Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Odpověď tazateli k uličnímu a kádrovému výboru

Tazatel se rozhořčuje, že se někdo ve zdejších diskusích cítí být pod knutou postupů někdejších uličních výborů. Vcelku pěkně vystihuje, jak se chovali a jakými pravomocemi byly tyto výbory za komunismus obdařeny, ale …

.. tím veškerá argumentační logika končí. Následuje jen popis vidění světa přes břevno ve vlastním oku.

Tazatel,  pokud se vlastně vůbec ptá, definuje svou představu protagonisty současného uličního výboru. Domnívá se, že jsou tito protagonisté tak označováni za svoje názory. Tak to samozřejmě vůbec není. Jde jen o jejich nefér chování. Názory by měly vést k argumentované diskuzi v mezích daných zdejším komunikačním kodexem. Tento kodex se momentálně dodržuje jednostranně a vůbec mám obavu, že je přímo zneužíván zcela účelově. To je ovšem třeba jen můj dojem, když se mi článek přesune z hlavní strany do nikam. Jsem zde na cizí půdě, a tak to musím akceptovat, což neznamená, že jsem s tím spokojen.

Jedním z ustanovení kodexu je třeba pravidlo, že se nesmí autorovi či diskutujícímu nadávat ad hominem. Když se ale podíváte do diskusí, tak převážně jde o nadávky a podsouvání. Někdy jde o zjevné útoky a neděje se nic.

Celá záležitost se neodehrává jenom zde. Dnešní komunikace je plna strachu a bezradnosti. Kdokoli se dnes odchýlí od vládní hlasatelny správného názoru hnedle je označen za dezoláta, v tom lepším případě, ale též za proruského trolla či švába. Situace se dostala tak daleko, že se začaly pořádat diskuse na téma, proč je společnost tak rozdělená, jak nadále obnovit komunikaci apod. Problémem je, že prostě jsou již z vládních pozic nařízené postoje, za nimž se zjevuje možný až trestní postih a řada lidí se tudíž obává veřejně projevovat. A pokud to již udělají, jsou osobní neargumentované útoky od předsedy vlády po posledního „výborného uličníka“ zcela unisono stejně útočné.

Ona útočnost je daná přesvědčením, že vláda má univerzální recept na rozum, což ukazuje, že zde není žádná ochota respektovat a počítat s opozicí. Příkladů je mnoho, třeba vyjádření k některým demonstracím a jejím účastníkům šmahem ve stylu kolektivní viny. Stačí, aby jeden řečník zmínil nestandardní názor na válku na Ukrajině a hned jsou všichni demonstranti proruští. Uliční výbory jsou asi z velké většiny samozvané a po vzoru vlády podsouvají názory, které většina odpůrců vlády ani nemá. Díky tomuto nesmlouvavému postoji možná nevydrží ani důchodová reforma volební období koalice Spolu.

Uliční výbory, stejně jako dříve různí konfidenti Rakousko – Uherska nebo ještě dříve zpravodajové inkvizice naslouchali veřejnosti a bonzovali svoje domnělé dojmy, které často nemusely mít žádnou protikladnou podstatu. Většina příslušníků této pomocné stráže vlády nad pravověrností občanů nemá patřičný esprit a vhled do situace. Jejich společným znakem jsou právě nálepky. Těžko říci proč to tito uličníci dělají a co od toho očekávají. To se třeba jednou dozvíme z nějakých archivů po padesáti letech.

Já už jsem dědek. Mám totiž vnoučata. Rozhodně mne už dnes nic nevyděsí. Možná ani nemám moc let před sebou, a tak cítím, že musím poctivě říkat, co si realisticky myslím o současných tématech. Lakování na růžovo válku Ukrajině nevyhraje, spíše naopak. Neklaním se nikomu, ani vládě. Snažím se být jen sám sebou a uličníci mi připadají jako anachronická retro švanda.

Možná u nás i nějací dezoláti či proruští trollové jsou, ale určitě to nejsou všichni jejichž znakem je nesouhlas s nějakým naivně nerealisticky podaným názorem. I dnes se objevují častušky, které předpokládají brzké úplné vítězství Ukrajiny.  Věřím spíše informovanému papeži,  který hodnotí situaci reálně a v zájmu člověka, ať umírá na kterékoli straně. Ani papeži se však neklaním, jen s ním nyní souhlasím a jeho celé stanovisko si rád po 20. březnu přečtu.

  1. Nejsem voličem koalice, ani současné opozice. Moje hlasy propadly.
  2. Neklaním se Babišovi, Okamurovi či Raichlovi. Od revoluce jsem nebyl na jediné demonstraci, vyjma náhodného výskytu při protestu protagonistů živé kultury před ministerstvem kultury. Vyskytl jsem se tam na cestě do archivu Hudebního muzea.
  3. Nevnímám Rusko jako jediného zastánce evropské kultury, jistě mají v mnohém nepřijatelné názory. Na Ukrajině nevidí neonacisty jen úplný ignorant, ale to se vůbec netýká většiny Ukrajinců.
  4. Myslím si, že nejde do důsledku totálně zničit nikoho. Bohužel ani Hamás. A už vůbec ne za jakoukoli cenu.

Prostě se zde s mnohými neshodnu, ale v něčem i shodnu. Mám právo na čestnou diskusi na místo nadávek a dehonestací. Nikdo není dokonalý. Je třeba to nejen alibisticky tvrdit, ale také se podle toho chovat. Pokud se nevrátíme ke klidné argumentaci, stane se nám, že příští vládu povedou populisti, což si nepřeji a raději vydržím další volební období umanutého Fialy.

Vláda vyhlásila pod trestem schvalování trestného činu dogma o agresi ze strany Ruska. Nemám s tím problém, protože Rusko je nyní agresorem. Ale nic víc. Nedal se žádný bianco šek na nadávání kdekomu, podsouvání proruských postojů. Nicméně se toho ujali samozvaní uličníci a vláda tomu bohužel přizvukuje. Je to cesta do pekel. Do pekel stavu, kdy vám zanedlouho dezoláti začnou všechno oplácet a budete stejně vystrašení a dehonestovaní jako se dnes cítí svobodomyslní a přemýšliví občané. Můžeme být i spojenci, když budeme mezi sebou dodržovat fér protokol. Nedodržování protokolu je neukázněnost a argumentační slabost.

 

 

 

 

Autor: Zdenek Horner | neděle 10.3.2024 13:28 | karma článku: 32,29 | přečteno: 836x
  • Další články autora

Zdenek Horner

K té vší válečné vřavě

Vždy mne rozesmutní, když válku hájí nebo ospravedlňuje lékař. Lékař toho povolání by si něco takového neměl dovolit a vždy by měl být alespoň skepticky na straně míru. Podobně nechápu vojenské kaplany nebo svěcení zbr

27.4.2024 v 3:23 | Karma: 16,42 | Přečteno: 200x | Diskuse| Občanské aktivity

Zdenek Horner

Vzýváním války se přivolává mír

Ministr Barák rozverně dopadl do svého koženého křesla a mazlil se s právě získaným obrazem získaným z exekuce provedené StB. V duchu se trochu tetelil, ale více se obával a vztekal. Nařídili mu, aby svoje milované vnitro ...

17.4.2024 v 21:01 | Karma: 21,48 | Přečteno: 778x | Diskuse| Občanské aktivity

Zdenek Horner

Jak jsme se navzájem vyslechli a uznali svá stanoviska

Sešli jsme se všechny znepřátelené strany každá s každým. Usadili jsme se v kvetoucí zahradní restauraci a začali probírat všechny sporné světové konflikty, o kterých jsme kdy slyšeli. Nakonec jsme se dohodli na tom, že ...

31.3.2024 v 23:30 | Karma: 14,90 | Přečteno: 571x | Diskuse| Občanské aktivity

Zdenek Horner

Kam až bude smět zajít žertování na letošního Apríla?

Ochránci pravých názorů a hodnot rozpoutali ve společnosti nejistotu. Neustálé zastrašování zaručeně neorganizovaných amatérských aktivistů, kteří reagují na 99 procent jakékoli argumentace tak, že jde o proruskou činnost ...

28.3.2024 v 20:26 | Karma: 21,92 | Přečteno: 516x | Diskuse| Občanské aktivity

Zdenek Horner

Chybí mi rozhodný postoj české vlády a místních bezvýhradných izraelofilů

Nyní má česká vláda jedinečnou příležitost před celým světem dokázat, že bývalý satelit Sovětského Svazu není nyní satelitem USA. Měla by odsoudit nestabilní postoj vůči Izraeli, ale i vůči Ukrajině a posoudit zdali USA nejsou ...

27.3.2024 v 12:44 | Karma: 22,72 | Přečteno: 665x | Diskuse| Občanské aktivity
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Rusové v noci ničili ukrajinskou infrastrukturu, znovu útočili i na Charkov

27. dubna 2024  8:05

Sledujeme online Rusko v noci na sobotu zaútočilo na energetickou strukturu Ukrajiny. Ve třech oblastech poškodili...

V Česku přibývá nakažených malárií, nemoc si lidé vozí z dovolené

27. dubna 2024  7:29

Po útlumu v době covidu-19 opět roste počet Čechů, kteří se v zahraničí nakazili malárií. Loni jich...

Izrael zaslal Hamásu reakci na postoj k ukončení války, hnutí žádalo příměří

27. dubna 2024  7:07

Palestinské hnutí Hamás uvedlo, že v sobotu dostalo od Izraele oficiální odpověď, která se týká...

Má přejít česká ekonomika na válečný režim? Doba míru je pryč, říká Pojar

27. dubna 2024

Rozstřel Britský premiér Rishi Sunak nedávno oznámil, že jeho vláda uvede zbrojní průmysl do válečného...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 826
  • Celková karma 21,16
  • Průměrná čtenost 970x
Genealog, absolvent HTF UK. Mými hlavními zájmy jsou: historie, poezie, filosofie a nekonfesní teologie.

Seznam rubrik