Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Řada překotných konvertitů ale i vlažných ateistů má stále zakořeněný koncept úcty a respektu k víře druhého člověka, ačkoli poznatky vědy a teorii mysli čím dál více napovídají, že řada z konceptů, které miliardy lidí ze setrvačnosti vyznávají, se nezakládají na pravdě.

Má se za to, že víra a náboženské přesvědčení druhého se nemá kritizovat, protože mnoho lidí na ní emočně lpí, pomáhá jim, ačkoli se může jednat o masivní skupinový blud přenášený coby mem úspěšně parazitující v mozcích lidí z generace na generaci. Kritika je ale důležitá i pro samotné náboženské nauky a ty, kdo je vyznávají, protože jinak budou žít ve světě zcela odtrženém od reality.

I přes výše uvedené se domnívám, že to co je stále ještě podstatné je víra a nikoliv církev...

4 1
možnosti
Foto

pane Korecký řekl jste to za mě-přesně něco takového jsem chtěla napsatR^ já sice věřící respektuji ale často jsem se setkala s opakem-tedy jejich dost pohrdavým a urážejícím postojem vůči nevěřícím

https://libusepalkova.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=680741

0 1
možnosti

no taky jsem se s tímto potkal, ale víte co důležitý je, že na Kladně je fajn a tady u nás by bylo taky, jen kdyby aspoň trošku zapršelo...;-D;-D;-D

2 1
možnosti
Foto

J57i58ř37í 42K90i34n14d30l

19. 10. 2018 12:13

Je zajímavé, že tolik vědců nositelů Nobelových cen věří skupinovému bludu. Třeba profesor Max Planck, slavný nositel Nobelovy ceny a zakladatel kvantové teorie a tím otec moderní atomové vědy říkal o náboženství: Ať se díváme kamkoliv a jakkoliv hluboko, nikde nevidíme rozpor mezi náboženstvím a přírodní vědou, nýbrž v rozhodujících bodech vidíme plný souhlas. Náboženství a přírodní vědy se nevylučují, jak se mnozí v naší době domnívají nebo obávají, nýbrž se doplňují a podmiňují navzájem. Nejupřímnějším důkazem pro shodnost náboženství a přírodní vědy i při hluboce kritickém posuzování je historická skutečnost, že právě největší přírodní badatelé všech dob, muži jako Kepler, Newton, Leibnitz byli proniknutí hlubokou zbožností. Mezinárodně uznávaní vědci zkoumající vesmír říkají, že ve vesmítu můžeme odhalit přesně určený plán. A tento plán, který je ve vesmíru tak jasný, je zřejmým důkazem existence Boží. Musí existovat určitá V e l k á s í l a, která dala do pohybu hvězdy, určila jim přesný plán a stará se, aby byl tento plán vyplněn.

6 0
možnosti

Teologie se s ostatními vědami samozejmě nemohou vylučovat, ale ani potvrzovat! Přírodní vědy se zabývají stvořenou přírodou a teologie se zabývá spásou člověka. Mají rozdílný přemět svého zkoumání! :-)

1 0
možnosti
  • Počet článků 825
  • Celková karma 22,55
  • Průměrná čtenost 971x
Genealog, absolvent HTF UK. Mými hlavními zájmy jsou: historie, poezie, filosofie a nekonfesní teologie.

Seznam rubrik