Základní zdroj o (v konečné fázi) koncentračním táboře v Letech

14. 02. 2018 10:21:34
Přiznám se, že jsem již několik dní rozčilený nad tím, s jakou drzostí zde veřejnosti blogeři představují údajná fakta, která mají z takové třetí ruky, že ani nemohou uvést, kde ta ruka je. Připomíná to neviditelnou ruku trhu.

S určitýmodstupem reaguji na článek Oto Jurnečka -> Kolik lze a kolik nelze beztrestně říkat o táboře v Letech. V diskuzi pod článkem Jurnečka o svém zdroji uvádí: Fakt je ten, že jsem takto ozdrojovaný text přejal z třetích stran. Napsal jsem nyní na ÚSTR se žádostí aby zveřejnili nebo dali k dispozici celou svoji zprávu. Uvidíme jak jsme na tom s právem na informace.

V textu článku přitom Jurnečka uvádí celý špalek -> „Několik faktů“ červeným fontem. Pod těmito fakty pak podepisuje jako zdroj: Úřad pro vyšetřování zločinů komunismu. Podívejme se na některá fakta, která uvádí klíčový historický spisek na toto téma poněkud odlišně: Historici a Kauza Lety, který vydal Historický ústav AV ČR v roce 1999 (dále jen HaKL).

Tábor existoval již za první republiky. Na jeho místě v roce 1940 byl z rozhodnutí protektorátní vlády zřízen „Pracovní tábor pro osoby práce se štítící“, (tj. tuláky, žebráky, kočovníky, podvodné podomní prodejce, nikdy nepracující kriminálně závadové osoby z povolání, atd).

V tomto okamžiku ubytovnu tvořilo 50 převozných baráčků s příslušenstvím a bez oplocení. Těžko lze v této fázi cokoli namítat proti názvu Letský tábor.

Na základě nařízení česko-slovenské vlády z 2.3.1939 a novele 28.4.1939 byly v srpnu 1940 otevřeny tzv. Kárné tábory v Letech u Písku a Hodoníně u Kunštátu. Tábory byly určeny k přechodné internaci mužů starších 18 let, kteří se vyhýbali práci a nemohli prokázat, že si řádným způsobem zajišťují obživu. (Alarmující datum prvního nařízení svědčí o myšlenkovém vývoji druhé republiky, která se snažila v některých aspektech zavděčit nacistům ještě před zřízením protektorátu 15.3.1939. – pozn. autora blogu) Výnosem z 30.11.1939 vláda nařídila cikánům, aby zanechali kočovného života. Pokud se trvale neusadí do dvou měsíců, hrozí jim, že budou zařazeni do kárných pracovních táborů. To se také dělo. V této etapě byl kárný tábor oplocený jen v části, kterou užívali rozliční, práce se štítící „kárníci“. Po vládním nařízení z 9.3.1942 se „kárné pracovní“ tábory změnily a přejmenovaly na „sběrné“. Sběrných táborů bylo na našem území více. V této chvíli byl tábor v Letech oplocen již celý. K preventivnímu potírání zločinnosti byla zavedena neomezená policejní vazba. 10.6.1942 výnos o potírání tzv. cikánského zlořádu způsobil, že se od 2.8.1942 oba předmětné tábory změnily na cikánské sběrné tábory, resp. cikánské tábory .

Velitel tábora Janovský vězně fyzicky týral, bil, z vlastní iniciativy jim odpíral i příděly potravy, na niž měli dle protektorátních zákonů nárok, celkově činil podmínky v táboře horší, než se po něm žádalo. Po vypuknutí tyfové epidemie byl z místa velitele odvolán a nahradil jej někdejší velitel tábora v Hodoníně u Kunštátu – Štefan Blahynka.

Tábor v Letech s převahou etnicky cikánského obyvatelstva byl v provozu jeden rok (od 2.8.1942 do 6.8.1943). Odjely odtud dva hromadné transporty do Osvětimi. Na následky tyfu došlo k úmrtí 60 osob. Z 1300 vězňů prokazatelně zemřelo na nedostatečnou hygienu, či špatnou stravu 362 lidí a také 30 zde narozených dětí.

V květnu 1943 bylo propuštěno cca. 200 vězňů a mnoho dalších uteklo. Ti ostatní, byli odesláni do moravského cikánského tábora v Hodoníně nebo do donucovacích pracoven v Praze-Ruzyni či Pardubicích. Tábor byl spálen, prostor dezinfikován.

Režim v táboře v Letech byl odlišný od života v klasických koncentračních táborech. Vězňové neměli vytetovaná čísla, mohli přijímat návštěvy příbuzných žijících vně, tábor nebyl obehnán ostnatým drátem či pod proudem, ale dřevěnou ohradou. Nebyly zde strážní věže s ostrou střelbou. Za celou dobu tábora nebyl nikdo popraven.

(Tyto otázky nelze dnes ještě jednoznačně uzavřít. Stále probíhá archeologický průzkum. Nebyly soustředěny a vyhodnoceny všechny relevantní materiální a listinné informace. HaKL na str. 19 uvádí, že po 2.8.1942 byla vězeňská část oplocena z jedné strany prkenným plotem, z druhé strany tyčkovým plotem.)

Tábor v Letech se nenacházel na seznamu koncentračních táborů berlínského Hlavního říšského bezpečnostního úřadu (RSHA). Lety nebyly ani pobočkou nějakého koncentračního tábora (tzv. Aussenlager - venkovní koncentrační tábor), jejichž vězni byli v evidenci některého takzvaného kmenového koncentračního tábora. Německé orgány neměly v průběhu nacistické vlády žádný problém nazývat koncentrační tábory tímto názvem a nijak se s jejich názvem netajili. Přesto podle nařízení německého vedení nesměly být na území Protektorátu koncentrační tábory.

(Tento odstavec je nejméně důvěryhodný. Nechce se věřit tomu, že by odborníci z ÚSTR nevěděli, že předmětné tábory nepodléhaly RSHA, ale protektorátní neuniformované kriminální policii. Ta sice synchronně prováděla stejná opatření jako RSHA, ale jisté odlišnosti lze zaznamenat. Nicméně podstatou všech genocidních snah třetí říše bylo současně utajení před veřejností. V případě likvidace protektorátních židů nařídilo nacistické vedení protektorátu zřízení nucených židovských společenství, která evidovala osoby a vyvlastnila jejich majetek. Doklady o jejich činnosti byly zlikvidovány, stejně jako osoby, které v židovské obci tyto události organizovaly. Díky tomuto postupu se o mnoha židech nedochovaly vůbec žádné informace nebo třeba jen zápis o úmrtí v Terezíně – případ naší prababičky. – pozn. autora blogu)

Zločin genocidy se v Letech neprokázal.

Ve shodě s historiky jsem nadále přesvědčen, že Cikánské tábory byly v konečné fázi koncentračními tábory. Pokud někdo využívá historické geneze a proměny táborů k zatajování a zesměšňování nejhoršího stadia jejich vývoje, aby mohl zlehčit tragiku romského holokaustu, činí tak vědomě. Zejména politici by si měli informace ověřit a ne pálit od boku. Nemoc nebo nevědomost neobstojí tváří v tvář opakování výroků, které již v minulosti byly před rozčilenou veřejností vyřčeny. Pokud někdo slepě využívá pochybné informace, které mají zabezpečit zamlžení podstaty, že sběrné = koncentrační. Samozřejmě slovo koncentrační se nerovná vyhlazovací. Já se spokojím s uznáním českého názvu: Cikánský sběrný tábor, což je totéž jako Cikánský koncentrační tábor. Z mnoha pohledů se jeví, že tehdejší vědomý český podíl na genocidě cikánské populace neexistoval, nicméně osvobození tyrana Janovského u poválečného soudu příliš důvěryhodné není. Dnešní zlehčování celé problematiky nás naopak může přibližovat ke schvalování trestného činu genocidy, ačkoliv jsme s věcmi minulosti neměli právně nic společného. Každý by to měl před lehkomyslným zlehčováním problému opatrně zvážit.

Autor: Zdenek Horner | středa 14.2.2018 10:21 | karma článku: 32.17 | přečteno: 4424x

Další články blogera

Zdenek Horner

Milujeme NATO a proto Ukrajina zvítězí

Poté, co víme, že jsou na Ukrajině vojáci NATO, jsem již úplně klidný. Vítězství je v kapse. A kam se NATO vypraví příště? Bude to Bělorusko nebo Kazachstán? Gruzie? Ta už je rozpracovaná. Arménie by zatím byl těžký oříšek.

12.3.2024 v 12:54 | Karma článku: 33.32 | Přečteno: 909 | Diskuse

Zdenek Horner

Odpověď tazateli k uličnímu a kádrovému výboru

Tazatel se rozhořčuje, že se někdo ve zdejších diskusích cítí být pod knutou postupů někdejších uličních výborů. Vcelku pěkně vystihuje, jak se chovali a jakými pravomocemi byly tyto výbory za komunismus obdařeny, ale ...

10.3.2024 v 13:28 | Karma článku: 32.04 | Přečteno: 754 | Diskuse

Zdenek Horner

Zdravice každé ženě k svátku

Všechno nej Všechno nej Všechno nej Všechno nej Všechno nej Všechno nej Všechno nej Všechno nej Všechno nej Všechno nej Všechno nej Všechno nej Všechno nej ..)

8.3.2024 v 7:27 | Karma článku: 8.95 | Přečteno: 161 | Diskuse

Zdenek Horner

Ultrasionismus se už začíná podobat rasismu

Marně si lámu hlavu, k čemu se zveřejňuje seznam nějakých osob. Zveřejněné seznamy mají zastrašovat. Používal je protektorát, pak komunisti. Nyní jsou jako inspirace pro nějakou radikální odnož pravověrných aktivistů?

5.3.2024 v 12:21 | Karma článku: 22.81 | Přečteno: 472 |

Další články z rubriky Politika

Jan Ziegler

V Rusku se nekonaly volby, ale vyhlášení vůdce zločineckého gangu

Ne, opravdu nelze v Rusku mluvit o svobodných volbách a nejen těch prezidentských. Zástupci skutečné opozice jsou zavíráni do vězení nebo rovnou vražděni. Západ nesmí uznat násilnického mafiána Putina za ruského prezidenta.

18.3.2024 v 12:30 | Karma článku: 21.14 | Přečteno: 301 | Diskuse

Ondřej Šebesta

Sedm stupňů do Sokola

Jak slepá musela starostka být, když její asistentka, které každý měsíc strhávali část platu na její dluhy, přicházela s luxusními kabelkami, nákladnými šperky aměla prostředky na drahé zahraniční zájezdy.

18.3.2024 v 7:00 | Karma článku: 23.36 | Přečteno: 443 | Diskuse

Radomil Bábek

Je údělem Čechů prožít v každé generaci dvě totality?

Jak se asi cítili lidé, kteří přežili jednu totalitu, aby si za pár let svobody s hrůzou uvědomili, že už zase žijí v totalitě jiné? Možná, jako my. Jestli jsme po roce 1989 něco nečekali, pak návrat socialismu.

17.3.2024 v 18:15 | Karma článku: 36.66 | Přečteno: 857 | Diskuse

Josef Nožička

Když Evropský parlament žaluje Evropskou komisi (u Soudního dvora Evropské unie)

Při čtení zprávy o rozmrazení peněz orbánovskému Maďarsku si někteří dost možná vzpomněli na letošní summit lídrů EU, na němž došlo nečekaně rychle ke schválení pomoci ve výši 50 miliard eur Ukrajině.

17.3.2024 v 8:10 | Karma článku: 31.78 | Přečteno: 604 |

Petr Kubík

Jak dohnat západ?

Každý z nás, ať už je jakéhokoliv věku, už nejspíše někdy slyšel slavné a opakované heslo - dohnat západ.

17.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 28.40 | Přečteno: 2793 | Diskuse
Počet článků 821 Celková karma 22.82 Průměrná čtenost 974

Genealog, absolvent HTF UK. Mými hlavními zájmy jsou: historie, poezie, filosofie a nekonfesní teologie.

Nutný výchovný pohlavek, souhlasí Bouček i Havlová s přerušením projevu na Lvu

Moderátor Libor Bouček ostře zareagoval na kauzu ohledně délky proslovu režisérky Darji Kaščejevové na předávání cen...

Švábi, vši a nevychované děti. Výměna manželek skončila už po pěti dnech

Nová Výměna manželek trvala jen pět dní, přesto přinesla spoustu vyhrocených situací. Martina ze Znojma se pokoušela...

Vyzkoušeli jsme podvod z Aliexpressu. Může vás přijít draho, i po letech

Nakoupili jsme na Aliexpressu a pěkně se spálili. Jednu USB paměť, dvě externí SSD a jeden externí HDD. Ve třech...

Chtěli, abych se vyspala s Baldwinem kvůli jeho výkonu, říká Sharon Stone

Herečka Sharon Stone (66) jmenovala producenta, který jí řekl, aby se vyspala s hercem Williamem Baldwinem (61). Měla...

Konec nadvlády programátorů. Pozic ubývá, na jednu se hlásí stále víc lidí

Premium Ochota firem splnit uchazečům skoro jakýkoli požadavek a velmi nízká konkurence. Tak by se ještě nedávno dala definovat...