Hájíme evropské hodnoty II. – Správně nasměrované rozhořčení

Opět a opět a opět se Evropa hroutí pod teroristickým útokem v Paříži. Extrémní pravice jásá. Zbrojní koncerny si mnou ruce. Bezpečnostní experti si mastí kapsy. Politologové jsou dramatičtější než básníci.

Kdyby to nebylo smutné až tragické, musel by se člověk už nezřízeně řehtat tomu konjunkturálnímu masturbování nad recepty o zajištění bezpečnosti. Současná situace ukazuje jenom totéž, co v minulosti. Terorismus je založený na šokující bezprostřednosti. Přenáší zlomkovitě dalekou válku bezmála až k nám do pokoje. Terorismus nelze předvídat bez totalitních technik. Ale i tak veškerá snaha bude vždycky zčásti selhávat.

Jenže spravedlivě. Je útok ve Francii nebo v Británii skutečně důležitější než podobný útok v Rusku, Egyptě, Iráku, Afghánistánu či kdekoli jinde? Z hlediska všelidské empatie určitě ne. Z hlediska evropocentrického patriotismu jistě ano.

Jenom zde na blogu v bezprostřední reakci vyzývá jeden z autorů k celoevropskému stannému právu a druhý vyzývá k jednostranným akcím, která by omezila morální závazky k lidským právům. Nejsou sami a mají vysokou podporu veřejnosti. Tendence k totálnímu řešení, zkratkovitě zázračnému vyléčení vleklé krize ve vztazích s islamismem a obecně s terorismem, není však v žádném aspektu realizovatelná. Byl by to mnohem horší konec Evropy, coby civilizační velmoci. Proč nevyhlásí Evropa stanné právo také vůči, byť i jen podezřelým, podnapilým řidičům? Nejsou to také svým způsobem teroristi, kteří si prosazují svoje nesmyslné a nelidské právo sednout opilí za volant? Chycen podnapilý za volantem – bez soudu na místě zastřelit! Statistiky dopravní nehodovosti  zde a  zde.

Statistiky neuvádějí přímo, kolik zabíjelo opilců. Nicméně z různých článků o problematice se obecně má za to, že opilci tvoří asi desetinu původců nehod. A navíc, tito opilci již, na rozdíl od migrantských teroristů, v Česku jsou. Volání po stanném právu a omezení lidských práv vůči teroristům tedy musí být vyhlášeno současně anebo musí vláda zdůvodnit, co ji vede k nějaké lidskoprávní selekci. Nebezpeční nejsou jenom opilci…

Nejde o žádné omlouvání terorismu, jde jen o poukaz k tomu, že se nelze vyhnout odpovědi proč teroristy střílet a opilce za volantem ne. Smrt přinášejí obě skupiny. Obě skupiny jsou zčásti evidované, takže by bylo možné je za pár hodin pozatýkat a věc do tří dnů vyřešit.  Jakou odpověď máte vy? Nechcete se raději uklidnit, zamyslet a uvážit jak přijmout dlouhodobě morálně schůdné řešení?

 

Autor: Zdenek Horner | pátek 21.4.2017 13:21 | karma článku: 14,94 | přečteno: 1015x