Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Jak tisk ztrácí autoritu

Je pravda, že titulek prodává, ale neměl by být v kontraproduktivním rozporu s pravdou a vyvracet samotné znění titulku. To, co si mohou dovolit blogeři a amatérští štváči na sociálních sítích by neměl tisk kopírovat.

Kdysi se hovořilo o nezávislém tisku, který vyvolává na světlo nešvary a neduhy společnosti a hlídá rovněž úroveň demokracie. Podle úrovně tisku se také dá dobře rozpoznat, jak si v dané zemi demokracie vede. Zájemci o moc ve státě ale nedokážou odolat, a tak se snaží tisk zglajchšaltovat, uplatit zakoupit či vyhladovět. Náš vyhladovělý tisk bude jistě brzy nahrazen umělou inteligencí. Již dnes mám podezření, že mnoho článků musí psát nějaký automat, který navíc neumí ani pořádně česky a doslovně překládá či papouškuje ideje chlebodárců.

Předstupněm ztráty veškeré samostatnosti tisku byla již před časem totální redukce umělecké kritiky. Společnost se pak pohodlně stala postfaktickou, protože polemika přestala být možná, když nikdo nedostane dnes možnost cokoli kontinuálně a důsledně dokázat v tisku.

A dobře nám tak. My jsme dokonce ochotni se vrátit k vedoucí úloze strany, kterou u nás nyní hraje anonymní establishment NATO. Máme demokratické zákony, nesmíme připravovat válku (sami), ale se spojenci a ve spojeneckém zájmu, můžeme překročit jakýkoli zákon. Můžeme dokonce mimo zákon usnesením vlády využít represivního zákona k naprostému umlčení diskuse o faktech, které nebyly a nejsou veřejně ověřeny. Rozhodli jsme za nepřítele, že se nemůže a nesmí cítit čímkoli vyprovokován. Znemožňujeme tím jakékoli úvahy o míru. Chybí už jen vyvrácení faktu o nesmyslnosti jaderné války, k čemuž máme nakročeno. Jaderná válka je brnkačka, kterou lze přežít na základě rad nějakého vládního úřadu pro oblbování občanů. Přitom se světové velmoci nedovolí vážně odhodlat ani k útoku na Severní Koreu, i když se má za to, že má sotva jaderný polotovar a nemá jej jak za hranice účinně poslat. Co kdyby to ale nebyla pravda? Dokonce i jen špinavý výbuch odstavené jaderné nálože je hrozbou pro přilehlý region.

Na druhé straně je nepochybné, že by dávno k intervenci do Severní Koreje došlo, kdyby tu jadernou nálože neměla či nepřipravovala. Takový je svět. Jejich pravdy ani režim si nikdo nepřeje, ale pokud by neměli absolutní zbraň, dávno by byli ve stavu Libye, Iráku, Srbska. Z toho důvodu je jasné, že Ukrajina nemůže svou válku proti Rusku vyhrát, pokud se ovšem NATO nerozhodne přiznat, že je útočnou aliancí. Samozřejmě se Ukrajina může dohodnout třeba s Polskem a vytvořit polsko-ukrajinskou federaci a do hodiny bude po válce. Po zavedení míru mohou referendem federaci zase rozpustit. Jenomže to by se pak nemohla vést nesmyslná válka. Nakonec naši podnikatelé zbohatnou na obnově Ukrajiny patřičně více než na obnově Iráku, (slibuje ministr Lipavský).

Lži vyhřeznou vždy v bezstarostné fázi režimu, když už si nahoře myslí, že dole nikdo nemyslí. Ale ono to je tak, že vždy existují a budou existovat jedinci či skupinky, které se nenechají opít kdejakým rohlíkem. Náš hostitelský  iDnes vydal článek, že soud rozhodl, že nádvoří Pražského hradu není veřejné prostranství,  ale vůbec to není pravda. Tuto otázku soud vůbec neřešil a jen na základě procesních pravidel rozhodl o zamítnutí stížnosti. Tak dnes žijeme a myslíme. Vůbec se nedopracujeme k problému. Stejně jako v ekonomice. Máme sice statistický úřad, ale nemá žádnou prestiž. Každý politik si do diskuse přinese svou vítězoslavnou tabulku a interpretaci reality, se kterou nikdo nemůže předem počítat, tudíž k diskusi vůbec nemůže dojít. Proč ten úřad živíme? Rozpustit a ušetřit! Proto nám z toho vyjde třeba i tvrzení pravicové vlády, že nynější reforma důchodů zachrání důchody na věčné časy. Vy tomu všemu fakt věříte? Že je tato vláda zachráncem důchodů, respektive sociálních jistot? Já ne. Ale jistě věří zastánci zdravého selského rozumu.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Zdenek Horner | pátek 28.7.2023 18:02 | karma článku: 28,99 | přečteno: 577x
  • Další články autora

Zdenek Horner

Novinářská práce upadá

Ocitáme se v blábolivém světě výplní a předstírání zájmu. Lidové noviny připustily lapsus, kterého si naštěstí málokdo všiml. Na oslavu 140 výročí smrti skladatele Bedřicha Smetany dál šíří bludy o jeho syfilitidě.

16.5.2024 v 2:35 | Karma: 19,70 | Přečteno: 466x | Diskuse| Kultura

Zdenek Horner

Opáčko z dějin Ukrajiny

Někdo může usuzovat, že se opakuji, ale byl jsem požádán dvěma místními junáky, abych je dovzdělal v novějších ukrajinských dějinách. Dělám to nerad, ale jde mi o osud jejich spravedlivých a nevinných myslí.

15.5.2024 v 9:18 | Karma: 32,04 | Přečteno: 1011x | Diskuse| Občanské aktivity

Zdenek Horner

Predátorská věda

Postfaktický svět vykukuje z nedbalek. Fakta a poznatky z nich vycházející jsou předmětem podnikání. Kontrolní vědecká církev vyvinula recenzní řízení a podmínky, kterak s vlky výti

10.5.2024 v 13:01 | Karma: 18,33 | Přečteno: 489x | Diskuse| Občanské aktivity

Zdenek Horner

Hlas lidu, hlas Boží

Velebné ticho nebeské kasárny prořízl třaslavý stařecký hlas svatého Petra. Alexandrov, vstávat, stěhuje se do Gulagu Peklo. A co Maximovič? Ten zůstává? Na to nemám befel. Zatím zůstáv

8.5.2024 v 11:56 | Karma: 18,93 | Přečteno: 478x | Diskuse| Občanské aktivity

Zdenek Horner

Válka je zločin

Každá válka začíná lží, kterou lze snadno vystopovat. Po rozpadu SSSR a SNS se západ stavěl k Rusku přátelsky, ale nic ze svých proklamací a slibů nedodržel. Příznakem toho je situace, kdy se o tom nesmíme seriózně a klidně bavit

1.5.2024 v 14:35 | Karma: 30,68 | Přečteno: 910x | Diskuse| Občanské aktivity
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Ukrajinu překvapila míra neúspěchu raket z KLDR, selže až polovina z nich

16. května 2024  21:15

Severokorejské rakety krátkého doletu KN-23, které Rusko používá ve válce na Ukrajině, vykazují...

Rusko nemá na průlom u Charkova dost lidí, Ukrajinci se udrží, řekl velitel NATO

16. května 2024  20:19,  aktualizováno  20:46

Ruská armáda nedisponuje dostatečným počtem vojáků k dosažení strategického průlomu v oblasti...

Politik má chodit mezi lidi. Fiala po útoku na Fica nezmění své návyky

16. května 2024  20:34

Po středečním útoku na slovenského premiéra Roberta Fica se Petr Fiala nechal slyšet, že nebude...

Po útocích přišel atentát a výhrůžky smrtí. Evropu děsí násilí před volbami

16. května 2024  20:27

Atentát na slovenského premiéra Roberta Fica vyděsil evropské politiky. Bojí se, že nadcházející...

  • Počet článků 831
  • Celková karma 21,45
  • Průměrná čtenost 964x
Genealog, absolvent HTF UK. Mými hlavními zájmy jsou: historie, poezie, filosofie a nekonfesní teologie.

Seznam rubrik