Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JH

No, za chyceni zlodeje dostat dvacet let? Nemohl byste ten případ popsat trochu konkrétněji včetně pravých jmen, předpokládám, že se to může. Něco jsem o těchto soudech četl, vim, jake se rozdavaly rozsudky a za co a takovýto pripad ještě před rudým pučem?

0 0
možnosti
VH

Přečtěte si to ještě jednou. Nikoliv za chycení zloděje. Za překažení odbojové činnosti. Ten zloděj mu neodpustil, že ty pilníky nemohl ukrást (a byl náhle, od 09.05. Rudou gardou nebo národním výborem).

Vy neznáte zloděje, kteří se chlubí, jak svými zlodějnami ničili bolčevika? Lidé jsou totiž stále stejní.

0 0
možnosti
VV

Osvobodili nas ti, kteri nas osvobodili.

Dnes se Timurovci nedostavili v cisle obvykle hojnem, ale vzdy mne pobavi kdyz zacnou srovnavat cisla padlych americanu a sovetu. A o tom proc zbytecne padli nenapisi ani slovo.

Ano, zapadni spojenci si svych vojaku vazili. Jeste jsem se nedocet ze by je jejich vrianta sovetskeho KGB zezadu strilela jak kraliky kdyz nepostupovali dost rychle, ci by si dokonce dokonce chteli prividit sami nejake lehke zraneni aby do boje nemuseli, jak o tom psali sovetsti spisovatele.

2 1
možnosti
Foto

Opravdu na Slovensku a při osvobozování Ostravy a Brno mohlo padnout při lepším vedení bojových operací podstatně méně sovětských vojáků? Jak byste zařídil osvobozování takové Ostravy, aby na rozdíl od Plzně z toho vyvázla bez většího poškození?

0 0
možnosti
Foto

Velmi pěkné, Zdeňku. Karma!

4 0
možnosti
OT

Ať to které město osvobodil ten který osvoboditel je nutné si neustále připomínat, že pouze osvoboditel RUS nás téměř okamžitě po tom osvobození začal 40 let okupovat.

4 3
možnosti

Takhle to funguje od nepaměti. Po všech válkách si zúčastnění vítězové rozdělili území. Nebo si snad myslíte, že rozdělení armád už před koncem války bylo náhodné? Bylo dohodnuto, že Česko osvobodí Rus, přestože armáda USA postupovala rychleji. Museli jsme si počkat. Jediná vyjímka bylo osvobození Plzně a to jen proto, že v poslední křeči hrozili poražení, že Plzeň srovnají se zemí tak, jako Lidice a Ležáky.

0 0
možnosti
LK

Pokud soutěžíte o blábol roku, tak Vás podpořím ....

3 0
možnosti
JL

Vlasovci "nás osvobodili" je hodně velká zkratka - Vlasovci se zapletli do pražského povstání, vyzdvihování jejich vojenského významu je sice pěkné, ale v české kotlině tehdy pořád byla obrovská německá armáda v podstatě nečinná - stahovala se do Německa, bojovala na ústupu s RA /ta ale dobývala Berlín, Čechy pro ni byly strategicky bezvýznamné/ a čeští povstalci či 10 000 Vlasovců pro ni byli bezvýznamné šarvátky - Němci se nakonec Praze vyhnuli, protože pro ně boj o ni neměl žádný význam /8.5. Německo kapitulovalo, šlo o to, komu se vzdát/. Vždycky mi v komunistické interpretaci bylo divné, že "osvobození Prahy Rudou armádou" končilo svůj narativ v místě, kdy jeden sovětský tank dojede na Klárov a vystřelí....

5 3
možnosti
Foto

Vlasovci se na Prahu mohli vyprdnout a pokračovat dál do Lnářů, kde čekal hlavní voj Vlasovy armády, tedy RA a jednal s Američany. Bojovali v Praze do 7. května 1945. bez jejich pomoci by povstání bylo potlačeno. Povstání vypuklo za stavu, kdy se na území Čech a Moravy nacházela miliónová Schörnerova armáda. Dne 7. května 1945 byla v Remeši podepsáná bezpodmínečná kapitulace Německa, která platila do 8. května 1945 a to po minutu po půlnoci. Sovětská armáda přijela do Prahy dne 9. května v: 04:00 hod. Německá armáda zde nebyla a ustupovala k Americké linii, která byla uzvařena a přes ní se dál už němečtí vojáci nedostali.

3 0
možnosti
SB

Ono skutečně není podstatné, kdo osvobodil to či ono město.

Ruku na srdce:

Nejprve německá armáda musela být oslabena v pro ni úspěšných bojích proti Polsku a Francii (ale i v těchto vítězných bojích utrpěla ztráty), pak při neúspěšné letecké bitvě o Anglii, při ponorkové válce v Atlantiku, při bojích na východní frontě, na západní frontě, v Africe, ve Středomoří, v Itálii, v Řecku, na Balkáně, při zdolávání vnitřního odboje na okupovaných územích a teprve potom mohla být osvobozena Praha.

Spojovat osvobození Plzně výhradně a s Američany a ignorovat, že Američané by to nezvládli bez úspěšného boje Sovětů na východě, nebo spojovat osvobození Třebíče se Sověty a ignorovat, že jim k tomu pomohli Angličané svými boji v Africe, nebo spojovat osvobození Prahy s povstalci a s Vlasovovými vojáky a ignorovat, že jim k tomu dopomohlo to, že Němci už mleli z posledního díky armádám Sovětského svazu, USA, Velké Británie, ale i dalších spojenců, jakož i díky odbojářům na obsazených územích, je prostě nesmysl.

Voják, který bojoval v Rudé armádě a padl u Stalingradu, prostě patří k osvoboditelům Paříže, přestože Paříž byla osvobozena jinou armádou než sovětskou a navíc v době, kdy tento voják už nežil. A anglický voják, který padl v roce 1943 v Africe, byl prostě osvoboditelem Brna v roce 1945, přestože fyzicky tam britská armáda nebojovala a přestože on v tu dobu též již nežil.

16 0
možnosti

J37a84k49u60b 69Š84o65l52c

7. 5. 2019 13:21

To je přesné.

1 0
možnosti
Foto

R^ Mírně odlehčím starým předlistopad. vtipem. Bouchnul Černobyl. Vše se otřáslo, a vzbudilo to i Lenina v mauzoleu. Vzbudil nedaleko uloženého jedince a povídá: ,, Slyšels tu šlupku? Něco nám bouchlo!" Dotyčný se posadil a povídá: ,,Was is das schlupka?" Lenin se vyhrabal ven, a koukl na náhrobek. Tam stálo ,,Neznámý vojín".

8 0
možnosti
  • Počet článků 825
  • Celková karma 22,55
  • Průměrná čtenost 971x
Genealog, absolvent HTF UK. Mými hlavními zájmy jsou: historie, poezie, filosofie a nekonfesní teologie.

Seznam rubrik