Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Poznámka k analogii

V poslední době se i zde na blogu, ale i v leckterém oficiálním tisku, nadužívá lehkomyslně slovo analogie. Měli bychom začít s tlumením eskalace i tím, že tyto analogie poněkud racionalizujeme a prokážeme.

Podle toho, jak se nyní módně nadužívají  analogie,  kdy se využijí jen pro zvýšení účinku jako literární hyperbola, nikoli jako logický poukaz na srovnatelné vlastnosti, použiji nyní takovou analogii rovněž. Pokud je jenom na mém literárním úsudku, pak jsou civilisté izraelští Palestinci v analogické – podobné situaci jako civilisté ukrajinští Rusové.

Arabové a Izraelci podobně jako Rusové a Ukrajinci mají blízký DNA etnický původ. Mají blízké jazyky, které se od sebe mnohdy vzájemně inspirovaly. V jistém smyslu slova jsou to bratrské národy podobně jako třeba my a Slováci. Sdílejí po staletí společný prostor, v němž proti sobě válčí nebo jsou společně porobeni. V tom nejsme my se Slováky podobní, protože jsme, pokud víme, proti sobě nikdy neválčili. I když třeba rozbití Velké Moravy mohlo být i válčením Čechů se Slováky. Pokud se podařilo občas oddělit od Čech Moravu, např. proti sobě válčili Jiří z Poděbrad a Matyáš Korvín, ačkoliv byli spřízněni sňatkem, ale žádný historik to nelíčil nikdy jako válku Čechů proti Moravanům. V době Slovenského štátu a Protektorátu Böhmen und Mähren, jsme spolu neválčili, i když stáli naši vojáci na různých stranách fronty. Jsme si tedy sice trochu podobni s oněmi krvelačnými národy, ale těch vlastností či skutkových podstat máme rozdílné množství. Nedokážeme se do toho vcítit. Dokážeme se spíše vcítit do konfliktu mezi Vlámy a Valony v Belgii, o kterém ani nevíme, protože se také přímo nepodřezávají.

Závěr: arabsko izraelský konflikt vykazuje mnohé podobnosti s konfliktem rusko ukrajinským, rozhodně více než konflikt československý, a tudíž nelze vyvozovat všechny analogie z toho plynoucí.

Pokud bychom měli hledat vyšší „násilnou“ analogii v našich dějinách, byly by to naše dějiny sdílené s Němci. Přesto i zde jsou značné rozdíly ve vnímání německy mluvícího živlu. Nevím, jak to cítí ostatní, ale cítím značný rozdíl mezi entitami Rakušan, Němec a Sudetský Němec. Naším hrdinou v odboji vůči Rakušanovi vévodí dosud Karel Havlíček Borovský, který ale na celé čáře prohrál, byl odsunut do Brixenu a vlastně se stal jen symbolem. S Němci jsme v historii spolupracovali i válčili. Nemáme ovšem žádného mytického hrdinu (nebo mne jen žádný nenapadl). Protivníky byly spíše vedoucí osoby jako symboly: Hitler, Henlein, Frank, Heidrich … nebo ideologie jako nacistická rasová teorie. Ano, zde bychom leckdy dospěli až k plné analogii vůči rusko ukrajinské či arabsko izraelské animozitě. S rozumem to nemá nic společného. Jsou to právě naopak emoce spuštěné ze řetězu v proud různých šílených paranoidních analogií. Kupodivu vůbec neumím určit, jaký poměr animozity mají Slováci k Maďarům. To je ovšem vedlejší.

Domnívám se, že všechny vyjmenované animozity mají svůj charakter sice vycucaný z prstu neopatrnými a nespoutanými osobními vzteky, ovšem rasová teorie nacismu a z ní vyplývající holokaust, který by čekal i nás po konečném řešení židovské otázky, je úplně jiný level. Proto když zaslechnu nějaké odkazy na analogii nacistických únosů či vyvražďování s dnešními konflikty dělá se mi z oněch mluvčích nevolno. Rozsah a zakotvení plánovité totality nelze srovnat s výstřelky ani množstvím obětí dnešních konfliktů. Měli bychom k tomu přistupovat opatrněji a odpovědněji. Pokud bezuzdně sami popustíme uzdu amorálnímu obviňování, pak se globálnímu sebezničujícímu konfliktu nevyhneme.

Nikdo ze současných útočníků nehlásá rasovou teorii a totální válku. Čímž neříkám, že by někdo nechtěl, ale není to vůči světovému veřejnému mínění možné. Stále má sílu vyjednávání prostřednictvím poukazu na bezpečnost civilistů a zákonnost. Tedy, útočníci musí cosi respektovat.

Sice jsme současně svědky toho, že existenci, utrpení a bezpečnost ukrajinských civilistů se západní svět rozhodl ignorovat. Kupodivu to nemůže udělat v případě palestinských civilistů. Paradoxně bychom si mohli uvědomit, že situace civilistů v mnoha napadených enklávách i jinde vykazuje mnoho analogií a měli bychom svou pozornost znovu upnout k míru. Nebo potřebujeme nějaký velký poučný a možná nenapravitelný výbuch? Kdy nějaký konflikt nevedl k restauraci předchozího? Právě snad jen v případě nacismu.

Analogie s prvky totální války není v současnosti únosná ani pro Rusy, ani pro Izrael. Jistě lze tyto analogie snadno vyplivnout, ale důležitější je vysvětlit a prokázat.  Pokud třeba bloger Ziegler chce srovnávat tzv. únosy ukrajinských dětí s odejmutím dětí k převýchově v nacistickém smyslu,  ať vysvětlí, jak to, že se na žádost rodičů 400 dětí vrátilo na Ukrajinu, navzdory hrozbě jejich údajnému svědectví o násilné převýchově. Jistě se musíme o osud všech těchto dětí dále zajímat a bojovat případně za jejich návrat, ale také musíme uznat, a respektovat, že nechat ty děti v místě bojů by nebylo lepší. Kolik dětí se na žádost vrátilo z nacistických převýchovných odejmutí rodičům?

Podivně analogická otázka může totiž vzniknout i jinde. Kolik náletů na Gazu bude dost v odvetě až pomstě za bezprecedentní útok Hamásu? Nacisté říkali třeba: zabijeme deset Čechů za každého Němce zabitého partyzány. Určitě věci nepomůže, když budeme lhát a zakazovat tisk. Můžeme se nebezpečně blížit nacistům i komunistům. Co se změní, když zakážeme tisku cokoli sdělit? Situace se neodehrají, neoznačí a budeme žít v jednostranné nevědomosti analogií, že dějinné události jsou jako zeměpis, biologie nebo fyzika. Prostě nejsou. Události mají převážně zcela nahodilý charakter a nelze je přirovnávat k podobnosti existence fyzikálních entit. Na někoho to jistě může udělat i dojem, pro mne je to ovšem důkaz myšlenkové a argumentační nedostatečnosti, milý Zieglere. Proboha víc se hlídejte, člověče. A vy ostatní se před tímto opatrujte.

 

 

Autor: Zdenek Horner | sobota 21.10.2023 0:08 | karma článku: 19,39 | přečteno: 317x
  • Další články autora

Zdenek Horner

K té vší válečné vřavě

Vždy mne rozesmutní, když válku hájí nebo ospravedlňuje lékař. Lékař toho povolání by si něco takového neměl dovolit a vždy by měl být alespoň skepticky na straně míru. Podobně nechápu vojenské kaplany nebo svěcení zbr

27.4.2024 v 3:23 | Karma: 29,76 | Přečteno: 751x | Diskuse| Občanské aktivity

Zdenek Horner

Vzýváním války se přivolává mír

Ministr Barák rozverně dopadl do svého koženého křesla a mazlil se s právě získaným obrazem získaným z exekuce provedené StB. V duchu se trochu tetelil, ale více se obával a vztekal. Nařídili mu, aby svoje milované vnitro ...

17.4.2024 v 21:01 | Karma: 21,66 | Přečteno: 783x | Diskuse| Občanské aktivity

Zdenek Horner

Jak jsme se navzájem vyslechli a uznali svá stanoviska

Sešli jsme se všechny znepřátelené strany každá s každým. Usadili jsme se v kvetoucí zahradní restauraci a začali probírat všechny sporné světové konflikty, o kterých jsme kdy slyšeli. Nakonec jsme se dohodli na tom, že ...

31.3.2024 v 23:30 | Karma: 14,90 | Přečteno: 572x | Diskuse| Občanské aktivity

Zdenek Horner

Kam až bude smět zajít žertování na letošního Apríla?

Ochránci pravých názorů a hodnot rozpoutali ve společnosti nejistotu. Neustálé zastrašování zaručeně neorganizovaných amatérských aktivistů, kteří reagují na 99 procent jakékoli argumentace tak, že jde o proruskou činnost ...

28.3.2024 v 20:26 | Karma: 21,92 | Přečteno: 516x | Diskuse| Občanské aktivity

Zdenek Horner

Chybí mi rozhodný postoj české vlády a místních bezvýhradných izraelofilů

Nyní má česká vláda jedinečnou příležitost před celým světem dokázat, že bývalý satelit Sovětského Svazu není nyní satelitem USA. Měla by odsoudit nestabilní postoj vůči Izraeli, ale i vůči Ukrajině a posoudit zdali USA nejsou ...

27.3.2024 v 12:44 | Karma: 22,72 | Přečteno: 667x | Diskuse| Občanské aktivity
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Hromadná nehoda u letiště blokuje Pražský okruh, jedno z aut je na střeše

29. dubna 2024  16:33,  aktualizováno  17:56

Všechny složky integrovaného záchranného systému zasahovaly na 27. kilometru Pražského okruhu, kde...

Řidič auta taženého na laně si zamkl volant, neovladatelný vůz skončil v kolejišti

29. dubna 2024  17:52

K neobvyklé nehodě vyjížděli policisté a hasiči na místo nedaleko Hanušovic na Šumpersku, kde...

Česko a Německo sdílí pohled na válku Ruska proti Ukrajině, řekl Pavel

29. dubna 2024  6:03,  aktualizováno  17:20

Česko a Německo podle prezidenta Petra Pavla sdílí pohled na válku Ruska proti Ukrajině, na...

Čarodějnice bez ohňů? V části Česka vydali zákaz, hrozí požáry

29. dubna 2024  15:14,  aktualizováno  17:02

Ve Středočeském kraji se od úterý nesmí zapalovat oheň, a to ani na zahradách v blízkosti lesa nebo...

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...

  • Počet článků 826
  • Celková karma 21,66
  • Průměrná čtenost 970x
Genealog, absolvent HTF UK. Mými hlavními zájmy jsou: historie, poezie, filosofie a nekonfesní teologie.

Seznam rubrik