Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Jak jsme se navzájem vyslechli a uznali svá stanoviska

Sešli jsme se všechny znepřátelené strany každá s každým. Usadili jsme se v kvetoucí zahradní restauraci a začali probírat všechny sporné světové konflikty, o kterých jsme kdy slyšeli. Nakonec jsme se dohodli na tom, že …

… nesmíme přestat jednat.

Nejdůležitější pro udržení komunikace je svoboda slova a důvěra, že svoboda a důstojnost osobní bude zachována i po projevu. Pokud budeme schopni spolu rozumně mluvit my, neúčastníci konfliktu, dáme tím příklad znesvářeným stranám, že jde o konfliktní situaci jednat. My, co máme to privilegium, že ještě žijeme v míru, musíme ukázat, že o problémech lze komunikovat. Pokud ani tohle nedokážeme, stáváme se součástí té války kdekoli na světě a jen čekáme na výpis výsledků, bez jakéhokoli vztahu k obětem na libovolné straně.

V počátku diskuse vystoupil řečník obviněný z antisemitismu. Pravděpodobně to byl vzdělaný člověk, protože zrekapituloval historii onoho pojmu, který označuje jisté názory již od 19. století. Vzhledem k tomu, že Semité jsou Arabové stejně jako Židé, musí se přihlížet k tomu, že postoj byl uceleně rasovým postojem a dnes se na pojem kladou nové speciální požadavky. Dnes na veřejnosti stačí, že nejste dostatečně proizraelský a už je z vás antisemita. To ale samozřejmě nestačí v právní a odborné rovině. Odborně vzato by měl antisemitův názor znít asi takto: „je jedno kdo je kdo, ať se tam ta zvířata – humanoidi – podlidi … povraždí. To by byl antisemitský názor vhodný k nějaké žalobě, pokud by překračoval trestní paragrafy našich zákonů. K tomu je nutná i příčetnost ve schopnosti označit nějaké zeměpisné území a jeho obyvatel. Nehledě ke vtípkům Evropanů, kteří se smějí neznalosti Američanů o Evropských státech a národech, lze to vidět i obráceně, když požádáte Evropana, aby vyjmenoval alespoň polovinu států ve federaci USA s hlavními městy. Výsledky by byly tristní. Nakonec, kolik lidí tuší, že v Gaze žijí i křesťané, kteří tam dokonce chtějí zůstat. (Sic nevím, jak je to konkrétně dnes.)

Musíme původní historický pojem zúžit a místo rasistického obsahu vyslovovat pojmy a označení politická. Většina stanovisek směřuje protipalestinsky či protiizraelsky. Je to jen politika a rasový nádech pojmu antisemitismus v sobě nese cosi zcela kategoricky fanatického a nesmiřitelného až jaksi nad politikou, což není řešitelné, ve fanatismu není žádné řešení. V podstatě musíme každý problém vtěsnat do politických kategorií a opřít jej o politické aktéry. O to konkrétně jde a žádný rasismus v protiizraelském politickém smyslu není. Nepochybně obě strany dělají svou politiku špatně. Teror 7.10. je neodpustitelný a nepominutelný a vstupuje jako memento do historie. Nicméně 30 tisíc mrtvých v odvetě je podezřele mnoho. A to ještě není konec. Není jasná hranice počtu, není nerozmlžený obrys teroristů z Hamásu. Na hustě osídleném území se nelze prakticky vyhnout mísení obyvatel a teroristů. To ovšem nezakládá důvod ke kategorickým tvrzením, že je nutno vyhladit a totálně zničit celý Hamás. To může klidně znamenat: vyhladit všechny Palestince.

Proto na naší zahradnické párty zcela chápeme znepokojení intelektuálů, kteří podepisují petice, anebo jsou znepokojeni neadekvátností počtu obětí v odvetě, jako třeba kulturní frontička v čele s Tomášem Klusem. Mnozí se zcela obráceně bojí o budoucí osud Izraele, když se nepodaří Hamás zcela zlikvidovat. Spojenci například porazili a zrušili Islámský stát na území Iráku a Sýrie, a přesto mnozí nyní věří tomu, že v Rusku zaútočil Islámský stát. Nedozvíme se asi nikdy, podobně jako to, kdo skutečně s jistotou zavraždil v USA ne jednoho Kennedyho. Teroristické či zločinné organizace se dokážou ve společnosti skrývat a stěhovat se na nová místa a do nových hospodářských poměrů a do nových zločineckých taktik. Vzpomeňme třeba likvidaci mafie v Itálii, kde na tom panuje oficiálně politická shoda. Mafie tam působí i dnes. Zcela stejně to dopadne s teroristy nebo jinými fanatickými -isty, kteří sice jsouce momentálně poraženi, stále se třeba nevzdávají mentálně a mají tendenci se k teroru vrátit.

Nakonec jsme se všichni odebrali do svých ležení, ke svým láskám, manželkám milenkám či samotkám. Budeme zase pokračovat ráno. Nebudeme-li příliš unaveni nočním vyváděním. U zrcadla ve svém luxusním stanu jsem si uvědomil, že antisemitské je vlastně celé hledisko, že nebudeme kritizovat špatnou izraelskou politiku, protože to válku prohloubí, zemře v součtu mnohem více všech Semitů v oblasti konfliktu a stát Izrael to nemusí ustát se svou existencí, což bych si nepřál v žádném suchém snu.

Do stanovoviskového ticha se vřízla SMS. Píše mi představitel proizraelské strany, že: se zrušením pojmu antisemitismu nesouhlasí potud, že je třeba tak označovat ty, kteří nechtějí žádnou dohodu mezi Izraelci a Palestinci, protože tak zemře nejvíc Semitů. Skoro se mi chtělo spokojeně usnout, protože to je na otevření šampaňského k snídani. Do toho řízla SMS od propalestinského lídra, že je pro zrušení pojmu antisemitismus, protože pokud by nadále označoval ty, kteří nechtějí dvoustátní mír mezi semitskými komunitami, pak by nikdy k uzavření důvěryhodného míru nedošlo. Palestinci se přece potýkají i s problémem demokracie na straně Izraelců. Jejich stanoviska se s novou vládou mění a stávají se i zcela protichůdnými. S jednou vládou uzavřete mír a s druhou ho porušíte. Jedině dva státy, pak se snad něco bude vážně respektovat.

Tak to si raději vezmu prášek na spaní… Zase mluví oba o něčem jiném. A kdo jsem já, když je oba vyslechnu a nechápu ani jednoho. Nejsem já ten antisemita? Tu se ke mně přitočila přiopilá přítelkyně a s aprílovým úsměvem mi ukázala, jak je všechno relativní, a já její stanovisko rád uznal. Prostě príma APRÍL.

 

Autor: Zdenek Horner | neděle 31.3.2024 23:30 | karma článku: 14,90 | přečteno: 574x
  • Další články autora

Zdenek Horner

Novinářská práce upadá

Ocitáme se v blábolivém světě výplní a předstírání zájmu. Lidové noviny připustily lapsus, kterého si naštěstí málokdo všiml. Na oslavu 140 výročí smrti skladatele Bedřicha Smetany dál šíří bludy o jeho syfilitidě.

16.5.2024 v 2:35 | Karma: 20,71 | Přečteno: 519x | Diskuse| Kultura

Zdenek Horner

Opáčko z dějin Ukrajiny

Někdo může usuzovat, že se opakuji, ale byl jsem požádán dvěma místními junáky, abych je dovzdělal v novějších ukrajinských dějinách. Dělám to nerad, ale jde mi o osud jejich spravedlivých a nevinných myslí.

15.5.2024 v 9:18 | Karma: 32,39 | Přečteno: 1056x | Diskuse| Občanské aktivity

Zdenek Horner

Predátorská věda

Postfaktický svět vykukuje z nedbalek. Fakta a poznatky z nich vycházející jsou předmětem podnikání. Kontrolní vědecká církev vyvinula recenzní řízení a podmínky, kterak s vlky výti

10.5.2024 v 13:01 | Karma: 18,33 | Přečteno: 492x | Diskuse| Občanské aktivity

Zdenek Horner

Hlas lidu, hlas Boží

Velebné ticho nebeské kasárny prořízl třaslavý stařecký hlas svatého Petra. Alexandrov, vstávat, stěhuje se do Gulagu Peklo. A co Maximovič? Ten zůstává? Na to nemám befel. Zatím zůstáv

8.5.2024 v 11:56 | Karma: 18,94 | Přečteno: 479x | Diskuse| Občanské aktivity

Zdenek Horner

Válka je zločin

Každá válka začíná lží, kterou lze snadno vystopovat. Po rozpadu SSSR a SNS se západ stavěl k Rusku přátelsky, ale nic ze svých proklamací a slibů nedodržel. Příznakem toho je situace, kdy se o tom nesmíme seriózně a klidně bavit

1.5.2024 v 14:35 | Karma: 30,68 | Přečteno: 910x | Diskuse| Občanské aktivity
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Putinova časovaná bomba. Kadyrov umírá, rozjíždí se krvavý boj o trůny

17. května 2024  14:16

Premium Ramzan Kadyrov ještě dýchá, v Čečensku se však už začíná hledat jeho nástupce. Naznačují to i...

Atentátník přiznal u soudu vinu. Ficův stav se lepší, převoz ještě není možný

18. května 2024  11:09,  aktualizováno  13:30

Slovenský premiér Robert Fico, kterého ve středu postřelil atentátník, je ve stabilizovaném, ale...

Soud řeší obchody s počítači, obžalovaní údajně obrali stát o 180 milionů

26. ledna 2016  15:03,  aktualizováno  18.5 13:05

Ostravský krajský soud se začal zabývat obřími karuselovými obchody s výpočetní technikou. Pět...

GLOSA: TOP 09 jako KDS neboli ocásek ODS. Taky se v ní zřejmě tiše rozplyne

18. května 2024

Premium Jako by po volbách někdo TOP 09 polil mrtvou vodou. Místo aby s tím něco dělala, v poslední době...

Sudetští Němci na sjezdu pochválili dialog s Čechy. Zahráli i českou hymnu

18. května 2024  12:35

V sobotu, na druhém dni sjezdu Sudetoněmeckého krajanského sdružení (SL), které zastupuje zájmy...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 831
  • Celková karma 22,17
  • Průměrná čtenost 964x
Genealog, absolvent HTF UK. Mými hlavními zájmy jsou: historie, poezie, filosofie a nekonfesní teologie.

Seznam rubrik