Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
MB

Svoboda je pojem dobrej. Může to být třeba Ludvík. Nebo i nesezdaný muž, je přece svobodný. Taky se dá něco napsat do Listiny ! - "Lidé jsou svobodní a rovní v důstojnosti i v právech" . No a pak to přijde ... !

Za právy - asi má jít povinnost. Za svobodou - odpovědnost. Když si to rozumný člověk uvědomí, tak i dostane strach ! Strach, jako obava - Z nepoznané skutečnosti! Každý odpovědný, přijde na to, že čím více je svoboden - tím více je svazován ! Jde o přijetí souboru pravidel. Ta mají předurčit jeho chování - kdykoliv a kdekoliv. To je i docela kus, hezkého bříměte ! Stojí zaň bojovat. Nicméně svoboda, v "Ryzím pojmu významu" - Neexistuje ... ! :-)

0 0
možnosti
JK

V něčem s vámi musím souhlasit. Pokud se cítí člověk svobodný, je důvod k optimismu, dobré náladě a od toho se odvíjí i pracovní a osobní život. Jenže tenhle krásný osobní ráj je jaksi utržen od reality, člověk který se uzavře se svou svobodou před vnějším světem, je odsouzen k tomu aby jí ztratil.

Bohu dík jsou tu i občané citlivější na ztrátu svých svobod a je žádoucí, aby je bylo dostatečně slyšet. Právě tito empatičtí lidé dokáží odhalit nástup totality v době, kdy lze její agresivní postup ještě zastavit. Možná se jim divíte a trochu se jim posmíváte, jak jsou afektovaní, rozzlobení a že stejně nic nezmohou, ale právě tito lidé za vás tu vaši svobodu hlídají. Totalitní sociopaté prahnoucí po moci se chytí každé příležitosti, myslí si, že jen oni mají správný recept na budoucnost a hodlají ho prosadit i silou. Zpočátku ale potřebují ovládnout dav, který jim dá legitimitu k ořezávání svobod. Krize se pro ovládání davu hodí nejlíp, spousta lidí je zoufalých a hledají snadné a rychlé východisko. Je totiž hodně těžké svobodu získat, stojí to zpravidla mnoho životů těch angažovaných, ale o nic lehčí není si svobodu udržet, příkladem je i vražda novinářů na Slovensku. No ano to jsou ti co vám umožňují ve vaší bublině užívat s úsměvem svobodu. Užívat si svobody je príma a vřele to doporučuji, jen je nutné být empatický k okolí a umět se ozvat, pokud jsou práva na svobodu někoho jiného porušována.

0 0
možnosti
PK

Neočekával jsem od vás mnoho, bo jste mi spíše vždy zklamal, vlastně přiznávám, že jsem neočekával nic moc,ale byl jsem příjemně překvapen tím, že vám mohu konečně dát karmu, bravo pane autore, superR^;-D

2 0
možnosti
  • Počet článků 825
  • Celková karma 21,58
  • Průměrná čtenost 971x
Genealog, absolvent HTF UK. Mými hlavními zájmy jsou: historie, poezie, filosofie a nekonfesní teologie.

Seznam rubrik