Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
LJ

Petřkovice leží na levém břehu Odry, naproti na pravém břehu leží vesnice Hrušov (dnes součást Ostrava). Z Hrušova pochází Marie Rottrová.

Teta Hana Zagorové pracovala ve Vítkovických železárnách v konstrukci a to v části, která se odtrhla a stal se z ní Hutní projekt.

1 0
možnosti
Foto

A39d38a82m 85F49i93l48á20k

27. 8. 2022 20:04

Pomiňme nyní to, že celkově tento článek se svým načasováním není vůbec vhodný. No pokud by tedy někdy vhodný byl, takto se hrabat v rodinné minulosti cizí rodiny. No i když - s takovým načasováním to je ještě méně vhodné.

No. Dříve, než se v tomto člověk začne hrabat, by si měl zjistit, jaký je rozdíl mezi pruskými Moravci na Horním Slezsku a Moravany na Moravě. A nedávat mezi to rovnítko. Zjistit si, co to ti Moravci (Prajzové) vlastně jsou, jaký je příběh toho regionu, jak se vyvíjela identita. To už ani nemluvím o tom samotném sčítáním lidu pomocí popisných archů v roce 1921 a 1930 plus vyplňováno sčítacími komisaři, které bylo jedna velká fraška - na toto sčítání se vy odvoláváte a podle něho rozhodujete, kdo byl "Němec" a kdo "Moravan."

Ono se nedá vycházet tedy ani z těch popisných archů - ti lidé často nemohli zanést tam, co chtěli. A když to tam zanesli, tak jim to třeba dodatečně přeškrtali.

Když se podívám na mou rodinu, tak v roce 1921 tam mají téměř všichni německou přerazítkovanou na moravskou, menší část má zanesenou německou. V roce 1930 najednou měli moravskou i ti, co měli před tím německou či německou přerazítkovanou na moravskou. A německou tam měla jen malá část lidí. Jedna větev měla německou přerazítkovanou na československou. Zejména moravských národností přibylo. Proč? Po sčítání 1921 následovaly pokuty, oplétanice s úřady, několikadenní vězení po nezaplacené pokuty, úřední přezkušování ze spisovné němčiny (psané i mluvené)...

Zkoumat nějakou národnost je podivné už jen pro to, že se ta identita Moravce a Němce častokrát překrývala.

Zmínil jste ty Moravany.

Třeba podle vás "Moravan," podle těch archů s národností moravskou, Walter Zagora byl vedoucí blokové buňky NSDAP, později příslušník Waffen-SS. "Moravan" Josef Zagora byl pilot Luftwaffe. Stejně tak jako podle vás "Moravan" bratr mojí praprababičky - vedoucí blokové buňky NSDAP ve stejném městě, tedy v Hlučíně...

Trošku bych byl opatrný s těmito rozumy, když Prajzské nerozumíte.

3 0
možnosti
ZH

Kritika je vždy dobrá. Nakonec seriózní genealogie je pomocná věda historická. Vypsal jsem jenom dohledatelná fakta z veřejných zdrojů. Rodokmen veřejně působících osob je věc veřejná.

1 0
možnosti
Foto

Díky za velmi zajímavá fakta... a R.I.P. Haně Zagorové.

1 0
možnosti
AL

Moje teta Hanku Zagorku nemusela. Její otec krom fotoateliéru provozoval petřkovické kino a Hanka to ostatním děckám dávala pěkně sežrat. Byla to prý namyšlená nána a z balkónu v kině flusala po ostatních:-)))

0 1
možnosti
MB

Aleši, mát pravdu. Život je furt o plivání. Hanka byla hrozná. Plivala pořád. Na děti i na komunisty. Třeba ji poplivat, i po smrti ... :-)

1 0
možnosti
MB

Hanka skutečně pocházela z "Horkého území". Jde o državu M. Terezie, o kterou jako mladá císařovna přišla. Následně tedy území Pruska - dělící most v Petřkovicích, přes řeku Odru. Raritní rozdělení i rodin, záleží zda bydlí "Za, nebo před".

Následně zabral Adolf, Hlučínsko jako součást Říše. Všechny zákony platné, perspektiva zejména mužů super. Odmítnout narukovat do Wehrmachtu? Zastřelen. Tedy narukovat a být zastřelen - nejlépe někde okolo Stalingradu. Příběhů kopec, pak i klidně otec Hanky. Sám znám vysloužilce, pod Moskvou prostřelená noha. Stažen z fronty, a tak vlastně přežil. Co mu vytýkat ? ...

O Hance, škoda slov - šlechetný člověk. Z jejich 800 písní si vybere každý. Jde o připomenutí bývalého mládí, až po vyzrálost její tvorby textařky. Oceňuji u ní, i nepřehlédnutelnou - Občanskou angažovanost. Doslova ve Sklepě, podepsala "Několik vět". Právě odsud později vyskočil "Kůl v plotě", Jakeš - "Řekněme, paní Zagorová je to milá holka". Pozor! Já s duchovním gigantem Miloušem souhlasím, Hanka, milá holka - skutečně byla ... V

6 0
možnosti
EH

Dlužno dodat, že Petřkovice byly německé území. Kdo pracoval v Ostravě, chodil přes státní přechod. Proto se tam říká na Prajské = Prusko.

4 0
možnosti
  • Počet článků 825
  • Celková karma 22,53
  • Průměrná čtenost 971x
Genealog, absolvent HTF UK. Mými hlavními zájmy jsou: historie, poezie, filosofie a nekonfesní teologie.

Seznam rubrik