Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JB

Kulturní rasista neexistuje, ale kulturní idiot zjevně ano.

6 0
možnosti
Foto

Že jsou rasisty spíše ti, kteří na rasismus upozorňují?

3 0
možnosti
JS

Pane Hornere, předsudky nejsou vrozené. Předsudky získáváme výchovou a také sociálními kontakty v průběhu celého života. Nikdo se jim nevyhne, ani Vy.

Totálně nesmyslným pojmem je "kulturní rasismus". Kultura opravdu není to samé, co rasa. Například nacismus je svébytný druh kultury. Jestliže nacismus nesnáším, jsem snad kulturním rasistou? Mustafa Kemal Atatürk se snažil z Turecka odstranit islám jako "ideologii nemorálního beduína, která otravuje naše životy". Byl to kulturní rasista? A nebo v poslední chvíli zachránil Turky před totálním úpadkem?

Thillo Sarazin ve své knize uvádí, že úspěch či neúspěch společnosti se děje například z důvodu "regionálního a státního původu". Vy argumentujete, cituji: "Nikde není předem tragikomicky napsáno, protože islám, protože migranti apod."

Patrně jste si vůbec neuvědomil, že islám je právě součástí oné možnosti "regionální a státní původ". Pokud se někdo narodí do společnosti, která je po staletí pod vlivem nějaké kultury, má jen velmi omezené možnosti, jak z jejího vlivu uniknout. A islám je založen na principech, které mají tendenci ritualizovat všechny oblasti života. Jste schopen uznat, že společnost, která z veřejného života vyřadí polovinu obyvatelstva (ženy), asi nebude mít stejný výkon, jako společnost, která deklaruje společenskou a právní rovnost obou pohlaví?

Bohužel, v islámském světě sílí hlasy, které říkají, že islámské země jsou málo úspěšné, protože jsou málo islámské. Uvidíme, kam to povede...

13 0
možnosti
PT

P86e93t84r 24T58o60m96e22k

28. 8. 2018 10:49

Vážení, my jsme zapomněli že pan Horner je vědec, který toho mnoho dokázal a proto má právo nálepkovat a možná i trestat. Je mně z něj zle.

11 0
možnosti
TB

Já vám povím, co ta diskuze ukazuje. Ukazuje, že Horner místo diskutování umí jen nálepkovat a myslí si, že když svou nálepku naspamuje stokrát do titulku blogu, tak coby pojem začne existovat. A přitom je stále asi tak nesmyslná jako třeba "hokejový satanismus".

15 0
možnosti
SM

Kde ste vzali podklady na tvrdenie, že vaši oponenti čítali "jedinú knihu"? Možno ich čítali tisíce - ale diskutuje sa k téme Sarrazinovej knihy. Mali by citovať Vojnu a mier? Alebo Petrarcovu ľúbostnú lyriku? Skôr sa pýtam, prečo vy odmietate predmetnú knihu čítať? Máte tušenie, že by nabúrala váš utopicky svet?

13 0
možnosti
SM

Otázka znie, čo je kultúrny rasizmus. Pán Horner, je kultúrnym rasizmom požiadavka bielych študentov Londýnskej univerzity, aby boli z učebných osnov odstráneni filozofi Kant, Aristoteles, či Voltaire z jedného-jediného dovodu - pretože boli bieli? Je kultúrnym rasizmom "oprávnené" rozhorčenie čiernych hercov Hollywoodu pred troma rokmi, pretože nedostali ani jedného Oscara? Za čo ho chceli? Za farbu pokožky? Je kultúrnym rasizmom, keď sa falšuje história a do roly Johanky z Arcu, či Richarda III. je obsadený černoch? Je kultúrnym rasizmom, keď viedenský starosta odmietne k výročiu pamätník Jánovi Sobieskemu, aby sa nedotkol citov usidlenych Turkov? Pravdaže áno, to všetko je kultúrny rasizmus zameraný proti nám. Ale ten vám neprekáža, však. ONI môžu.

20 0
možnosti
Foto

Co je to kulturní rasista ???Kulturou já rozumím vše, co lidé dělají, co o tom říkají a co si o tom myslí – čili rozsáhlý soubor (komplex) jevů, který zahrnuje oblast vědění, víry, jazyka, morálky, výroby, směny, práva, umění, zvyků, výchovy a jednání, zkrátka vše, co lidem umožňuje společně se orientovat ve světě a společně svůj svět utvářet a konceptualizovat. Rasista je podle mého zastánce ideologie rasismu a jejího teoretického základu. Podle této ideologie se sociální skupiny dělí podle ras na nadřazené a podřazené, takže dochází k nerovnostem ve společenském postavení. Ty jsou založeny na biologických rozdílech mezi lidskými rasami.

8 1
možnosti
MS

Multikulturní rasisté nemohou Sarazina vystát, má problémy s hledáním vydavatele pro své knihy, SPD se ho pokusila vyloučit, skončil ve vedení centrální banky. Alexandr Tomský, kterého něžně navýváte mediální obludou, řekl, že přijetí pár tisíc muslimů by neznamenalo žádný podstatný problém. Kdo všechno je potom kulturní rasista?

Do podtitulu blogu byste si mohl dát Zdeněk Horner, obsese rasismem a fobiemi všeho druhu.

14 1
možnosti
DN

Přečetli jednu knihu, tou se dokola ohánějí a vyžadují, abyste odsouhlasil v diskuzi, že jste ji podrobně četl, pak jedině s vámi možná budou trochu vážně mluvit.

Zdroj: https://horner.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=676627

To mluvíte o koránu a muslimech. V tom případě R^

9 0
možnosti
MS

Nezapomeňte, že je nutno ji přečíst v originále!

0 1
možnosti
  • Počet článků 825
  • Celková karma 22,55
  • Průměrná čtenost 971x
Genealog, absolvent HTF UK. Mými hlavními zájmy jsou: historie, poezie, filosofie a nekonfesní teologie.

Seznam rubrik