Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Jediné pozitivum na tomto blogu je, že není tak strašlivě šáhodlouhý jako obvykle. Muhehe...

0 0
možnosti
Foto

R^ řecké dějiny skutečně nezačínají křesťanstvím -je opravdu divné že Duka to smíchal s demokracií a filozofií-a nikdo ho za to nekritizuje:-/

1 0
možnosti
JS

Jenže dějiny křesťanství jsou s Řeckem neodmyslitelně spojeny. Celý biblický Nový zákon byl napsán řecky, včetně všech čtyř evangelií. Prvotní církve byly organizovány na demokratických principech. A navíc již tři sta let před naším letopočtem považoval egyptský král Ptolemaios II. Filadelfos židovskou Bibli za natolik zajímavou, že nechal shromáždit dvaasedmdesát učenců, aby toto dílo přeložili do řečtiny, čímž vznikla slavná Septuaginta. Sám Aristotelés se zabýval Bohem v podobném duchu, jako Bible – tedy jako Příčinou všech věcí a Prvotním Hybatelem.

1 0
možnosti
JS

Pane Hornere, ve svém posledním oficiálním sdělení vedení Lidlu diplomaticky (avšak jednoznačně) přiznává, že tohle se jim opravdu nepovedlo. Jejich deklarovanému stanovisku, že chtějí být nábožensky zcela neutrální, se dá jen těžko věřit, pokud z fotografií řeckých kostelů retušují kříže. To má k neutralitě hodně daleko. Když prezentovali "orientální týden", klidně si graficky hráli s islámským půlměsícem a nic se nedělo.

Je zajímavé, že se vůbec nezabýváte tím, proč má někdo potřebu odstraňovat kříže na fotografiích kostelů. Vy kritizujete člověka, který to retušování kritizuje.

O retušování křížů v Lidlu zřejmě rozhodl podobně "uvědomělý Evropan" jako jste Vy. Ten uvědomělý Evropan měl patrně starost o to, aby se vyobrazení křížů náhodou nedotklo například muslimů. Skutečnost, že by se vyretušování křížů mohlo dotknout křesťanů, ho evidentně nezajímala. Mohl jste například napsat článek o "předporaženeckém myšlení", které v Evropě čím dál častěji pozorujeme, jenže to byste musel psát o sobě v nelichotivém duchu. Místo toho se navážíte do člověka, který rozpoznal, čím to začíná a jak to končí.

Nepochybuji o tom, že se křesťanství stalo mocenským nástrojem. Ale fakta se nemění. Antická filozofie a díla antických učenců se neuchovala v Orientu, neuchovala se v muslimském světě, uchovala se v Evropě. Arabská kultura byla opravdu "snášenlivější", ale jen do té doby, kdy byla skutečně arabská. Jakmile začala být muslimská – byl s antickou i křesťanskou filozofií v Orientu konec. Naprostou většinu děl antických učenců totiž překládali z řečtiny do arabštiny křesťanští Arabové žijící v Sýrii. Dokonce to uvádí i Wikipedie. Dokud Arabové těžili z výdobytků helénské a byzantské (křesťanské) civilizace, byli kulturně na výši. Jejich islamizace vedla k jejich naprostému úpadku.

Píšete o tom, že "kříže z opuštěných kostelů padají samy". Jenže to pro nás rozhodně není dobrá zpráva. Vy to však používáte pro podporu své argumentace. A to je také špatná zpráva.

2 0
možnosti
ZH

Kde se díla antických učenců uchovala v Evropě?

0 0
možnosti
MS

Další výplod na úrovni Radia Jerevan. Kauz s odstraňováním křížů a dalších náboženských symbolů z veřejného prostoru je dost v Evropě i USA, takže nejde o plané teoretizování. Poněkud mimo je pasáž o pohlcení ostatních denominací katolíky a souvislost s restitucemi - katolíci se vzdali části náhrad za zabraný majetek ve prospěch ostatních denominací, aby mohly ekonomicky přežít.

Zcela mimo jste v poznámce o kard. Dukovi a lůze. Dukova slova jsou "Nevadí mi protesty, ale vadí mi množství projevů, které už dávno překročily míru pokojného protestu a staly se projevy hrubiánství a vulgarity. Tím se protest sesouvá z roviny demokracie do roviny ochlokracie. Vím, že to není záměr většiny demonstrujících, ale bylo by na straně organizátorů, aby si této skutečnosti více všímali."

V křesťanství i islámu byly historicky různé proudy, Vy podáváte černobílý obrázek snášenlivější arabské kultury a totalitní nadvlády církve. Ovšem v arabské kultuře zvítězila daleko intenzivnější totalita, a v křesťaství vždy byly prvky svobody a tolerance - univerzity se svobodou bádání nebo např. Tomáš Akvinský: křesťanští myslitelé mají být připraveni racionálně disputovat o jakémkoliv tématu, zvláště o teologických problémech, a to nejen mezi sebou, ale také s ne-křesťany. Se Židy a heretiky se lze domluvit na základě Starého, případně Nového zákona, ale například s pohany a muslimy je nutné se odvolat k přirozenému rozumu, s nímž je každý nucen souhlasit.

7 0
možnosti
DN

Čtenost i počet diskutujících klesá. Co s tím? Slovy klasika: Musíte se snažit pane správče (blogere)... ;-)

1 0
možnosti
OU
ZH

Nepochybuji, že máte na mysli zejména sochy Hitlera, Stalina a Lenina. Nebo existují výjimky?

1 1
možnosti
PT

Mě tedy zvedají ze židle Hornerovy rádoby intelektuální ale ve skutečnosti ubohé kecy.

12 1
možnosti
KM

Tak sem nechoďte a povídejte si s intelektuály vašeho ražení, jako je Mazurek, Rozvoral či Vyoral.

2 9
možnosti
JH

No, pokud Vás tohle opravdu zvedlo ze židle, doporučuju Vám pravidelné koupele pohlaví ve vlažné vodě:-)

8 0
možnosti
Foto

Dovolím si dvě poznámky:

1. Slovo kardinálský by se ještě dalo skousnout, ale volil bych spíše obyčejné "kardinálův dopis".

2. Ale fromulace "Jedno z kardinálních tvrzení mě zvedlo ze židle" mě trochu zvedla ze židle, Protože, podle mě se jedná o tvrzení pana kardinála, tedy opět "kardinálovo". Viz:

Kardinální ctnosti – Wikipedie

https://cs.wikipedia.org/wiki/Kardinální_ctnosti

Kardinální ctnosti, někdy též základní ctnosti (lat. cardinalis – hlavní) jsou v křesťanství čtyři lidské ctnosti, kolem nichž jsou ostatní seskupeny

https://www.google.cz/search?q=kardin%C3%A1ln%C3%AD&ie=utf-8&oe=utf-8&client=firefox-b-ab&gfe_rd=cr&dcr=0&ei=o9GsWZrREoWu8wfZ-ZeIBg

Kardinální prostě znamená základní a nikoli kardinálovo.

1 0
možnosti
Foto

...formulace...zvedla... (oprava za pochodu, která se nepovedla).

0 0
možnosti
  • Počet článků 825
  • Celková karma 22,53
  • Průměrná čtenost 971x
Genealog, absolvent HTF UK. Mými hlavními zájmy jsou: historie, poezie, filosofie a nekonfesní teologie.

Seznam rubrik