebo Kazachstán? Gruzie? Ta už je rozpracovaná. Arménie by zatím byl těžký oříšek.

12.3.2024 v 12:54 | Karma: 33,81 | Přečteno: 1009x | Diskuse| Občanské aktivity
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Nevěřte lžím a pomluvám, obhajuje Babiš neúčast na jednání o důchodech

23. dubna 2024  14:49,  aktualizováno  15:43

Poslanec a šéf ANO Andrej Babiš na svém účtu na sociální síti X zveřejnil video, ve kterém...

Zesílíme útoky na sklady západních zbraní, část jsme ukořistili, uvedl Šojgu

23. dubna 2024  15:21

Sledujeme online Ruská armáda zesílí útoky na ukrajinská skladiště, ve kterých jsou uložené zbraně dodávané Západem....

Konec uhlí do roku 2030 nestíháme, stát transformaci brzdí, míní Topolánek

23. dubna 2024  15:20

Pro transformaci a dekarbonizaci energetiky nebude tolik peněz, kolik se očekávalo, a změny...

Policie zadržela mladíka, který v tachovské škole vyhrožoval nožem

23. dubna 2024  15:03

Policisté zadrželi ve škole v Tachově mladého muže, který nožem vyhrožoval dvěma lidem. Při...

Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO
Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO

Každý den po celý tento týden můžete vyhrávat jedinečné dárky od značky BEBELO.

  • Počet článků 825
  • Celková karma 22,22
  • Průměrná čtenost 971x
Genealog, absolvent HTF UK. Mými hlavními zájmy jsou: historie, poezie, filosofie a nekonfesní teologie.

Seznam rubrik