Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

A teď si zkusme v článku veškerý islám nahradit nacismem. Výsledek je velmi zajímavý.

4 1
možnosti
JP

Jednotný není islám jako víra, islámské státy nebo organizace. Jednotný není ani terorismus. Podle jednoho psaní založili islám nějací nenávistní lidé, protože potřebovali podniknout něco proti křesťanům. Nevím, jen lidský původ tohoto vyznání mi nezní pravděpodobně.

Na druhou stranu je jasné to, co můžeme sledovat v evropě, blízkém východě jak islámském, tak skoro islámském. Pojďme se inspirovat do Izraele, jak oni přijímají cizince? Vítaní jsou lidé židovské víry (i ti prý už trochu omezeně) a nevěřící. Křesťané jsou jen trpěni z tradice (snad předkřižácké).

Zachovejme návrh zákona Karla IV.: v Čechách se Hagaréni nesmí usazovat, přístřeší i proviant (s pohoštěním) jim smíme poskytnout jen v případě, že to neohrozí naši víru...

Nějaký Africký vládce převážně křesťanské země nedávno zakázal Islám a nechal tuším zbořit všechny mešity (nebo jen zavřít?). Proti Saudům byl tedy ještě docela mírný, ti pronásledují i cizince, kteří si s sebou vezou Bibli.

1 2
možnosti
Foto

Sunité i šíité také společně káží džihád, tedy svatou válku. Obě sdílejí sen o tom, že celý svět se jednou dostane pod vládu islámských zákonů šárie. Vzájemně se ale nenávidí a proč ? V roce 632 zemřel Mohamed a šlo teď o to, kdo bude jeho nástupce. Jedna skupina si vybrala bratrance Mohameda a to jeho zetě Aliho. Vznikli tak šiíté, což je zkratka strana Aliho. Druhá skupina byla přesvědčena byla že prorok si přál, aby jeho nástupce byl vybrán se souhlasem všech vůdců a vybrali Mohamedova tchána Abu Bakra, který se prohlásil kálifem a vznikli sunité a to je odvozené od slova tradice. Vypukla válka občanská válka , kterou vyhrála Abu Bakr a jeho sunité.Strana Aliho ovšem neupustila od svého přesvědčení a držela se Mohamedovy příbuzenské linie. Druhým immámem se stal po Aliho smrti Mohamedův vnuk Husajn. Ten byl zavražděn sunity, což si dodnes sunité připomínají při slavnostech, kde jdou v řetězech a vypadají jako by byli od krve.Většinu muslimů na světě tvoří sunité. Šíitů je jenom zhruba 15%. Šíité mají ale většinu v Íránu a Sýrii -a v samotném Iráku jsou největší skupinou. Tvoří 60% obyvatelstva.

3 0
možnosti
MS

Rázně jste se vypořádal s tezí, kterou ale v podstatě nikdo nezastává. Vnitřní boje v islámu jsou trochu podobné různým proudům komunizmu - např. v 70. letech dostali nejvyšší tresty Šabata a Uhl.

Podle nedávné studie islámského teologa hraje při radikalizaci muslimů islám větší roli, než se předpokládalo; faktory jako frustrace či špatná životní perspektiva naopak menší.

http://www.tyden.cz/rubriky/domaci/studie-udajne-potvrzuje-vliv-islamu-na-radikaly_440754.html

Sice lze tvrdit, že islamizmus je špatná interpretace islámu, ale absence závazné autority analogické k papeži značně ztěžuje možnost jeho účinného potlačení. Imigrace muslimů ve větším měřítku tak ze statistického hlediska představuje vážnou bezpečnostní hrozbu.

3 1
možnosti
ZH

Oceňuji, že jste schopen rozumně připustit, že islám není jednotný, byť trváte na nesnadné rozlišitelnosti, která zase sklouzává ke kolektivní vině jednotného islámu. Nicméně, aby se dalo diskutovat, musíme rozlišovat a hledět samozřejmě i na míru bezpečnostní hrozby.

1 4
možnosti
ES

Jaký je islám, je mi zcela lhostejné. Doma ať si ti lidé žijí podle svého vkusu, tady nemají co dělat.

7 0
možnosti
ZH

Někteří vyznavači islámu jsou v Evropě doma, dokonce i u nás se narodili a od malička jsou vychováváni a vyrůstají v islámské rodině. Jsou doma a žijí podle svého vkusu. Nicméně jste mimo téma.

2 3
možnosti
ZS

Že není islám jednotný znamená pouze to, že až bude uříznuta hlava poslednímu ateistovi, poslední křesťan konvertuje k islámu a Izrael bude srovnán se zemí, začnou se vyznavači náboženství míru řezat mezi sebou. Těm mrtvým ateistům a Židům to může být koneckonců jedno, jen ti konvertité se s tím budou muset nějak vyrovnat.

1 0
možnosti
JB

J84a35n 82B68u46r20i44a13n

11. 8. 2017 6:52

Celá staletí se především Alláhovi vyznavači podřezávají mezi sebou. Byla období, kdy třeba židy mezi sebou tolerovali, ale svého souvěrce z jiného tábora ne.

0 2
možnosti
Foto

Že je islám jednotný je vaše konstrukce.Oni se mohamedáni mezi sebou mydlí z celkem lidských důvodů (moc a prachy) nebo ideových (sunna a ší'ija), ale když jde o to podříznou krk Židovi, křesťanovi nebo dokonce ateistovi, to jsou naprosto zajedno.

Jste hloupější, než komunisti. Ti pracovníky vyrážející do Severní Afriky za prací instruovali, aby v místě v žádném případě neříkali,že jsou ateisti, ale tvrdili, že jsou křesťani. A to tam u moci byli jejich kamarádi.

9 0
možnosti
ZH

Jednou větou řeknete, že já konstruuju jednotu islámu, abste mi v druhé větě vmetl, že jsou jednotní v úmyslu podříznout židovi krk. Nezdá se vám to nějak na vodě, logicky neuvážené? Jistěže hloupý jsem já. :-)

0 1
možnosti
TD

Že je islám vnitřně homogenní tvrdil konkrétně kdo? Když si vytvoříte takového pěkného straw mana, tak to se potom samozřejmě argumentuje snadno.

Trefně jste to přirovnal ke katolíkům a protestantům (a spoustě dalších směrům a podsměrům) v křesťanství. Ale tím jediným se tak v minulosti mohli severo a jiho-američtí indiáni utěšovat, když jejich civilizace zanikaly, že ti jejich dobyvatelé si přece jdou vzájemně také po krku... a k čemu jim to bylo, že?

Aniž bych chtěl trvat na dokonalé platnosti předchozího přirovnání, pointa je jasná: to že je nějaká ideologie vnitřně nejednotná, ještě neznamená, že není zbytku světa nebezpečná.

V originále Robinsona Crusoe to Daniel Defoe pěkně rozebral - Robinson jako protestant měl tisíc a jednu výhradu ke Španělům - katolíkům. Neměl je rád, neuznával jejich náboženství, dokonce mu vadila genocida, kterou páchali v Novém Světě. Jenže když došlo na lámání chleba, tak Španělé pro něj byli sice špatní, ale pořád křesťané, zatímco divoši byli prostě divoši.

4 0
možnosti
ZH

Logicky to tvrdíte i vy. Pokud má celý islám, protože je jednotně zločinný a imperialistický, úmysl přepadnout Evropu, pak se nějaká jednota předpokládá. Slepota je zajímavá věc.

0 1
možnosti
KC

Je sice pravda, že islám není formálně jednotný, ale pro svoji neslučitelnost s hodnotami Západu, nesnášenlivost a bezohlednou rozpínavost je akčně homogenní. Tato skutečnost z něj činí nepřijatelnou alternativu pro euroatlantickou civilizaci.

12 0
možnosti
ZH

Většina islámských organizací na území Evropy má stanovy zcela v souladu s právem EU. Nesnášenlivost čiší hlavně z vás, bezohledně se tu rozpínáte aniž byste věcně argumentoval. Co bude aliance dělat s Tureckem a Albánií? Co s balkánskými muslimy, kteří žijí na svém dějinném území, jako všechny evropské národy? Islám v Evropě zrušit nelze, byl by to tragický nesmysl.

0 1
možnosti
JM

Tak to je dobře, že jsme konečně našli někoho, kdo se v islámu vyzná. Gratuluju pane Hornere, že to jste právě vy. Děkuju vám z celého srdce za informaci o šiítech a sunnitech, doteď jsem si myslel, že islám je jen jeden, protože to v televizi říkal Erdogan. Jednou věcí, jsem si zcela jistý – že o problémy s touto idiotskou ideologií většinová společnost nemá na našem území sebemenší zájem. Pište si svá vědecká pojednání o české nenávisti, nesnášenlivosti, rasismu, kašpárekovství a dalších vašich umělých nesmyslech jak chcete, budete stále jen představitelem minoritních názorů, které jsou dílem k smíchu, dílem k pláči. Vaším údělem je zřejmě zůstat nepochopen.

8 0
možnosti
ZH

Tak vy mluvíte jménem celé společnosti? Dělal jste nějaký průzkum nebo je to jen další z vašich manipulačních dojmů? ;-D

0 1
možnosti
  • Počet článků 825
  • Celková karma 21,58
  • Průměrná čtenost 971x
Genealog, absolvent HTF UK. Mými hlavními zájmy jsou: historie, poezie, filosofie a nekonfesní teologie.

Seznam rubrik