Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JZ

Ideologie je soustava ideí. Bez ideologie není možné myslet ani komunikovat. každý člověk nutně žije v nějaké ideologii a je jí ovlivněn, ideologie je prostředník pro vnímání světa, každé rozumění, rozlišování a myšlení se nutně děje prostřednictvím nějakých ideí, nějakého zprostředkovaného pohledu na svět, nějakého pojmového systému. Pro člověka neexistuje nic jako nějaký vnější neideologický svět, nejvýš opět jako představa nějaké ideologie. Je jasné, že vždycky v nějaké ideologii budeme žít, jde o to, rozlišovat ty dobré a špatné ideologie, nebo alespoň ty lepší a horší. Každopádně je podezřelá každá ideologie, která o sobě prohlašuje, že žádnou ideologií není.

0 0
možnosti
Foto

I tak. Totéž platí i pro ideologie, prezentované jako ,,jedině správné";-)

1 0
možnosti
Foto

,,Klas. výklad", resp. až ,,příklad". Dle kom ideologie je kapitalizmus založen na vykořistˇování člověka člověkem, zatímco v kom. systému je tomu naopak;-D Ovšem ,,obdobu" onoho lze nalézt v PODSTATĚ v každé ideologii;-)

0 0
možnosti
ZH

ideologie, -e ž. 1. ideová stavba, soustava určitého světového názoru, politického směru, společenského řádu ap.: socialistická i.; demokratická i.; revoluční i.; i. míru; i. feudalismu; reakční i. 2. řidč. (zprav. hanl.) abstraktní spekulace jen teoretická a odtržená od skutečnosti: ne i., ale život;

https://ssjc.ujc.cas.cz/search.php?heslo=ideologie&sti=EMPTY&where=hesla&hsubstr=no

2 0
možnosti
ZH

A co? Naučil jste se ve svém věku linkovat, gratuluji. ;-D

0 0
možnosti
  • Počet článků 825
  • Celková karma 21,58
  • Průměrná čtenost 971x
Genealog, absolvent HTF UK. Mými hlavními zájmy jsou: historie, poezie, filosofie a nekonfesní teologie.

Seznam rubrik