Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Děj je zajímavý, ale jestli je to opera, tak to mě nebaví.

0 0
možnosti

A46d19a63m 52M46a21l34ý

22. 3. 2022 10:00

Naštěstí dnes "strana a vláda" neřídí, co se smí a nesmí hrát.

Takže se divadla sami mohou rozhodnout, co budou hrát a diváci se rozhodnou zda se na to chtějí koukat.

Záleží na jejich náladě.

Je možné, že dnes je mezi herci i diváky obecně menší nálada pro díla ruských autorů.

A pokud tomu tak je pak se domnívám, že za to nemohou ti ruští autoři ani herci ani diváci. Může za to Rusko a jeho válka

6 1
možnosti

Přesně tak. Ona je taky otázka jestli lidi jako pan Horner tedy chtějí izolovat Rusko za prováděnou genocidu, nebo ne?

Popularita Putina v Rusku po invazi je pořád víc jak 50%, některé ankety vyjadřují i cca 70%. Čili většina souhlasí s prováděnou genocidou Ukrajinců a je jedno, že nedostávají všechny informace.

Já to beru jako samotku pro vraha a násilníka, který i ve výkonu trestu dál porušuje vězeňský řád. Je předmětná samotka porušováním kulturních a společenských práv?

Samozřejmě v současné době není technicky a ani ekonomicky proveditelné úplné odstřižení od ruského plynu a ruské ropy (u té ropy pochybuju, protože rusko není jediná země s nalezišti ropy) a doufám, že se to v blízké budoucnosti změní minimálně pro ČR a Němci ať si dál spekulují.

0 0
možnosti
Foto

„Na repertoáru má ND dramatizaci Dostojevského románu Idiot, inscenace Čajkovského baletů Labutí jezero, Spící krasavice, Louskáček, Prokofjevova baletu Romeo a Julie. inscenaci Gorkého dramatu Vassa Železnovová.Historický kontext, v němž se Čajkovského opera odehrává, se stává citlivým tématem, nad nímž nelze zavírat oči s poukazem, že je to ‚jen pohádka.Realizací takové opery nechce „ND poskytovat proputinovské propagandě jakoukoli možnost následně zneužít umělecké tvorby k sebemenšímu ospravedlňování zločinných úmyslů a skutků ruského politického vedení“.RvRvRv

0 0
možnosti

Novodobí kádrováci.

2 1
možnosti

To jsou ti noví kádrováci.

Včera jsem měl k obědu ruský boršč. Tak čekám, kdy si pro mne tihle šašci s jasným stanoviskem dojdou, případně, vypálí dotyčnou restauraci.

7 1
možnosti
Foto

Doufejme, že po něm dostanete diaré. ;-D

1 1
možnosti

Miluji hudební klasiku a to zejména díla evropských muzikantů počínaje Verdim a patří tam i ruští romantici, jako byl Čajkovský. Jeho klavírní koncert b-moll to je nádhera. Ani on, ani další skladatelé jako Šostakovič, Musorgskij,resp, Rimskij Korsakov skutečně za ruskou agresi nemůžou a asi by jí odsoudili.

Autorem popisovaný počin ND, ani nevím jak to správně pojmenovat, vedení by mělo spíše hledat možnosti jak pomoci utečencům z napadené Ukrajiny, i když chápu, že v této době vše ruské na repertoáru ND asi návštěvníky nepřitáhne....

0 0
možnosti

Docela si pamatuju, jak jste tu brojil proti konvičkovcům a neonarcistům. Vlastně jste v minulosti naznačoval, že by měli být od společnosti izolováni a nemělo by se jim dopřávat sluchu. Kdyby tedy změnili svoji tvorbu na operu, znamená to, že by se změnil i váš názor?

0 0
možnosti

Kultura je nepochybně potřebná. Aniž by autor ovšem chtěl, je vytěžován. Upřímně, mnohdy by se nestačil divit. Hitler měl Wagnera. Oživil mu germánskou velikost Nibelungy. Podobně by žasl Lorenz Diefenbach. Kde se ocitl název jeho knihy- „Arbeit macht frei“. Gogol samozřejmě netušil, kam doputují je "Střevíčky". Vyrazily přece Večer, ze samoty poblíž Dikaňky. Stalinovi se určitě líbily. Vedle pohádkových postav, tam má další. Ukrajinu, podrobenou carskému dvoru.

Tvrdím, že 100% takto autoři neuvažovali. Že jejich díla výtečná se časem dostanou do kontraverzních kontextů.Můžeme jít dále, domů. Co s dobrákem Rumcajsem? Čím se vlastně živí. Z čeho vaří Manka a zajišťuje šťastného Cipíska. Co s kukačkou? Už takto má blbou pověst s vejci. Navíc ochotně práská na ty druhé ...

Zřejmě jsou 2 možnosti. Zakázat to, určitě nesmysl. Nebo produkovat dále, ovšem s celou šíří kontextu. Zase dost těžko představitelné, jak? Divákům, dětem vysvětlovat úskalí? Na to navazuje aktuální současnost. Může být dobrý člověk harmonikář, udavač Stb a držitel kontraverzní medaile? Podobně, má morální právo se ucházet o prezidentský stolec agent Bureš? Můj názor je, že všichni vystupovat mohou., určitě - je svoboda. Nicméně dodávám, že mi to moc morální nepřipadá. Podobně je to s volbou uchazeče o Hrad.

V kontextu mého popsaného pak říkám. Je laciné se trefovat do rozhodnutí Národního divadla. Chápu jejich opatření jako snahu o citlivou spoluúčast s utrpením. Samotné "Střevíčky", jsou zřídka hranou produkcí Čajkovského. Opět dílo nechtěného. Vybuzování vkusu Stalina? Pochopitelně nemusí být se mnou souhlas.Zejména, když mají program - 9.4 - Vassa Železnová, 14.4 - Oněgin, 23.4 Labutí jezero,. O jaké diskriminaci je vlastně řeč ? ... :-)

3 0
možnosti
  • Počet článků 825
  • Celková karma 22,22
  • Průměrná čtenost 971x
Genealog, absolvent HTF UK. Mými hlavními zájmy jsou: historie, poezie, filosofie a nekonfesní teologie.

Seznam rubrik