Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Stále více mám pocit, že jste studoval teologii na právech v Plzni.

Zkuste si ten příběh v Bibli jednou konečně přečíst a nevycházejte jen z toho, co jste o něm slyšel.

Jinak bych musel opakovat to, co už níže napsali pánové Kavka a Svoboda.

1 0
možnosti
Foto

Zamyslel se někdo nad tím, zda to tzv. oteplování nemá příčinu v tom, že se začíná víc ohřívat zemské jádro? Ví někdo, co se děje ve vrstvách magmatu pod našima nohama? Cha, zlatej CO2.

0 0
možnosti

To, že se klima mění poznali lidé na konci 14 století, poznali to ale i předtím ve století šestém. Poznali to ve století 16, ale také osmnáctém a i devatenáctém. To byla období kdy se klima změnilo, nikoli k dobrému, ale ochladilo se. Nastalo období neúrody. Pokud se podíváte do historie, tak klima má určitý cyklus. Období, kdy průměrná teplota stoupá, byla období, kdy se lidstvu dařilo období prosperity. Což je možné dokázat na středověkem teplotním optimu, kdy nastal rozvoj měst, zemědělství, ale také počátky průmyslu a rozvoje vzdělanosti a školství.

Ano, klima se mění, ale podíl člověka je na tom nezaměnitelný. Mám pro to důkazy a tím je historický vývoj klimatu za posledních dva tisíce let. Takže nevěřím na nějaké báchorky o CO2, zvláště, když v minulosti bylo množství CO2 v atmosféře vyšší než je dnes, což zachránilo planetu před chladnými roky a tím pádem i před hladomorem nejen v lidské populaci.

Co se týče příběhu z Bible. On člověk na ženu nic nesvedl. Nebo snad ženu nepovažujete za člověka? Byla to žena, která utrhla ovoce ze stromu poznání, jestli to bylo jablko se neví, to je pozdější interpretace, protože v Bibli se o jablku opravdu nepíše. Vy jste ovšem tento příběh nepochopil,protože podle Bible člověk žena a muž jsou. Každé z těchto pohlaví je jednou polovinou člověka. Další věcí je morální strana tohoto příběhu. A tou je touha po něčem co je zapovězené, zakázané. A varování před tím. Protože to co je zakázané může vypadat sladce, ale nakonec to vede k průšvihu. Ostatně příkladem budiž exekuce, kdy lidé co nemají například na iPhony si berou půjčky, aby si mohli koupit tento "vysněný" telefon a pak nejsou schopni tu půjčku zaplatit

6 0
možnosti

Klima se mění, protože se měnilo v minulosti a bude se měnit i v budoucnosti. Dokonce i v relativně nedávné minulosti se klima měnilo tak dramatickým způsobem, že kdyby se to dělo dnes, tak bychom se nestačili divit.

Píšete také, že "člověk v ráji se schovával před Bohem a předstíral, že s jablkem ze stromu poznání nic neudělal". Co Vás to na té teologii učili? Člověk se schoval před Bohem právě proto, že cítil strach z porušení Božího příkazu. Člověk Bohu pravdivě popsal, co se stalo a musí za své jednání nést odpovědnost.

To, že byla různá ministerstva životního prostředí založena až v druhé polovině 20. století, neznamená, že do té doby ochrana přírody a životního prostředí neprobíhala. Většina přírodních rezervací byla založena dávo předtím. Na našem území byla vytvořena různá chráněná území (například formou královských honiteb) již v dalké minulosti a některé patří k nejstarším přírodním rezervacím v Evropě (například Boubínský prales - 1858).

Žádná "globální ekologická daň" nikoho nespasí. Pokud lidé v Asii a v Africe nebudou chtít chránit přírodu a životní prostředí, nikdo je k tomu nedonutí. Miliony lidí, kteří žijí ve slumech, v plechových a igelitových boudách, se těžko budou zabývat ekologickými problémy. Různé aktivistické dotační programy, které zajišťují přežití lidí v problémových částech světa, jen vedou k větší závislosti těchto lidí na vnější pomoci a ke stupňování problémů těchto komunit. Jejich sektářské a etnické konflikty naše zdravotní a materiální pomoc nevyřeší.

Evropa (a obecně západní svět) není bohatý díky nějakým příznivým okolnostem, ale díky pracovitosti a tvořivosti svých obyvatel, díky jejich touze po svobodě a díky právu na osobní štěstí. Jen taková společnost má potenciál řešit problémy, které jsou spojeny nejen se změnou klimatu. Vzdáme-li se této své výhody, utlumíme-li a omezíme-li sami sebe, končí naše schopnost řešit problémy, které život nevyhnutelně přináší.

9 0
možnosti

On by si autor mohl také uvědomit, že vyspělé společnosti minulosti nevznikali v zemích jako je střední a severní Evropa, ale v klimaticky přívětivých jako je Itálie, Řecko, Mezopotámie, Egypt. Protože díky technologické nedostatečnosti lidé v severní a jižní Evropě museli bojovat o přežití, takže neměli energii na to, aby se věnovali rozvoji. Oproti tomu národy žijící v oblastech které jsem jmenoval měli dostatek potravy díky klimatu tam vládnoucímu se mohli věnovat jiným činnostem, které vylepšovali jejich život. Což byly například vily s bazénem anebo fontánou. Ostatně to nebyl důsledek vyspělosti, ale nutnosti. Kamenné a cihelné stavby byly nutností v o oblastech kde nebylo dostatek dřeva a tekoucí voda z také, protože většina těchto osídlení vznikla na místech kde nebyly vodní zdroje. Takže bylo nutné jí tam nějak dovést a fontány v ulicích sloužily nejen k zásobování obyvatel, ale také ochlazování ulic. Tohle lidé ve střední Evropě nemuseli řešit. Dřeva bylo dostatek a tekoucí vody také. Takže neměli potřebu stavět z kamene, neměli potřebu stavět fontány. Měli jiný problém. Chránit se před chladem a zabezpečit svůj rod na zimu, tedy spíše na zimu a jaro. A tady bych viděl ten základ pracovitosti a odhodlání.

7 0
možnosti
  • Počet článků 825
  • Celková karma 21,58
  • Průměrná čtenost 971x
Genealog, absolvent HTF UK. Mými hlavními zájmy jsou: historie, poezie, filosofie a nekonfesní teologie.

Seznam rubrik