Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
TD

Já si nemyslím, že by většina lidí měla problém projevovat LGBT lidem respekt protože ten termín vnímají jako strach. Celý problém s tolerancí vs. respektem vznikl na základě rozhovoru s organizátorkou Prague Pride Kateřinou Saparovou, viz http://tinyurl.com/y9mbolk4.

Cituji klíčovou pasáž: "My se letos celkově zabýváme tématem tolerance versus respekt. Jsme přesvědčení, že tolerance není ideální stav. Nikdo netouží po tom být tolerován. Když si to člověk představí sám na sobě, že ho lidé pouze tolerují, tak v tom možná sám začne cítit, že to není úplně ono."

Tedy LGBT sami nejsou spokojeni s tím, že by je někdo "jen toleroval". Oni chtějí respekt. A já si nemyslím, že někomu vadí požadavek respektu proto, že by to chápal jako snahu LGBT vzbuzovat strach. Požadavek respektu znamená požadavek na "přeprogramování" lidí, kteří dnes "jen" tolerují, požadavek na kompletní změnu názoru. Nestačí LGBT tolerovat, tj. nemít je rád, ale strpět je a nevystupovat proti nim, ne. Oni požadují respekt. Tedy vlastně říkají "Nestačí, že nás necháváte být. Váš osobní postoj k nám nesmí být negativní, i kdybyste ho nakrásně neprojevovali. Váš postoj musí být pozitivní nebo alespoň neutrální (snad, zatím?)"

IMHO není divu, že tohle dokáže kdekoho podráždit. Nikdo nemá rád, když mu ostatní nařizují, co si má o něčem nebo někom myslet. Podle mě je tato snaha nešťastná a pro LGBT kontraproduktivní. Nikdo si nemůže respekt vydupat ani vysloužit nějakým přepjatým aktivismem. Zvlášť když přitom deklaruje, že mu jde právě o získání respektu.

Ano, vím že to může být někdy (často) nespravedlivé, odpor lidí k LGBT může být snadno označen za iracionální projev nesnášenlivosti atd. atd. Ale takový už je život. Někomu se hnusí obézní lidé, někdo nesnáší zrzky, někoho iritují libertariáni, někomu silně nevyhovuje pohled na dready, tetování nebo "roztrhané" džíny, někdo naopak nesnese chlapa v kvádru s pěšinkou a zlatými brýlemi. Ve všech případech to jsou předsudky, jistě. A dál? Takový je život!

0 0
možnosti
ZH

Já nemůžu mít pozitivní vztah k homosexualitě, protože se jedná o slepou odchylku, která je v rozporu s přírodou. Ale mohu mít pozitivní vztah k jednotlivým homosexuálům pro jejich jiné vlastnosti.

Pozitivní vztah mám k heterosexualitě, ale na druhé straně nemohu mít pozitivní vztah k řadě heterosexuálů, protože například lžou, kradou atp.

Lidé, kteří mě úmyslně obtěžují, pak nemohou počítat s mým pozitivním vztahem k nim. Ale spíš mohou počítat s tím, že je přestanu i tolerovat.

0 0
možnosti
JS

Ve svém nynějším článku píšete, cituji: "Současné vedení Prague Pride přecenilo českou xenofobní společnost.". A nebude to spíše tak, že vedení Prague Pride přecenilo úroveň účastníků této akce? Exhibicionistické a často provokativně vulgární projevy nespočtu účastníků Prague Pride bylo možné vidět v přímém přenosu v televizi. Pokud někdo na tyto projevy reaguje negativně, lze z toho snad vyvozovat, že slovo "respekt" není "veřejnosti v plném rozsahu známo"? Vy dokonce přímo hovoříte o "české xenofobní společnosti". To je Váš způsob vyjádření respektu k veřejnosti?

Navíc – jak chcete někoho poučovat o respektu, když právě Vy tak často mažete diskusní příspěvky? Můžete pochopitelně argumentovat, že to byly příspěvky obsahující osobní útok nebo byly zcela mimo téma, jenže to se dá těžko zhodnotit, pokud místo respektu k pluralitě názorů volíte metodu cenzury.

6 0
možnosti
ZH

A vás jsem snad někdy smazal? Jiné jsem slušně požádal ať zanechají obtěžování a pronásledování, když nepřestali tak jsem je občas smazal. Vaše představa, že musí kdokoli strpět cokoliv je naivní. To, že některé osoby smažu já je pro ně lepší, než kdybych požádal jinde o ochranu. A někteří z těch, co mne obtěžovali zde v debatách neváhali mi vyhrožovat na fb a v mailech.

0 0
možnosti
MS

Ve Wikipedii zmiňují také úsloví "budit respekt". Akce typu pochod Prague Pride respekt opravdu, ale opravdu nebudí. Lze vidět určitou analogii k autoritě, kterou lze dělit na formální a přirozenou. Přirozená autorita plyne z jednání, formální z úřadu. Pokud někdo chce budit respekt, musí se podle toho chovat. Jenže to spíš vypadá, jako by chtělo vedení Prague Pride respekt nařídit. To nemůže fungovat.

9 0
možnosti
ZH

Nikdo nechce budit zúžený význam slova. ;-D

0 0
možnosti
MB

Doba od 1989 přinesla řadu pozoruhodným jevů. Posuv hodnot, jiné zdroje vlastního bohatnutí a naprostou inflaci pojmů ! Např. - Rodina jako exponát muzea, OSVČ bez dotací jako pošetilý, neodpovědný kaskadér a nová, lidová slovesnost . Mne fascinuje četné používání - Zadarmo, sociálně spravedlivé ... a nyní dokonce i respekt. Ty pojmy se nedají ani dohledat - přesto tvoří pilíře volebních programů. Respekt je pak pojímán, že nejde o přirozené vyhodnocení vlastního úsudku - Kolektivně se prostě zapochoduje a kdo to nerespektuje je dezorientovaný tmář. :-)

6 0
možnosti

Pochod exhibicionistických deviantov si rešpekt nezíska.

10 0
možnosti
  • Počet článků 824
  • Celková karma 22,15
  • Průměrná čtenost 972x
Genealog, absolvent HTF UK. Mými hlavními zájmy jsou: historie, poezie, filosofie a nekonfesní teologie.

Seznam rubrik