Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

A51d15a46m 23F37i78l13á15k

27. 8. 2022 20:04

Pomiňme nyní to, že celkově tento článek se svým načasováním není vůbec vhodný. No pokud by tedy někdy vhodný byl, takto se hrabat v rodinné minulosti cizí rodiny. No i když - s takovým načasováním to je ještě méně vhodné.

No. Dříve, než se v tomto člověk začne hrabat, by si měl zjistit, jaký je rozdíl mezi pruskými Moravci na Horním Slezsku a Moravany na Moravě. A nedávat mezi to rovnítko. Zjistit si, co to ti Moravci (Prajzové) vlastně jsou, jaký je příběh toho regionu, jak se vyvíjela identita. To už ani nemluvím o tom samotném sčítáním lidu pomocí popisných archů v roce 1921 a 1930 plus vyplňováno sčítacími komisaři, které bylo jedna velká fraška - na toto sčítání se vy odvoláváte a podle něho rozhodujete, kdo byl "Němec" a kdo "Moravan."

Ono se nedá vycházet tedy ani z těch popisných archů - ti lidé často nemohli zanést tam, co chtěli. A když to tam zanesli, tak jim to třeba dodatečně přeškrtali.

Když se podívám na mou rodinu, tak v roce 1921 tam mají téměř všichni německou přerazítkovanou na moravskou, menší část má zanesenou německou. V roce 1930 najednou měli moravskou i ti, co měli před tím německou či německou přerazítkovanou na moravskou. A německou tam měla jen malá část lidí. Jedna větev měla německou přerazítkovanou na československou. Zejména moravských národností přibylo. Proč? Po sčítání 1921 následovaly pokuty, oplétanice s úřady, několikadenní vězení po nezaplacené pokuty, úřední přezkušování ze spisovné němčiny (psané i mluvené)...

Zkoumat nějakou národnost je podivné už jen pro to, že se ta identita Moravce a Němce častokrát překrývala.

Zmínil jste ty Moravany.

Třeba podle vás "Moravan," podle těch archů s národností moravskou, Walter Zagora byl vedoucí blokové buňky NSDAP, později příslušník Waffen-SS. "Moravan" Josef Zagora byl pilot Luftwaffe. Stejně tak jako podle vás "Moravan" bratr mojí praprababičky - vedoucí blokové buňky NSDAP ve stejném městě, tedy v Hlučíně...

Trošku bych byl opatrný s těmito rozumy, když Prajzské nerozumíte.

3 0
možnosti
ZH

Kritika je vždy dobrá. Nakonec seriózní genealogie je pomocná věda historická. Vypsal jsem jenom dohledatelná fakta z veřejných zdrojů. Rodokmen veřejně působících osob je věc veřejná.

1 0
možnosti
Foto

A25d10a90m 12F16i26l23á68k

28. 8. 2022 14:57

Jako nezlobte se na mě, ale zdůrazňování hlučínského původu páni Zagorové má být kritikou? To myslíte vážně? My jsme se vás o to, abyste nás v roce 1920 obsadili nijak neprosili. Můžete si za to sami, že jsme součástí tohoto státu (naši předci proti tomu dokonce protestovali, psali dopisy papežovi, uspořádalo se neoficiální referendum, psalo se proti tomu v tisku, kolovaly letáky atd.), stejně tak to byli Češi, co prováděli ono sčítání roku 1930 způsobem, jakým prováděli (to mělo v odsunech velkou důležitost - ti, kterým bylo znemožněno se přihlásit k německé národnosti se ocitli ve výhodě).

Kdyby nepřišla Versailleská mírová dohoda, tak by naše území bylo součástí Německa až do roku 1945. Buď by nás Poláci po roce 1945 odsunuli do Německa, mohli by nás svým bezohledným chováním přinutit odejít do Německa dobrovolně (jako se tomu stalo po roce 1956 na Hlubčicku) nebo bychom dnes byli součástí Polska a žili bychom v Polsku (jako se tomu stalo na Ratibořsku po roce 1945). A vy byste byli šťastní, že nás tu nemáte.

No ještě, abychom se museli za původ stydět. Prý kritika.

0 0
možnosti
JG

Tak já nevím, ale já to pochopila tak, že pan Horner myslí tím konstatováním, že kritika je dobrá, tu Vaši kritiku jeho článku, nikoli že by kritizoval původ paní Zagorové či, že by ji za cokoli chtěl kritizovat. Mám pocit, že tu z Vaší strany došlo k nepochopení. Tedy alespon to na mě tak působí.

0 0
možnosti
JB

Děkuji za tento příspěvek. Mě to tvrzení o Moravanech taky udeřilo do očí, ale mně už ani moc nebaví pořád vysvětlovat, že Slezsko a severní Morava není totéž, Moravané a Moravci nejsou totéž, Čechy a Česko nejsou totéž..... Taky bych čekal, že člověk, který se zabývá genealogií, bude něco vědět o sčítáních lidu za první republiky....

1 0
možnosti
LJ

Jen bych dodal, že když se koncem roku 1938 dělalo na Hlučínsku sčítání lidu, přes 90% obyvatel se hlásilo k národnosti německé. Další sčítání bylo někdy v době mého mládí, rok si nevybavuji. Vzpomínám si však, že jeden sčítací komisař říkal, že byl u jedné staré paní, vyplňoval jí formulář, ona již na to neviděla. Když se zeptal na národnost, odpověděla mu: "Napiště si tam co chcetě, bo ja už čtyry razy vekslovala."

V práci jsem měl kolegu z Hlučínska. Jeho dědeček a babička mluvili německy, pochytil to od nich. Když přijel do Německa samozřejmě tento jazyk používal. Stalo se mu, že za ním přišel jeden muž a zeptal se ho: "Odkud jste? Já se považuji za znalce německých nářečí, každého umím spolehlivě zařadit, s vámi si nevím tady."

1 0
možnosti

Souhlas s textem s důrazem na první odstavec.R^

1 0
možnosti
  • Počet článků 825
  • Celková karma 22,55
  • Průměrná čtenost 971x
Genealog, absolvent HTF UK. Mými hlavními zájmy jsou: historie, poezie, filosofie a nekonfesní teologie.

Seznam rubrik