Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

R^ To je myslím poprvé, kdy s Vaším blogem souhlasím a klikl jsem mu na karmu. :-)

0 0
možnosti
Foto

Ale třeba chtít koncentrovat všechnu výkonnou moc do rukou prezidenta a zákonodárného jednokomorového parlamentu, mi nepřipadá být nestoudností v podmínkách mrňavého Česka.

0 0
možnosti

Když už jste zmínil Chile a demokracii, Pinochet 2x uspořádal referendum o pokračování své vlády a pokaždé vyhrál. Takže sami Chilané ho považovali za menší zlo při vědomí toho, co jeho režim spáchal za krutosti.

V Turecku vojsko desítky let hlídalo dodržování ústavnosti (hlavně sekularizace), a v případě závažných pochybení provedlo vojenský převrat. Po pár letech opět vypsalo svobodné volby a moc předalo demokratické vládě. USA za Obamy to přišlo nedemokratické a dosáhlo omezení vlivu vojska. To vedlo k tomu, že Erdogan víceméně demokraticky zavádí islámskou diktaturu. To jsou paradoxy!

Životaschopná demokracie může fungovat jen při splnění určitých podmínek rozvoje společnosti, jinak se stát potácí mezi stavy rozkladu a vlády více či méně tvrdé ruky. Pan Ziegler to zřejmě na rozdíl od Vás ví. Napsal, že je legitimní o dočasné diktatuře pro stabilizací poměrů uvažovat, ne že to je s jistotou nejlepší řešení. I demokratické státy mají připravená pravidla pro stav nouze jako např. válka, kdy se mohou demokratické mechanismy na čas utlumit.

2 0
možnosti

J85a39k66u56b 98Š52o64l53c

7. 2. 2019 11:41

Sluníčka se požerou navzájem. Krásná představa.

4 0
možnosti

Když ten nepořádek ve společnosti přesáhne jisté meze, nelze to řešit jinak než radikálně.

Každý problém, když se zanedbá, je nutno řešit radikálněji, než když se řeší včas a postupně.

Kdo chodí na pravidelné lékařské prohlídky, má šanci, že se vyhne náročnému chirurgickému zákroku, který by byl nutný, kdyby člověk přišel k lékaři až v pokročilém stádiu nemoci. Kdo pravidelně udržuje střechu své nemovitosti,, má šanci, že nebude muset kompletně vyměnit krov, protože pravidelnou údržbou včas odhalil, že tam zatéká, včas to nechal opravit a nedošlo to tak daleko, aby po několikaletém zatékání dřevo krovu shnilo.

Stejně tak je to s lidskou komunitou: problémy s sebou přináší každá doba: od starověkého Egypta, přes antiku, středověk, osvícenství až po dnešní epochu.

Když se neřeší průběžně, zákonitě jednou přerostou přes hlavu.

0 0
možnosti

Takže, nezbývá než doufat, že se nyní rusáci z Venezuely rychle stáhnou a přestanou tam intervenovat. R^V

5 0
možnosti
Foto

Když špatně funguje vymáhání zákonů natolik, že to začne být problém, posílí to (nerozumné) touhy po pevné ruce.

Primární je ta vymahatelnost práva. A případy, jako Dr. Rath, ač polapen in flagranti, po 7 letech stále nepotrestán, tyto pocity vyvolávají. Nemusí jít zrovna o schengenská pravidla, která si některé státy EU spletly s toaletním papírem.

4 0
možnosti

Redakční blogy

  • Redakční
               blog
  • Blog info
  • První pokus
  • Názory
               a komentáře

TIP REDAKCI & RSS