Gratulace legendárnímu sboru

10. 06. 2023 6:30:36
Vysokoškolský umělecký soubor UK včera večer oslavil 75. výročí založení. Oslavil více než důstojně Rachmaninovou Liturgií sv. Jana Zlatoústého a dechberoucím provedením kantáty Carmina Burana skadatele Carla Orffa.

Vysokoškolský umělecký soubor Univerzity Karlovy v Praze je tělesem neprofesionálních zpěváků vedený nanejvýš profesionálním sbormistrem a znamenitým manažerským zázemím. Zpěváci se rekrutují ze studentů univerzity, absolventů a zaměstnanců, dnes již i ostatní veřejnosti.

Sborovému zpěvu se v Evropě věnuje odhadem více než milion neprofesionálních sborů, což představuje okolo 37 milionů zpěváků. Jde o mimořádné amatérské (v dobrém slova smyslu, kdy amare znamená milovat, z lat.) milovnictví hudby, které se zdá hnedle nezanikne, protože podle mých zkušeností stále láká i přílivy nejmladších generací. V přepočtu na obyvatele nejsme v Evropě na špici, spíše na spodu průměru v počtu sborů i zpěváků, přesto si kvalitou sborů se světem nezadáme.

Výroční koncert uvedl soubor VUS ve spolupráci s spřáteleným Pražským smíšeným sborem. Citlivé, výběrové až jemně hravé provedení naladilo posluchače, jichž byla plná Betlémská kaple v Praze, na nadcházející burácivou kantátu. Rachmaninov je sice ruským skladatelem podle původu, ale pochází z aristokratické rodiny a odešel do emigrace již v roce 1917. Zemřel v roce 1943 v USA (1873 – 1943). Liturgie sv. Jana Zlatoústého není ruská, byť se samozřejmě i v Rusku provozuje, jde o hlavní byzantský ritus mnohem starší, zavedený jazykově před kanonizovanou ruštinou.

Vrcholem večera bylo ovšem provedení kantáty Carmina Burana skladatele Carla Orffa. Provádění této kantáty je ošidné. Její nápěvy byly zpopularizovány např. filmovým soundtrackem Excalibur. Provádí se i dramatická varianta s doprovodem baletu. Textovým podkladem kantáty je výběr ze souboru 254 středověkých náboženských, satirických, moralistických, milostných i pijáckých básní a písní. V tomto smyslu jsou obrazem středověku i díky jazykovému zakotvení ve středověké latině, horní němčině, dialektech francouzštiny, a dokonce i dobové makarónštiny (promísené jazyky). Do jisté míry jde o vlastně o takový středověký předrenesanční Dekameron, který kombinuje postmoderně celou složitou spleť života. Pochopitelně se skladatel Orff zmocnil jen částí textu. Nicméně vytvořil cosi dramaticky poutavého, enervujícího, úderného i satirického v jednom, a to již v roce 1937, kdy se uskutečnila premiéra tohoto díla. Samotný název souboru textů byl vymyšlen německým lingvistou Schmellerem v roce 1847, kde slovo carmina = píseň a slovo burana jest odvozeno od hornoněmeckého Bur, tedy ne písně buranské, ale písně Bavorské.

Soubor VUS se zmocnil skladby perfektně dynamicky. Skladba svoje křiklavé motivy ve forte hlasitosti vyvažuje utnutím dynamiky do úplného ticha. To se dirigentu Jakubovi Zichovi dařilo až kouzelnickým mávnutím rukou. Sbor svoje party nasazoval přesně a s vysokou jistotu. Soubor VUS byl přitom doplněn slovenským sborem Collegium Technicum Košice. Sboristé byli rozeznatelní podle svých sborových dresů, takže bylo zajímavé pro mne jako sboristu sledovat i rozestavení a promísení hlasů napříč sbory.

Vysoký respekt ke včerejšímu pojetí skladby mi zůstane v paměti i díky hudebníkům (zejména perkusionistům), ale i díky bravurním výkonům sólistů. Barytonista Pavel Klečka byl účasten sic jen jako záskok, ale nebylo to nijak znát, spíše naopak. Jeho role pijáka byla úchvatná, vtipná i graciézní současně. Sebevědomé a pozorné výkony tenoristy Ondřeje Beneka a sopranistky Zuzany Koš Kopřivové dosáhly velmi podobných kvalit barytonového sólisty, ovšem měly méně prostoru od samotného skladatele Orffa.

Ačkoliv jsem na koncertech spíše delikátně chladným posluchačem, vyskočil jsem ze sedadla snad mezi prvními a tleskaje ve stoje uniklo mi i pár výkřiků Bravo! Zaslouženě. Milý soubore, do příštích 75 let přeji mnoho energie a štěstí.

Autor: Zdenek Horner | sobota 10.6.2023 6:30 | karma článku: 18.41 | přečteno: 426x

Další články blogera

Zdenek Horner

Kam až bude smět zajít žertování na letošního Apríla?

Ochránci pravých názorů a hodnot rozpoutali ve společnosti nejistotu. Neustálé zastrašování zaručeně neorganizovaných amatérských aktivistů, kteří reagují na 99 procent jakékoli argumentace tak, že jde o proruskou činnost ...

28.3.2024 v 20:26 | Karma článku: 9.16 | Přečteno: 146 | Diskuse

Zdenek Horner

Chybí mi rozhodný postoj české vlády a místních bezvýhradných izraelofilů

Nyní má česká vláda jedinečnou příležitost před celým světem dokázat, že bývalý satelit Sovětského Svazu není nyní satelitem USA. Měla by odsoudit nestabilní postoj vůči Izraeli, ale i vůči Ukrajině a posoudit zdali USA nejsou ...

27.3.2024 v 12:44 | Karma článku: 21.97 | Přečteno: 563 | Diskuse

Zdenek Horner

Milujeme NATO a proto Ukrajina zvítězí

Poté, co víme, že jsou na Ukrajině vojáci NATO, jsem již úplně klidný. Vítězství je v kapse. A kam se NATO vypraví příště? Bude to Bělorusko nebo Kazachstán? Gruzie? Ta už je rozpracovaná. Arménie by zatím byl těžký oříšek.

12.3.2024 v 12:54 | Karma článku: 33.68 | Přečteno: 941 | Diskuse

Zdenek Horner

Odpověď tazateli k uličnímu a kádrovému výboru

Tazatel se rozhořčuje, že se někdo ve zdejších diskusích cítí být pod knutou postupů někdejších uličních výborů. Vcelku pěkně vystihuje, jak se chovali a jakými pravomocemi byly tyto výbory za komunismus obdařeny, ale ...

10.3.2024 v 13:28 | Karma článku: 32.11 | Přečteno: 765 | Diskuse

Další články z rubriky Kultura

Dita Jarošová

Uchazečky konkurzu na ředitelku /povídka/

Všechny tři postupně hledaly kongresovou místnost, až skoro bez toho "s", dveře měla čísla, která však v pozvánce nestála. A tak trochu zoufale korzují po chodbách bez informačních cedulí odchytávají všemožné i domnělé úředníky .

28.3.2024 v 9:45 | Karma článku: 7.97 | Přečteno: 235 | Diskuse

Dita Jarošová

Burešův Maelström ?

Všichni máme v paměti telefonní aplikaci Bez Andreje. Funguje dosud? Kupujete anebo využili jste ji někdy v minulosti? Už její pouhý výskyt nám v podstatě oznamuje, že bude přetěžké vyhnout se výrobkům právě z této stáje...

27.3.2024 v 9:50 | Karma článku: 11.60 | Přečteno: 312 | Diskuse

Richard Mandelík

Jeden podařený slavnostní koncert k roku české hudby

Koncert až na dvě zajímavé výjimky vokální a celý věnovaný památce české skladatelky Slávy Vorlové (1894—1973)), tudíž dnes užito jen její hudby a občas i textů.

25.3.2024 v 7:00 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 45 | Diskuse

Ladislav Kolačkovský

Rytíři Sacher-Masochové v Praze, c. a k. úředníci a milostné vášně

Na Olšanských hřbitovech je hrobka rytířů Krticzků von Jaden. A tam odpočívá i vlastní sestra slavného Sachera-Masocha, díky němuž vzniklo slovo masochismus. Barbara von Sacher. O rodu rytířů Sacher-Masoch a Krticzků.

24.3.2024 v 19:47 | Karma článku: 17.84 | Přečteno: 345 | Diskuse

Pavel Král

Spravedlnost

Po přečtení tohoto příběhu bych mohl jen poznamenat, že spravedlnost je v Božích rukou. A tím by bylo celé téma vyčerpáno. Ale já bych rád spolu s vámi uvažoval o potřebě spravedlnosti v širších souvislostech. A k tomu bych rád...

24.3.2024 v 13:00 | Karma článku: 4.43 | Přečteno: 117 | Diskuse
Počet článků 823 Celková karma 22.08 Průměrná čtenost 972

Genealog, absolvent HTF UK. Mými hlavními zájmy jsou: historie, poezie, filosofie a nekonfesní teologie.

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...