Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Není stupidní spíše oslava bombardování Gazy?

Ano, odmítám tancovat dobový taneček nad nynějšími mrtvolami v Gaze. Pokud nebude mít plánovací oddělení masakrů žádnou opozici ve veřejném mínění, bude se bombardovat všude a desetkrát tolik.

Kritika jakéhokoli bombardování není stupidní.  Stupidní je tvářit se, že se nic neděje nebo že se děje cosi nutně svatého. Pokud jsou výsledkem mrtvoly opět i nevinných civilistů, nesmíme se tím opájet, ale musíme se ptát, nakolik to bylo nutné. Kolektivní vina je prostě slepá ulička a většinou právě tento princip zabraňuje míru. Masakroví géniové však klidně dál drze vystupují s divadlem vykořenění zla plošným způsobem.

V diskuzi pod mnou denunciovaným článkem se dovídáme, že diskutující neznají historii. Domnívají se, že jen jedna strana konfliktu se dopouštěla a dopouští zločinů. V každém konfliktu se jich dopouštějí vždy obě strany. Máme ovšem takový emocionální problém, že vhodné využití síly a vítězství toto masakrování vymaže a učiní z něj nutné a svaté jednání. Žádné straně konfliktu to nelze uznat.

V diskuzi u zmíněného článku se jeden diskutující tváří, že v minulosti nebyly žádné masakry arabského obyvatelstva. Byly. Za všechny uvádím jeden z veřejně nejznámějších:  Masakr Dejr Jásin.

Pokud se začteme do odkazu na internetu, nemůžeme popřít, že i historie židovské suverenity měla zčásti improvizovanou i zločinnou povahu. Hlavní proud nastupující židovské moci se od masakru distancoval. Ale klidně bychom mohli donekonečna skloňovat, že ten masakr byl a arabská ideologická fronta to právě tak dělá. Kolektivní frustraci obecné kolektivní viny prožívají obě strany konfliktu. Příčetní intelektuálové na obou stranách uznávají, že v konfliktu neexistuje jedna jasná svatá pravda, jak by si ji kdokoli vysnil. Samozřejmě politické narativy se nezastaví. A i já mám spíše blíže k povědomí, že více humánního směřování je na židovské straně. Vede mne k tomu propaganda, která neviditelným způsobem chirurgicky obřezává veškeré informace, které by mohly být ku prospěchu arabské strany. Pokud však zavítám někam na objektivizační stránku arabské argumentace, čtu tam podobně selektované informace vytvářející zásadně černobílé postoje.

Pochopitelně jsou ve světě i protiklady, kde se strany dokázaly v čase smířit a dokonce spřátelit. Kdo by tomu věřil třeba mezi Němci a Francouzi v roce 1945? Jenomže obě země nastavili politické reprezentaci vlídnou tvář a začalo vytváření netřecích ploch, ploch souladu a spolupráce, jeho jedním nedokonalým výsledkem je nynější sic kritizovaná Evropská Unie, která má především velkou mírovou zásluhu. Doufám, že se shodneme na tom, že přesto, že si Slovensko zvolilo neoblíbenou reprezentaci, nedojde k politicky humanitárnímu bombardování Slovenska snad ani prezidentským dronem z Pražského Hradu. Jsme připraveni zatnout zuby a mluvit o různých postojích, kritizovat je a třeba i zčásti uznávat, jako třeba naši námitku svého času v otázce kvót na přerozdělování uprchlíků.

Smyslem tohoto blogu nemůže být pravdivé a definitivní rozpletení arabsko - izraelského konfliktu. Jde mi o to, že není žádný důvod omezovat kritická práva v zemích daleko od konfliktu. Naopak bychom měli využít našeho kulturního potenciálu a podporovat konstruktivní a objektivní konzultace problému. Proč by z cizího problému u nás měla být jakákoli inzultace navíc hrubě kolektivního rázu? Prý stupidní kritika bombardování. Stupidní prý i v pohledu na Drážďany 1945. Vždy jde o nerozhodnutelné otázky. Po užití atomových bomb na konci WWII v Japonsku se argumentuje nesouměřitelně způsobem coby kdyby. Faktem je, že bomby spadly. Zabíjely ve svých důsledcích mnoho dalších let, ale také vytvořily novou dlouho stabilní mírovou situaci. Žádný z pohledů nemůže být úplně zatracován a je součástí racionální objektivity a příčetnosti. Všichni si doufám myslíme, že Breivik, různá polovojenská komanda a zákonem nesvázané chunty či jiní svévolní agresoři – všichni se musí dostat před soud, aby s ním případní budoucí vinící počítali a snad se alespoň obávali neudržitelnosti svých zvěrských „výsledků“.

Musíme jen litovat toho, že se nepodařilo v Haagu poctivě a transparentně dosoudit Miloševiče, který mezitím zemřel. Tento rozsudek chybí potom v diskusích o smyslu bombardování Srbska. Podobně chybí srozumitelné a veřejné rozsudky nad Islámským státem. Zatemněné jsou dodnes kulisy „bojů“ v Sýrii, kde na straně povstalců nevynikl ani jeden populární mírotvorný představitel, který by mohl vytvářet alespoň představu o nové demokratické Sýrii. V Německu po Norimberském soudu mohl přijít normální Adenauer, kterého mohl svět uznat a jednat s ním o budoucnosti společného míru. V tom třeba i arabské vedení dělá chybu, že nemá populární neteroristickou osobnost, která by symbolizovala případnou demokratickou Palestinu. Nakonec si budeme za pár dní připomínat někteří 28 výročí  atentátu na Jicchaka Rabina  (11. chešvanu 5756). Mírový proces zastavili tentokrát židovští extremisté. Pardon, dnešní představitelé Likudu, především jakýsi Netanjahu, jehož éra také jednou skončí a je otázkou, co bude s možnostmi míru dál, po jakkoli neomezeném slavném bombardování, které stejně Hamás nevykoření.

 

Autor: Zdenek Horner | pondělí 16.10.2023 0:39 | karma článku: 23,58 | přečteno: 805x
  • Další články autora

Zdenek Horner

K té vší válečné vřavě

Vždy mne rozesmutní, když válku hájí nebo ospravedlňuje lékař. Lékař toho povolání by si něco takového neměl dovolit a vždy by měl být alespoň skepticky na straně míru. Podobně nechápu vojenské kaplany nebo svěcení zbr

27.4.2024 v 3:23 | Karma: 29,67 | Přečteno: 744x | Diskuse| Občanské aktivity

Zdenek Horner

Vzýváním války se přivolává mír

Ministr Barák rozverně dopadl do svého koženého křesla a mazlil se s právě získaným obrazem získaným z exekuce provedené StB. V duchu se trochu tetelil, ale více se obával a vztekal. Nařídili mu, aby svoje milované vnitro ...

17.4.2024 v 21:01 | Karma: 21,66 | Přečteno: 783x | Diskuse| Občanské aktivity

Zdenek Horner

Jak jsme se navzájem vyslechli a uznali svá stanoviska

Sešli jsme se všechny znepřátelené strany každá s každým. Usadili jsme se v kvetoucí zahradní restauraci a začali probírat všechny sporné světové konflikty, o kterých jsme kdy slyšeli. Nakonec jsme se dohodli na tom, že ...

31.3.2024 v 23:30 | Karma: 14,90 | Přečteno: 572x | Diskuse| Občanské aktivity

Zdenek Horner

Kam až bude smět zajít žertování na letošního Apríla?

Ochránci pravých názorů a hodnot rozpoutali ve společnosti nejistotu. Neustálé zastrašování zaručeně neorganizovaných amatérských aktivistů, kteří reagují na 99 procent jakékoli argumentace tak, že jde o proruskou činnost ...

28.3.2024 v 20:26 | Karma: 21,92 | Přečteno: 516x | Diskuse| Občanské aktivity

Zdenek Horner

Chybí mi rozhodný postoj české vlády a místních bezvýhradných izraelofilů

Nyní má česká vláda jedinečnou příležitost před celým světem dokázat, že bývalý satelit Sovětského Svazu není nyní satelitem USA. Měla by odsoudit nestabilní postoj vůči Izraeli, ale i vůči Ukrajině a posoudit zdali USA nejsou ...

27.3.2024 v 12:44 | Karma: 22,72 | Přečteno: 667x | Diskuse| Občanské aktivity
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Macron nabízí sdílení jaderných zbraní pro obranu EU, nechce být vazalem USA

29. dubna 2024  14:08

Důvěryhodná evropská obrana by měla jít nad rámec ochrany, kterou už poskytuje Severoatlantická...

MF DNES má nominaci na Novinářskou cenu. Zaujal rozhovor s trampem na koni

29. dubna 2024  14:07

Nadace OSF zveřejnila seznam nominovaných na Novinářskou cenu 2023. V soutěžní kategorii Regionální...

Náraz do stromu odmrštil auto přes silnici, řidička nadýchala více než promile

29. dubna 2024  14:03

Opilá řidička havarovala v sobotu nad ránem na Jindřichohradecku. Po několika nárazech do stromů...

Za dvacet let úspěšného vývoje Českého republiky to nepovažujeme, řekl Klaus

29. dubna 2024  11:35,  aktualizováno 

Exprezident Václav Klaus vystoupil silně kriticky ke dvacátému výročí vstupu České republiky do...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 826
  • Celková karma 21,66
  • Průměrná čtenost 970x
Genealog, absolvent HTF UK. Mými hlavními zájmy jsou: historie, poezie, filosofie a nekonfesní teologie.

Seznam rubrik