Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Chtějí pracovat, ale nesmí, snad je za to nikdo nesní

Naivita přílišné důvěry ve starověké tety vede v současnosti ke groteskním závěrům. Prý jsou anarchokapitalisté tak hodní, že nechají každého pracovat. Možná bychom si měli připomenout Topolánkovu: Noc dlouhých nožů.

Postupně jsme si v porevolučním období vytvořili nové disidenty a pracovní okleštěnce. Byla by jich dlouhá řada a dělo se to za každé vlády. Asi je to něco normálního. Když chcete někomu spřízněnému dát trafiku, pak ji někomu musíte sebrat, a ten to také dostal jako trafiku, jen to tolik nebilo do očí.

Namachrovaní mistři kapitalistické práce, za jejíž mzdu se řada lidí dnes neuživí, sotva uživí rodinu a vláda dnes radí čím dál širším skupinám obyvatel, že není ostuda požádat o sociální dávky či jinou pomoc. Za normálních okolností by měla práce stačit.

Již se vznikem prvních bezdomovců, a následně omrzlých bezdomovců, se ukázalo, že třeba takového čpícího člověka bez zázemí nikdo nezaměstná. Následně přibývali vlny různě zadlužených spoluobčanů, kteří byli pochytáni do dluhových pastí, z nich nemají úniku. Samozřejmě si nikdo nepřipouští, že když svou zadluženost někdo uvede v životopisu, nikdo ho nezaměstná.

V minulosti jsme se oháněli, že třeba Marta Kubišová, Věra Chytilová, Jan Patočka a mnozí méně známí další měli zákaz práce ve svém oboru. Dnes jsme se dopracovali k témuž. Jsou zde tací, kteří by ve svém oboru pracovali rádi, ale mají mocné nepřátele, kteří je neustále shazují z koně, na nějž by zas rádi nasedli. Jistá paní učitelka, za výzvu k diskusi a tvorbě vlastního názoru. Jistý výzkumný pracovník, který poukazuje na falšování faktů o mezinárodní politice a mnozí neznámí další.

Prostě ten starověký blábol neplatí. Mnozí chtějí pracovat, ale v našich podmínkách nemohou. V některých případech zase ztrácí práce smysl, když si pracující musí dojít pro doplatek na sociální úřad. Další jsou demotivovaní, protože naše neodborně vedené montovny řídí vlastníci, takže atmosféra ve firmách je převážně korupční. Kdo nepěstuje vnitřní anální postupy a firemní kultury, ten letí s patřičným posudkem. Situace je tak zlá, že lidé tají svoje prohřešky a pracují na černo; tají svoje vzdělání, aby mohli pracovat v nějaké fyzické práci; tají svoje vzdělání a podbízejí se pracovním podmínkám či podměrečným platům, protože jinak by ani nejedli, jak radí a formují ideologové režimu.

Nemám samozřejmě příliš sympatií k bývalému premiérovi Babišovi, ale na rozdíl od současného předsedy nebyl ideologický fanatik, ryze pragmaticky chtěl dokonce zahájit resocializaci našich platů vůči Evropě, aby lidé necítili nenávist k Euru, které je znovu ožebračí. Na obzoru nevidím žádnou alternativu, než se postarat sám o sebe a dožít se svého posunutého a sníženého důchodu. Já to nejspíš zvládnu, ale znám jich už moc, co to nezvládnou, i když chtějí. Sice si kapitáni současnosti a jejich pohůnci nepřipouštějí, že pro mnohé je situace bezvýchodná, navíc ještě poukazují na starověký text, který poskytuje knížecí radu. Když není chleba, vezmi si koláč.

Současní pracháči vytěžili ze společnosti svoje miliardy převážně korupcí, na jejímž začátku byly i úspěšné nepotrestané krádeže. Samozřejmě na to nelze poukazovat kolektivně, protože máme i spoustu skvělých podnikatelů, inovátorů a skvělých pracantů, kteří si svoje zasloužili. Pokud někdo kolektivně boháčům závidí, mluví se o trestání, neomarxismu, sockách, lůze, dezolátech apod. Samozřejmě kolektivně. Kvůli menšině podvádějících se zavádějí drakonické sociální systémy, jejichž podmínky jsou buď těžko prostupné nebo potupné, ale často i nedobytné. Mnoho pomáhajících osob nedosáhlo na příspěvek na péči, protože jejich opečovávaný bezmocný příbuzný mezitím zemřel. Zbytek dokoná v takových případech prostá rezignace. Kdo dnes věří, že lze na státu, či třeba na policii něco vymoci? Ještě, že nemáme ta referenda, dozvěděli bychom se i v tomto ohledu reálná fakta.

Přesto se nepřiměřeně chválíme, jak jsme skvělá společnost, která každému dává šanci. Vytahujeme starověký text a máváme pochybnou spravedlností. Nakonec to všechno prohlásíme za dezinformaci, tedy vědomou škodící lež. Diskutovat sice lze, ale na argumenty nikdo neslyší, protože antiBabiš, protože zneužívání dávek, protože dluhy způsobené sanováním a dotacemi podnikatelů nejméně z osmdesáti procent více než pomocí občanům.

Moje předsevzetí pro nastalý rok zní, nepřistoupím na kolektivní iluze a budu se snažit vysvětlovat, že není náhoda, to, co se nám děje. Žádná neviditelná ruka trhu. Korupce a dotační tituly (kapitalistické sociální dávky), odmítnutí racionálního strukturálního plánování (energetika a právní prostředí), oktrojování diskusí o faktech v zájmu věřících v konzervativní část starověkých textů.

Budu rád, když se alespoň tu a tam někdo strefí do mých omylů místo kamenem moderním svěžím argumentem.

 

Autor: Zdenek Horner | středa 3.1.2024 0:48 | karma článku: 24,96 | přečteno: 598x
  • Další články autora

Zdenek Horner

K té vší válečné vřavě

Vždy mne rozesmutní, když válku hájí nebo ospravedlňuje lékař. Lékař toho povolání by si něco takového neměl dovolit a vždy by měl být alespoň skepticky na straně míru. Podobně nechápu vojenské kaplany nebo svěcení zbr

27.4.2024 v 3:23 | Karma: 24,92 | Přečteno: 391x | Diskuse| Občanské aktivity

Zdenek Horner

Vzýváním války se přivolává mír

Ministr Barák rozverně dopadl do svého koženého křesla a mazlil se s právě získaným obrazem získaným z exekuce provedené StB. V duchu se trochu tetelil, ale více se obával a vztekal. Nařídili mu, aby svoje milované vnitro ...

17.4.2024 v 21:01 | Karma: 21,48 | Přečteno: 780x | Diskuse| Občanské aktivity

Zdenek Horner

Jak jsme se navzájem vyslechli a uznali svá stanoviska

Sešli jsme se všechny znepřátelené strany každá s každým. Usadili jsme se v kvetoucí zahradní restauraci a začali probírat všechny sporné světové konflikty, o kterých jsme kdy slyšeli. Nakonec jsme se dohodli na tom, že ...

31.3.2024 v 23:30 | Karma: 14,90 | Přečteno: 571x | Diskuse| Občanské aktivity

Zdenek Horner

Kam až bude smět zajít žertování na letošního Apríla?

Ochránci pravých názorů a hodnot rozpoutali ve společnosti nejistotu. Neustálé zastrašování zaručeně neorganizovaných amatérských aktivistů, kteří reagují na 99 procent jakékoli argumentace tak, že jde o proruskou činnost ...

28.3.2024 v 20:26 | Karma: 21,92 | Přečteno: 516x | Diskuse| Občanské aktivity

Zdenek Horner

Chybí mi rozhodný postoj české vlády a místních bezvýhradných izraelofilů

Nyní má česká vláda jedinečnou příležitost před celým světem dokázat, že bývalý satelit Sovětského Svazu není nyní satelitem USA. Měla by odsoudit nestabilní postoj vůči Izraeli, ale i vůči Ukrajině a posoudit zdali USA nejsou ...

27.3.2024 v 12:44 | Karma: 22,72 | Přečteno: 665x | Diskuse| Občanské aktivity
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Pro mírové rozhovory s Ukrajinou nejsou důvody, řekl Kreml. Jednat odmítá i Kyjev

27. dubna 2024  11:45,  aktualizováno  12:14

V současné době neexistují důvody pro mírové rozhovory mezi Ruskem a Ukrajinou, protože Kyjev...

KOMENTÁŘ: Jako figurky na šachovnici StB. Akce Skaut byla obří past na odboj

27. dubna 2024

Premium Odboj, nebo provokace? Před pětasedmdesáti lety, v dubnu roku 1949, vrcholila u nás akce Skaut,...

Sociální nůžky se rozevírají. Češi chudnou, ač pracují, říká antropoložka

27. dubna 2024

Minimální důstojná mzda pro rok 2023 činila 45 573 korun hrubého, vypočítala Platforma pro...

Precheza dostala novou pokutu za únik oxidu siřičitého, má zaplatit půl milionu

27. dubna 2024  11:27

Přerovská chemička Precheza dostala za únik oxidu siřičitého do ovzduší v říjnu 2014 od České...

  • Počet článků 826
  • Celková karma 21,70
  • Průměrná čtenost 970x
Genealog, absolvent HTF UK. Mými hlavními zájmy jsou: historie, poezie, filosofie a nekonfesní teologie.

Seznam rubrik