Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Historie nám ukazuje, že to závěrečné biblické varování o tom, že by se k Písmu nemělo nic přidávat ani ubírat, je naprosto oprávněné. Kolik mocných lidí mělo ambice "opravovat" Bibli, aby lépe vyhovovala jejich zájmům? Naštěstí Bible těmto snahám odolala a odolává.

Biblické knihy sepsalo kolem šedesáti lidí, některé autory známe, jiné nikoli. Autoři některých knih byli králové, jiné texty sepsali prostí pastevci. Odborníci mohou pozorovat rozdílný sloh i rozpoložení autorů. Někteří psali v oslavném duchu, jiní v ohrožení života. Nejzajímavější je, že všechny knihy tvoří propojený celek s neuvěřitelným počtem vzájemných vazeb. Korán oproti tomu uvádí, že má jediného autora – přímo Allaha, jde tedy o "nestvořené přímé slovo samotného Allaha – nezměnitelný zákon". Muhammad tvrdil, že není autorem Koránu, že Korán pouze přednesl. Kvůli tomu má Korán naprosto jinou pozici, než Bible. V Bibli najdeme například dopisy, které napsal konkrétní autor konkrétním lidem. Součástí Bible se staly díky svému duchovnímu a morálnímu přesahu. Lidé si je zamilovali. U Koránu je to jinak. Jestliže tam Allah mužům nařizuje, aby bili své neposlušné ženy a vykazovali jim místo na spaní, tak jde o Zákon, nad jehož platností se nediskutuje.

Vy hovoříte o "nápadné podobě křesťanství a islámu". Není nic sobě vzdálenějšího, než křesťanství a islám". Stačí porovnat osobnost Krista a Muhammada. Proč se v křesťanství zrodilo tolik reformátorů? Protože morální vzor Krista je sice nesmírně náročný, ale neumlčitelný. Jestliže někdo vraždil ve jménu křesťanství, pak přímo provokoval Boha do očí. Muhammad konal hromadné popravy a vyvozoval z nich smlouvy mezi věřícími a nevěřícími.

Reforma islámu směrem k lidským právům není možná. Návrat ke Kristu má úplně jiné výsledky, než návrat k Allahovi.

A co se týče "nastavení tváře v křeťanství", tak sám Kristus si upletl z provazu bič, aby vypráskal z chrámu lupiče, kteří okrádali věřící. Kristus nebyl žádný ubožáček, který se před zlem plazil po kolenou.

6 0
možnosti

No já myslím, že vy byste souhlasil i s nastavením třetí tváře, ale nikdy by to nebyla ta vaše. Jsou rozdané karty, ať jde o cokoli, Kartágo (potažmo islám) musí být zničeno. ;-D

0 4
možnosti

Nedivím se, že máte závažné problémy, když se pokoušíte pohrůžku ze Zjevení Janova, která se zjevně vztahuje jen na to samé zjevení, vztáhnout i na další knihy NZ, které navíc v dané době nebyly kanonizované. ;-D

2 0
možnosti

Ále Hlinko, nic se nemůže vztahovat jen k nějakému vnitřnímu jednomu významu, všechno se podle vzoru Korán vztahuje navšechny časy na všechno, nééé ;-D leda byste blábolil v každém příspěvku o Koránu, jen tady ne. Tak si vyberte.

0 0
možnosti

L42u51d76ě64k 57T42o96n86d55r

17. 8. 2018 13:32

Ježíš říkal nádherná pravidla pro lidskou společnost: "Co nechceš aby druzí dělali tobě, nedělej ani ty jim" (i když to 500 let před ním už řekl Konfucius) Nebo: "Miluj bližního svého, jako sebe samého"... a další nádherná pravidla.

Jedna jeho myšlenka je však zcela chybná: "Když ti někdo dá facku zleva, tak mu nastavi i druhou stranu". (Ježíš to samozřejmě řekl vznešeněji, ale princip je tento) A tento princip je od základu chybný.

Je to logický nesmysl, kterého se však někteří křesťané drží zuby nehty, aby si tak "vysloužili posmrtný ráj". A ODPŮRCI křesťanů jim to s radostí a velkou chutí omlacují o hubu zleva i zprava při každé příležitosti. "Jsi špatný křesťan! Jsi pokrytec, když se nenecháš fackovat zleva i zprava! To ti přeci přikázal Ježíš, křesťane!" A odpůrce křesťanů při tom prožívá svůj božský orgasmus vítězství. (Všimněte si, že je to jeden z nečastěji používaný argument ateistů a agnostiků v diskusích pod blogy iDNES, když chtějí zašlapat křesťany a získat nad nimi "morální" převahu!!)

Ježíš se mýlil!! Ano i "boží syn" se hluboce mýlil. Protože není možné neodporovat zlu a myslet si, že tím sloužím dobru.

Jak může být svět lepší, když dobří lidé budou ze sebe dělat fackovací panáky?A když se nechají "ufackovat" až k smrti, bude na této zemi líp? Zvítězí tím dobro? A kolik dobrých lidí se musí nechat dobrovolně "ufackovat" aby na zemi zvítězilo dobro, láska, ohleduplnost ? Kolik?

Budiž Ježíši ke cti, že se pravidlem "Když ti někdo dá facku zleva, tak mu nastavi i druhou stranu" sám důsledně řídil.

Proto také byl zabit, ukřižován. Co taky jiného mohl čekat, že...

1 0
možnosti

Zkuste si jeho slova někdy přečíst i v širší souvislosti a pochopíte, že vůbec nechce, aby jeho následovníci byli fackovací panáci. Sám se dokázal postavit zlu a s bičem v ruce vyhnat ty, kteří si z jeho chrámu udělali kšeft. Jsou ale situace, kdy moudřejší ustoupí a někdy si nechá líbit i ten pohlavek...

Přeji příjemný víkend.

2 0
možnosti

Nemá to jednoduchý homo sapiens sapiens - má velkou hlavu, o všem přemýšlí a furt mu něco někdo do té hlavy cpe. Pokud vás vzrušuje křesťanství coby netolerantní nauka, řeknu vám, že si čtu v knížce, co mi prodala sekta Hare Kršna - a je to podobná netolerance jako v jiných náboženství: Mluvte jen s těmito, s těmito a těmito a těmito nemluvte. Křesťané to mají takto: toto je pravda a toho už je hereze a tamto jsou psi pohanští. Snad v knize Harekrišnistů není nic o kamenování (Židé), upalování (křesťané), nebo podřezávání hlav (islamisti), doufám. Jsou takoví roztomilí hrají a zpívají. Ale k lidské povaze patřít toto: buď jsi s námi, nebo proti nám - a to je problém.

2 0
možnosti

Tato skutečnost, že uvedený Epilog vyhrožuje zcela nesplnitelně komukoliv, o němž si nějaká křesťanskomocenská klika zamane, že přidal či ubral něco, co neměl, zavání hlubinnou totalitou, která je navíc oblečena do nenápadně abstraktního hávu

Zdroj: https://horner.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=675196

Pane autore, citoval jste Zjevení 22,18-21. Tato pasáž především říká, že trest či odměnu dává Bůh, což je skutečně výrok neverifikovatelný a je předmětem víry. Nevyzývá žádného člověka k násilí a tudíž je nelze srovnávat s výzvami Koránu vůči nepřátelům. Pokud byste chtěl argumentovat Starým zákonem, jednalo se o jinou dispenzaci ( jistě jako teolog víte, o co jde ), nyní žijeme v době milosti, kde Kázání na hoře platí - respektive je ideálem. Co je takovou nejvyšší metou, ideálem Koránu ?

1 0
možnosti

Výklady mohou být různé, některé jsou však hrůzné. Vaše břevno v oku nazýváte vírou. Proč vůbec o něčem argumentujete, když je vše rovnou předmětem nezlomné, jednou provždy dané víry? Protože: Nic se nemůže změnit? Velmi nebezpečný a fanatický přístup.

0 0
možnosti
  • Počet článků 825
  • Celková karma 21,58
  • Průměrná čtenost 971x
Genealog, absolvent HTF UK. Mými hlavními zájmy jsou: historie, poezie, filosofie a nekonfesní teologie.

Seznam rubrik