Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Při vší úctě k izraelským obětem teroru Hamásu

Nesdílím masivní pomstychtivé přesvědčení, že několikanásobný počet dalších a dalších obětí vyřeší situaci. Teroristé, stejně jako kdysi partyzáni za druhé světové války, nebudou brát na oběti civilních Palestinců ohledy než ...

... v rovině negativního PR.

Žádné zpochybňování drastických zločinů Hamásu z posledního útoku na Izrael nesmí být zapomenuto. Ale ani na konci WWII nikdo ze spojenců nenavrhoval vyhladit Německo. Chtěla se bezpodmínečná kapitulace.

I v občanském právu existuje první kvalifikace, které říkáme přiměřená obrana. Hněv, smutek a rozhořčení na straně Izraele plně chápu a sdílím. Přesto nesmí posunout Izrael k nelidskému jednání. Zatím berou spravedlnost do svých rukou. Ačkoliv lze snadno touhu po pomstě pozůstalých naprosto chápat, tak žádný stát nepřipustí lynčování nebo popravování bez soudů. Takové kobercové bombardování ve stísněném prostoru Gazy je zničující a zakládá na Palestinské straně naprosto nesmiřitelné postoje do budoucna.

Mnozí přátelé Izraele ztratí možnost hájit Izraelská práva, pokud odveta bude nesrovnatelně genocidní. Nějak jsme se do této situace dostali. Asi se dalo udělat i více pro mír mezi tamními nepřáteli. Třeba včas rozdělit zemi a zrušit argumenty o okupaci. Nenechat zastřelit mírotvorného Rabina. Pochopitelně více mohli udělat i Palestinci, a nutno přiznat, že udělali, protože Fatah se na Západním břehu chová daleko přiměřeněji situaci. Ovšem, co bude po kobercovém vybombardování Gazy, můžeme tušit již dnes.

Ptát se po konečném čísle obětí izraelské odvety není žádnou relativizací zločinů Hamásu. Je to obyčejná lidská otázka. Pokud na ni nedostáváme odpověď, nemůžeme se divit, že Palestinu podporují humanisticky naladění občané Evropy, (asi nejen Evropy).

Gaza, jako největší utečenecký tábor na světě, po dlouhodobé blokádě jasně generuje iracionální výbušninu. Přesvědčit tamní obyvatelstvo asi bylo snadné. Kdo by chtěl žít v takových podmínkách, kde rozvoj závisí i na tom, zdali vám někdo svévolně vypne vodovod nebo elektřinu. Za Izraelem daných podmínek nebyla naděje, že k teroru opět nedojde. Gaza byla, je a asi zase bude papiňákem lidských emocí z neřešitelného, bezvýchodného utrpení.

V tomto kontextu je poslední stanovisko egyptského prezidenta Sísího, ať Evropa najde pro Palestince útočiště, ilustrací podobné situace někdejší situace Židů v Evropě. Nikdo je nechtěl a pogromy střídalo vyhánění. Tu a tam žili Židé i v míru v ghetech za přísně sledovaných podmínek. V dialogu s Hitlerem o židovské otázce se Evropa nemá čím chlubit. Vážně padaly návrhy, např. na vystěhování na Madagaskar. Občas se běženci ocitli na očích celé Evropy na ostrově či lodi nikoho na Dunaji, kde umírali hlady a zúčastněné státy se nehodlaly k humanitární situaci nijak postavit. Neutrální Švýcarsko samozřejmě nemohlo pojmout všechny uprchlíky, ale nelze souhlasit se stíháním celníků, kteří si museli odsedět tolerování překročení hranic zoufalým Židům na útěku.

V našem kontextu nesmíme zapomenout na Čechy uzurpovaný majetek, který se Židům po válce u nás nevrátil. Mnohdy držitelé odmítli vrátit i majetky, které měli jen v dohodnuté správě. Vláda tenkrát měla zrušit všechny prodeje majetku Židů dva roky před válkou, pokud by je Židé dobrovolně nepotvrdili. Bohužel nic vlídného se u nás nestalo.

Chápu, že mluvit o nezbytné vlídnosti se může zdát relativizací, ale není. Je pouhým připomenutím lidského závazku přiměřené obrany. Nemůžeme přihlížet tomu, že Izrael nenajde záklopku proti bezbřehé pomstě. Stejně tak lze slyšet, že nejde jen o nějaký Hamás, ale že každý Palestinec Hamás podporuje (nebo 80%). Kolik Palestinců to ale dělá dobrovolně nebo ze strachu by mohli Němci svého času vyprávět a naši Sudetští Němci rovněž.

Také se nabízí otázka, nakolik je blokáda Gazy účinná, když stejně nakonec zbraně teroristé měli a mají. Útoky se pořádají. Možná by se mělo začít uvažovat o zcela jiném řešení, které by mohlo být trvalejší a důstojné pro obě strany. Nebo chtějí být Izraelci další desítky let jen bachaři Palestinců? Stejně tak budu neustále naléhat, aby EU ukázala audit pomoci Palestincům, jak zajistila a bude zajišťovat, že se podpora obyvatel nerozpustí do rukou teroristů.

Určitě je potřeba dostat zločince z Hamásu před soud. Svého času Izraelci našli a unesli Eichmana, aby mohl být souzen před izraelským soudem za stejně krutá zvěrstva. Bez transparentního soudu se veřejné mínění na Západě spravedlivě neukotví. A může se mi nadávat, jak chce, podsouvat první poslední, ani to situaci eskalace konfliktu vůbec nezlepší. Vždy budu stejně na straně civilistů. Takže: ne na straně Palestinců, ale na straně civilistů a míru pro ně.

Autor: Zdenek Horner | pondělí 23.10.2023 12:35 | karma článku: 21,36 | přečteno: 866x
  • Další články autora

Zdenek Horner

K té vší válečné vřavě

Vždy mne rozesmutní, když válku hájí nebo ospravedlňuje lékař. Lékař toho povolání by si něco takového neměl dovolit a vždy by měl být alespoň skepticky na straně míru. Podobně nechápu vojenské kaplany nebo svěcení zbr

27.4.2024 v 3:23 | Karma: 29,67 | Přečteno: 745x | Diskuse| Občanské aktivity

Zdenek Horner

Vzýváním války se přivolává mír

Ministr Barák rozverně dopadl do svého koženého křesla a mazlil se s právě získaným obrazem získaným z exekuce provedené StB. V duchu se trochu tetelil, ale více se obával a vztekal. Nařídili mu, aby svoje milované vnitro ...

17.4.2024 v 21:01 | Karma: 21,66 | Přečteno: 783x | Diskuse| Občanské aktivity

Zdenek Horner

Jak jsme se navzájem vyslechli a uznali svá stanoviska

Sešli jsme se všechny znepřátelené strany každá s každým. Usadili jsme se v kvetoucí zahradní restauraci a začali probírat všechny sporné světové konflikty, o kterých jsme kdy slyšeli. Nakonec jsme se dohodli na tom, že ...

31.3.2024 v 23:30 | Karma: 14,90 | Přečteno: 572x | Diskuse| Občanské aktivity

Zdenek Horner

Kam až bude smět zajít žertování na letošního Apríla?

Ochránci pravých názorů a hodnot rozpoutali ve společnosti nejistotu. Neustálé zastrašování zaručeně neorganizovaných amatérských aktivistů, kteří reagují na 99 procent jakékoli argumentace tak, že jde o proruskou činnost ...

28.3.2024 v 20:26 | Karma: 21,92 | Přečteno: 516x | Diskuse| Občanské aktivity

Zdenek Horner

Chybí mi rozhodný postoj české vlády a místních bezvýhradných izraelofilů

Nyní má česká vláda jedinečnou příležitost před celým světem dokázat, že bývalý satelit Sovětského Svazu není nyní satelitem USA. Měla by odsoudit nestabilní postoj vůči Izraeli, ale i vůči Ukrajině a posoudit zdali USA nejsou ...

27.3.2024 v 12:44 | Karma: 22,72 | Přečteno: 667x | Diskuse| Občanské aktivity
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Za výbuchy ve Vrběticích stojí Rusko. NCOZ kvůli nespolupráci kauzu odložila

29. dubna 2024  11:12,  aktualizováno  14:24

Kriminalisté z Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) odložili případ výbuchů skladů...

Macron nabízí sdílení jaderných zbraní pro obranu EU, nechce být vazalem USA

29. dubna 2024  14:08

Důvěryhodná evropská obrana by měla jít nad rámec ochrany, kterou už poskytuje Severoatlantická...

MF DNES má nominaci na Novinářskou cenu. Zaujal rozhovor s trampem na koni

29. dubna 2024  14:07

Nadace OSF zveřejnila seznam nominovaných na Novinářskou cenu 2023. V soutěžní kategorii Regionální...

Náraz do stromu odmrštil auto přes silnici, řidička nadýchala více než promile

29. dubna 2024  14:03

Opilá řidička havarovala v sobotu nad ránem na Jindřichohradecku. Po několika nárazech do stromů...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 826
  • Celková karma 21,66
  • Průměrná čtenost 970x
Genealog, absolvent HTF UK. Mými hlavními zájmy jsou: historie, poezie, filosofie a nekonfesní teologie.

Seznam rubrik