Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Pracovala jsem v ústavu sociální péče u mentálně postižených dívek/žen. Bylo to, pravda, před více než třiceti roky a od těch dob se přístup k postiženým v našem státě změnil k lepšímu. Jen minimum rodičů si i mírně hendikepované brávalo na prázdniny, Vánoce apod. Vzala bych polské zákonodárce, kteří trvají na onom zákoně, na jeden den do podobného zařízení. Možná by to pomohlo polským ženám...

0 0
možnosti

P22a86v93e24l 45O27t21i49s63k

23. 10. 2020 16:29

No nevím jestli je soudnictví v Polsku ovlivňováno politikou, nejspíš ano stejně jako v jiných zemích, někde více jinde méně, to je pravda, taky bývaji soudy do jisté míry ovlivňovány tlakem veřejného mínění, tlekem médií atd. Jistě nemělo by to tak být, ale přesto se to děje a to nejen v Polsku, ale i u nás, i v jakýchkoli dalších zemích. Nicméně toto rozhodnutí soudu neodkazuje manipulaci a ani Polsko nikam zpět neuvrhuje. Tohle soudní rozhodnutí jediné dokazuje, že Polsko bigotně katolické vždy bylo a stále je. A tomu odpovídaji i názory mezi lidmi kdy, převládá odpor proti potretum obecně, stejně tak odpor proti registrovaném partnerství a homosexualitě obecně. Mimochodem téma potratů se v Polsku už řeší hezkou řádku let, kdy byli u moci úplně jiní politici, a stále se tejnym výsledkem, proto taky hezky prosperuje tzv. potratová turistika například do Čech. Ale dávat tohleto jako důkaz zmanipulovaneho soudnictví je dost hodně mimo realitu současného Polska, to tam byly jiné kauzy kde by se to dalo i říct, ale tohle opravdu ne:-)

0 0
možnosti
Foto

Je zvláštní, jak toto třaskavé téma zajímá především muže. Ženy svůj názor pravděpodobně mají, ale nejsou tak militantní. Ono být znásilněna a následně celý život milovat svoje dítě, které navíc může být násilníkovi podobné - to jde asi těžko. Vědět, že v lůně roste postižené dítě, to zvládne jen silná osobnost. Tím spíše, když zůstane na vše sama. Vězte že vím o čem mluvím a že ti, kteří z boje utíkají jsou v převážné většině muži. Ale co s tím? Zakázat pohlavní styk za jiným účelem než zplození dítěte? Nebo nechat ženu donosit nechtěné dítě a pak ho stejným zákonem "vecpat" muži, který ho sice nechce, ale odpovědnost za něj má? Tato problematika má více otázek než odpovědí a prostý zákaz nic nevyřeší.

2 0
možnosti
Foto

I v naší ústavě stojí, že lidský život je hoden ochrany i před narozením. Bylo by snad rozhodnutí ústavního soudu v Polsku v rozporu s tímto naším ústavním ustanovením?

0 0
možnosti

J56a58n 43B85u22r92d91a

23. 10. 2020 13:47

O dva odstavce dále se ale také píše, že porušením práva na život není, jestliže byl někdo zbaven života v souvislosti s jednáním, které podle zákona není trestné.

0 0
možnosti

J13i26r69i 76V44r73a87b53e62c

23. 10. 2020 7:08

EU uz s tim nic nenadela. Vychodem si nasadila blechu a brzdu do kozichu. A te se uz nezbavy.

0 1
možnosti

"Jsem prvotním postojem vždycky proti spíše proti potratu." co jste tím chtěl sdělit p. Hornere ??

0 0
možnosti

vloudilo se tam jedno proti navíc, díky za upozornění, opraveno

0 0
možnosti

Kupodivu s Vámi celkem souhlasím. Tedy, nelíbí se mi, jak se v dnešní době vedle jiných tradičních pojmů začíná devalvovat i hodnota pojmu mateřství. To byl vždy téměř posvátný institut oslavovaný snad ve všech kulturách (symbol zrození nového života), a dnes se progresivní liberálové snaží mateřství ponížit a devalvovat na běžný komerční produkt, se kterým se dá za peníze volně obchodovat. A proto je třeba zvýšit úsilí o jeho ochranu a zachování jeho statusu, a tedy i potraty by neměly být naprosto normální, aby se k mateřství nepřistupovalo prakticky jako k nemoci, kterou stačí vyléčit lékem (= mateřství lze vyléčit kdykoliv potratem).

Ale existují některé specifické případy, kdy bych rozhodně potraty legitimně uznával. Především tedy zmiňované znásilnění s důsledky, a vážné poškození plodu zjištěné brzy po početí ještě v těle matky. A přidal bych k tomu i situace, kdy se ví, že třeba těhotenství a porod může z nějakých důvodů velmi vážně ohrozit život matky (= vysoká pravděpodobnost, že matka porod nepřežije), nebo když je díky genetické dispozici rodičů velká pravděpodobnost, že dítě bude mít vážné vrozené vady a rodiče se rozhodnou neriskovat, že na svět přivedou velmi pravděpodobně postižené dítě. Nebo když je matka na tom ekonomicky, sociálně nebo zdravotně natolik špatně, že je od začátku jasné, že nebude schopná se o dítě postarat a dítě by jí stejně muselo být odebráno a ona nebude chtít dítěti určit takovýto osud...

0 0
možnosti

Evropa 3x odmítla svoji budoucnost. Uzákoněním potratů, manželstvím homosexuálů a zavedením eutanázie. Bude to hořet čímdál častěji na stále více místech a nebudeme stačit to hasit.

0 5
možnosti

P83e85t10r 80D37r22a89p85a80l

23. 10. 2020 6:50

píše se rok 2020...bigotní věřící jsou doufám druh na vymření

0 2
možnosti
  • Počet článků 825
  • Celková karma 22,55
  • Průměrná čtenost 971x
Genealog, absolvent HTF UK. Mými hlavními zájmy jsou: historie, poezie, filosofie a nekonfesní teologie.

Seznam rubrik