Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Dnes je každá separace do menších celků tím správným směrem.

0 0
možnosti

Miloševič neodstoupil v důsledku bombardování, to mu popularitu krátkodobé zdvihlo. Přišel o moc až po nejakem case, kdy prohrál ve volbách.

A kdyby krymsti separatisté vyvolali po vzoru Kosovcu ozbrojené boje, bylo by pak odtržení take opravnene?

3 0
možnosti
Foto

Krym se odtrhl od Ukrajiny až v době, kde tam vtrhla ruská armáda a vyhnala ukrajinskou armádu a provedla neplatné referendum, které jako okupanti neměli právo vyhlásit. Kosovo bylo zcela albánské a po zrušení statusu republiky vypukly nepokoje. Albánci, kterých bylo 98 procent chtěli mít svůj stát, tk jko jiné republiky v bývlé Jugoslavie. Slované přišli do Kosova v 7 století to zde žilo původní obvatelstvo.

4 1
možnosti
Foto

Kosovo 500 let bylo Turecké. V roce 1918 jej získalo Srbsko. V roce 1941 až 1944 byla většina území přičleněna k Itálii. Potom bylo součástí Jugoslávie. Po nepokojích v roce 1968 získalo Kosovo status republiky, který byl zakotven v ústavě Jugoslávie z roku 1974. Kosovo se stalo republikou v republice. V březnu 1989 bylo vyhlášena nová ústava a Kosovo ztratilo status republiky, což vyvolalo bouře odporu, které byly ukončeny odtržením Kosova. V té době bylo složení obyvatel takové, že zde žilo 98 procent Albánců a Srbů 5, 3 procenta a zbytek ostatní národnosti.

6 0
možnosti

A před tureckou okupaci? Kde se tam vzaly ty stovky srbských klášterů?

1 0
možnosti

I v Číně dochází k nelegálnímu obchodu s lidskými orgány a přesto je, na rozdíl od Kosova, náš pan prezident má rád a je u nich pečený vařený! Dokonce se k nim jezdí učit!;-)

11 2
možnosti
Foto

A nějaký orgán možná i zakoupit. ;-D

3 0
možnosti

Nesouhlasím s vámi, nicméně je to jenom můj úhel pohledu.

jen bych si dovolil doporučit všem, kdo sdílí váš názor, tuto diskusi a podívat se na celý problém také z jiného, než propagandistického úhlu.

https://www.youtube.com/watch?v=VickVKP-Zv4

A nemusíte tomu věřit, i když je tam odkaz na dokumenty OSN, jenom vyslechnot také jiný, než ten správný oficiální pohled.

1 0
možnosti

J44i46ř43í 75H74o79l71ý

12. 9. 2019 12:30

Kosovo někdy v polovině 15 století obsadili Turci (Osmanská říše) a tak tomu byl až do roku 1912-13. Během této doby se sem nastěhovali převážně Albánci a s nimi i Islám.

Myslíte že je správné okupantům dát zemi jen proto, že ji obsadil?

2 1
možnosti
Foto

Takže když se někam přestěhuju jsem okupant?

1 0
možnosti

P67e34t77r 78B48u18r50i61a46n

12. 9. 2019 12:11

R^ jen upřesním: státy jako Slovinsko, Slovensko, BH, Chorvatsko apod. byly ve federativním svazku tzn., že se na základě rozhodnutí vlastní vlády mohly kdykoliv osamostatnit. Kosovo a Krym měly statut autonomní oblasti tj. že měly také svou vlastní vládu, ale oproti federaci byla tato podřízena centrální vládě. Kosovu potom tento statut Srbsko odebralo po 45 letech v r. 1990 a v oblasti nastolila policejní represe. To vedlo k národnímu boji za samostatnost, což se změnilo v r. 1997 v otevřenou válku. Na Kosovu je vidět, že většinové obyvatelstvo vlastního původu, kultury, jazyka i zvyků, žijící na svém historickém území, se chtělo evidentně osamostatnit. Kosovo historicky nebylo nikdy před 1.sv. válkou srbské, nýbrž osmanské.

Naproti tomu na Krymu, který měl také svou autonomii, k podobným snahám nikdy nedocházelo, ani si sám své odtržení nezvolil. Tam to proběhlo tak, že ruští vojáci speciálních jednotek obsadili parlament a ten pod nataženými samopaly vypsal referendum, ve kterém za podivných okolností a s pověstnou ruskou prolhaností prý lid sám rozhodl o osamostatnění. Třešničkou na dortu je pak skutečnost, že hned na to ten samý záhadný lid prosil o připojení k Rusku. Tedy sprostá vojenská anexe jako vyšitá.

10 5
možnosti

Prosím odkaz na ty natažené samopaly v parlamentu a podivné okolnosti referenda.

A co se Kosova týká doporučuji vyslechnout tento rozhovor https://www.youtube.com/watch?v=VickVKP-Zv4

3 2
možnosti
Foto

Osamostatnění Kosova byla jedna z mála možností jak danou situaci řešit. Uznání samostatného Kosova byla a je záležitost velmi rozporuplná (osobně s tím nesouhlasím - viz Krym a další). Ovšem způsob jakým Zeman prezentuje svůj osobní názor je zcela "mimo mísu". Takhle se politik nemůže/nemá chovat.

3 0
možnosti

Redakční blogy

  • Redakční
               blog
  • Blog info
  • První pokus
  • Názory
               a komentáře

TIP REDAKCI & RSS