Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Některý bloger je zde neskutečně chytrý

Naštěstí jen neskutečně. On je spíše vychytralý. Rozhodně má patent na rozum. Zřejmě vydaný samým Okamurou, stínovým ministrem antimigrantské pravdy všeho druhu. Libyjské gulagy ho nijak netrápí.

Jistý bloger, ani jmenovat se mi ho nechce, se vyjádřil o kapitánce zachránivší migranty na moři, že je neskutečně hloupá. A dokládá to důvody, které odsunují stranou všechnu morálku a zákonnost. Ohlížet se na něco takového je hloupost. Chytrost asi je na protimigrantské konferenci v Palermu zlevnit problém migrace na minimum a na despotické věznění běženců na neviditelném území v Africe nijak nedohlédnout.

Podle veřejných zdrojů  zde  a  zde  není situace migrantů nijak růžová. Vydají-li se na cestu, ať již z rozumných nebo nerozumných důvodů, rozhodně nemá nikdo právo zneužít jejich situace v právním vakuu a zneužívat je, okrádat a znásilňovat. Nelze věřit, že by o těchto skutečnostech migranti nevěděli. Vědí, a přesto jedou do Evropy. Doufají, že přežijí a jednou se domohou důstojného života. Možná někteří pomohou i svým rodinám v Africe. Motivace jsou jistě různé, ale brutalita, která je čeká cestou, dokonce hrozba smrti na moři je neodradí, a jedou, protože mají jen málo co ztratit.

Evropa přešlapuje na místě. Reál politika se scvrkává na okamžité zamezení migrace, čehož se dosáhlo. Pomoc Africe ovšem nepřichází a ani nepřijde. Skutečné řešení migrace se nekoná a konat nebude. Nicméně podpora gulagů bude narůstat. Korupční africké loutkové vládičky na takový postup rády slyší. A pokud by snad mělo dojít na nějaké posuny, tak přikvačí ochotně další diktátorek a převezme věc i s gulagy. Evropa je ovšem morálně čistá. Na jejím území se nelidský útlak nekoná.

Morálně čistý je i zdejší bloger, který označuje jistou kapitánku zachraňující migranty na moři za hloupou. Její záchranářství je prý spoluprací s pašeráky lidí. To, že Evropa živí gulagy na libyjském území ovšem žádná spolupráce s pašeráky není. To, že libyjská pobřežní stráž odveze do těchto gulagů migranty zpátky není žádnou spoluprací s pašeráky. Pašeráci nemohou ve své činnosti pokračovat a vysílat na moře migranty opakovaně za další peníze? Samozřejmě, že to dělají. Právě tento postup je od Evropy hloupý. Evropa se navíc hrne do pozice, kdy ztratí svůj morální kredit ochránců lidských práv, která vyváží „tak nezištně“ do světa spolu s USA. Co ještě chceme komu kázat? Přes dvacet let se slibuje severoafrickým zemím spolupráce a pomoc, která se vždycky scvrkne jen na okamžité zamezení migrace. Na skutečné projekty repatriace a stabilizace se nenacházejí jaksi peníze. Není tato neinvestice náhodou největší spoluprací s pašeráky?

S názory paní kapitánky jistě nemusí nikdo beze zbytku souhlasit, ani se to nepředpokládá, ale označovat ji šmahem za hloupou, a to dokonce již v titulku blogu, je neblahý posun zdejší představy o morálce. Všichni nyní víme, že je to tedy povoleno, pokud na to nemá nějaký befel jen jeden zlovolný bloger. Užijme si tedy nekorektnosti a označme se rychle – okamžitě navzájem všichni, každý každého za hlupáky. Dokud to jde, protože to, co je povoleno jedněm, nemusí být zítra dovoleno ostatním.

O klimatické katastrofě nemáme jistotu. Může být a nemusí. V každém případě mi přijde opatrnost její fatální hrozby reálnější, než postoj, že se nic neděje. Právě to nás neopravňuje nedbat klimatických hrozeb. Určitě bude pro lidstvo příznivější, když se naučíme žít čistěji, skromněji a budeme přitom třídit a recyklovat. Zkazíme toho méně, než když budeme vykřikovat, že člověk nic na planetě nenapáchal a nezničil. To samo. Nevím, zdali to lze úspěšně říci o různých únicích smrtelných chemikálií nebo o Černobylu či Fukušimě.

Smutek mě jímá, jak neomaleně se zde smí uvažovat i o křesťanství bližního, prostě: je to hloupost. Hlavně, že se pak vymezujeme křesťansky vůči islámu.

Autor: Zdenek Horner | pondělí 15.7.2019 23:14 | karma článku: 12,62 | přečteno: 922x
  • Další články autora

Zdenek Horner

Vzýváním války se přivolává mír

Ministr Barák rozverně dopadl do svého koženého křesla a mazlil se s právě získaným obrazem získaným z exekuce provedené StB. V duchu se trochu tetelil, ale více se obával a vztekal. Nařídili mu, aby svoje milované vnitro ...

17.4.2024 v 21:01 | Karma: 21,48 | Přečteno: 773x | Diskuse| Občanské aktivity

Zdenek Horner

Jak jsme se navzájem vyslechli a uznali svá stanoviska

Sešli jsme se všechny znepřátelené strany každá s každým. Usadili jsme se v kvetoucí zahradní restauraci a začali probírat všechny sporné světové konflikty, o kterých jsme kdy slyšeli. Nakonec jsme se dohodli na tom, že ...

31.3.2024 v 23:30 | Karma: 14,90 | Přečteno: 570x | Diskuse| Občanské aktivity

Zdenek Horner

Kam až bude smět zajít žertování na letošního Apríla?

Ochránci pravých názorů a hodnot rozpoutali ve společnosti nejistotu. Neustálé zastrašování zaručeně neorganizovaných amatérských aktivistů, kteří reagují na 99 procent jakékoli argumentace tak, že jde o proruskou činnost ...

28.3.2024 v 20:26 | Karma: 21,92 | Přečteno: 516x | Diskuse| Občanské aktivity

Zdenek Horner

Chybí mi rozhodný postoj české vlády a místních bezvýhradných izraelofilů

Nyní má česká vláda jedinečnou příležitost před celým světem dokázat, že bývalý satelit Sovětského Svazu není nyní satelitem USA. Měla by odsoudit nestabilní postoj vůči Izraeli, ale i vůči Ukrajině a posoudit zdali USA nejsou ...

27.3.2024 v 12:44 | Karma: 22,72 | Přečteno: 665x | Diskuse| Občanské aktivity

Zdenek Horner

Milujeme NATO a proto Ukrajina zvítězí

Poté, co víme, že jsou na Ukrajině vojáci NATO, jsem již úplně klidný. Vítězství je v kapse. A kam se NATO vypraví příště? Bude to Bělorusko nebo Kazachstán? Gruzie? Ta už je rozpracovaná. Arménie by zatím byl těžký oříšek.

12.3.2024 v 12:54 | Karma: 33,81 | Přečteno: 1009x | Diskuse| Občanské aktivity
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

KOMENTÁŘ: Na vině je přece vždycky žena... Feriho případ odstartoval změny

24. dubna 2024

Premium Tři roky nepodmíněně a zaplacení odškodného třem obětem. Takovým potvrzením rozsudku v pondělí...

Opilá policistka, která zaklekla dívku před klubem, nijak potrestaná nebyla

24. dubna 2024  9:55

Policista, který v únoru na pražském Smíchově brutálně napadl a zaklekl 19letou dívku, byl zproštěn...

Šojguův zástupce skončil v poutech, za vzetí obřího úplatku mu hrozí vězení

24. dubna 2024  9:36

Ruské úřady v úterý večer informovaly o zadržení náměstka ruského ministra obrany Timura Ivanova...

Konec výjimky, Stanjura chystá daň na tiché víno. Lidovci nejsou proti

24. dubna 2024  9:16

Výjimka ze spotřební daně pro tiché víno, kterou loni při jednání o úsporném balíčku uhájili...

  • Počet článků 825
  • Celková karma 22,22
  • Průměrná čtenost 971x
Genealog, absolvent HTF UK. Mými hlavními zájmy jsou: historie, poezie, filosofie a nekonfesní teologie.

Seznam rubrik