Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

V novém roce 2023 bych přál všem otevřenou mysl

Možná máme nejhorší za sebou. Zjistili jsme, že zejména dva poslední roky nemáme svůj osud v rukou. Těžko pak mluvit o nějaké svobodě. Musíme se opět naučit hledat cestu k míru, bez něj nemůže být svoboda nikde.

Pokud si konečně některý čtenář zdejšího blogu všimne, že vedeme nepřímou válku a chystáme se na přímý válečný stav, pak se těžko může ohánět nějakou svobodou v životě. Všechny plány budou zmařeny a všechny tragické momenty se naplní.

Hlasatelům míru se vyčítá, že jejich pacifismus je kapitulací, mnichovanstvím a dnes i přímo ruským přisluhovačstvím. To jsou laciné argumenty. Normální je mír a nenormální je libovat si ve válečném běsnění. Ano, napadená země má právo i povinnost se bránit. Ale vzpomeňme na Srbsko v době kosovské krize. Srbsko se fakticky vzdalo svých aktivit na svém území v Kosovu. Nelze říci, že by se vzdalo, nebylo okupováno zcela, jen se na části jeho území vytvořil protektorát NATO – EU. Nakonec vyústil v polovičatě úspěšné uznání samostatného Kosova. To je sice lepší výsledek, než kterého dosáhli ruští separatisté na Donbase, ale úspěšnost referenda o nezávislosti (kolem 97 %) a jeho podmínky byly dosti podobné. Nekonalo se na svobodném a bezpečném území, které by nebylo ovlivněno zahraničními vlivy.

Ukrajina podle mínění mnohých bojuje za svobodu a demokracii. Pokud by tomu tak bylo, pak by se mírovou cestou bylo mohlo dávno domluvit na etnickém oddělení separatistického území. Nyní boj za svobodu a demokracii je již lemován výhrůžnými předpoklady. Napřed se stali separatisté teroristy a ve fázi částečného lokálního osvobozování kolaboranty. Pokud by se zdařilo úplné osvobození celého ukrajinského území, jak by to s teroristy a kolaboranty dopadlo? V případě Krymu, kde je nepopiratelně ruskojazyčná většina by se jednalo o plnohodnotnou genocidu nebo nucené přesidlování Ukrajinců k přečíslení Ruské většiny, aby ubylo většinových kolaborantů.

Podle všech indicií dosud Rusko ani Ukrajina nedeklarovali žádné snesitelné mírové podmínky. Podle civilizovaných a logických pravidel by se měly obě strany konfliktu stáhnout ze sporných území a měly by nechat místní komunitu za bezpečnostně neovlivněných podmínek nechat rozhodnout o svém sebeurčení. Ale každému je již předem jasné, že toto normální mírové řešení není politicky zatím únosné, ačkoliv jediné správné. Lidé žijící na sporných územích, o něž mají obě strany tendenci bojovat se nyní musí obávat obou stran. Obě strany budou mít tendenci trestat neloajální chování během konfliktu i po něm. Tomu se dá zabránit jedině osamostatněním, které přinese všem na území amnestii, s výjimkou válečných zločinů.

V každém případě musí vzniknout nezávislý a důvěryhodný tribunál pro válečné zločiny na Ukrajině. Měl by vzniknout i v případě, že podle mírových dohod nebude možné stíhat provinilce na obou stranách konfliktu. Měl by dokumentovat memento podobných situací, aby se budoucí diplomacie neuzavřela do autistického odmírání jednání a uznávání civilizovaných spravedlivých požadavků. Diplomacie by se měla opět dostat pod kontrolu veřejnosti, o politicích nemluvě. Celá ta válka je selháním politiků, kteří na obou stranách konfliktu získali nadměrné možnosti moci a manipulace s veřejným míněním. V případě České republiky jsme se 34 let po Sametové revoluci a 30 let po vzniku samostatného Česka dočkali opětovné cenzury a satelitní závislosti na nekontrolovatelné velmoci. Bylo to snadné. Využily se výjimky v ústavě a trestním zákoně, kdy se v zájmu spojeneckého rozhodnutí smí vláda ujmout totalitních praktik a zcela bez soudu označit jednu stranu za zločinnou. (Viz Trestné činy proti míru a válečné trestné činy – Díl 2 trestního zákoníku)

Vánoce jsem letos vynechal. Možná je vynechám i v příštích letech. Vánoce jsou pro malé děti. Dospělci se jen předhánějí v nápravě toho, co nepěstují celý rok. Celý rok uznávám hodnotu svých blízkých a respektuji citlivě, seč na to stačím, i mnohé rozporné odlišnosti ve vnímání světa u většiny svého okolí. Netřeba to vynahrazovat jen na Vánoce.

Zítra budeme opět vzpomínat výsledku úspěšného mírového rozdělení Česko – Slovenska. Ve volbách roku 1992 se v našich republikách etablovaly dvě zcela neslučitelné politické koncepty politiky. Místo tanků a vyhrožování došlo na separatistická jednání, kterými se udržel mír. Není to vůbec samozřejmé a je to nanejvýš civilizované. Připomeňme si, že to provedli dnes historicky velmi kritizovaní, až zesměšňovaní (a možná velmi zkorumpovaní) politici. Díky tomu jsme zůstali bratry a sestrami dodnes. Nic neskončilo.

Válka na Ukrajině bohužel nepřinese Ukrajině kýženou svobodu. Díky válečným potřebám se tato nešťastná a zneužitá země nesmírně předlužuje a těžko lze uvažovat, že při tvrdém splácení válečných účtů se bude na Ukrajině žít svobodně. Pokud se Ukrajině tyto dluhy odpustí, vzbudí to velkou nevoli napříč západem a spolehlivou morální krizi. Přitom Ukrajinci jenom vymění jednu satelitní závislost za jinou. Zdánlivě pro někoho lepší, pro jiné horší. Ale jak říká v dnešních dnech Jens Stoltenberg, skutečný vůdce spojenců Ukrajiny na západě a hybridně válečný prezident pardon generální tajemník (!) euroatlantické civilizace NATO:  "Může to znít paradoxně,  ale vojenská podpora Ukrajiny je nejrychlejší cestou k míru," řekl Stoltenberg. Ruský prezident Vladimir Putin musí nabýt přesvědčení, že nedosáhne svého cíle ovládnout Ukrajinu… Pokud někdo přemýšlí logicky, rozhodně nejde Putinovi o ovládnutí Ukrajiny, ani o její celkovou okupaci. Chce si uštípnout kus „ruskojazyčného historického“ území. To je samozřejmě nemorální a možná i nespravedlivé, ale ne více než třeba instalace demokracie v Iráku, Libyii nebo Afghánistánu. Demokratičtí zachránci nechtěli ve zmíněných zemích zůstat a donekonečna je ovládat, ale také živit. Co zůstalo ze „samospásné“ demokracie v zemích, kde byla za velikých obětí na životech instalována? Co se stalo s lidmi, kteří v těch zemích podporovali onu demokracii? Hrstka z nich dostala azyl v daleké emigraci. Většina z nich si užívá plody restaurace bývalých poměrů. Nakolik tato situace čeká i Ukrajinu? Obávám se, že bude ponechána svému osudu a propadne do napřed neviditelné, ale později do zcela zjevné občanské války trvající desetiletí.

Původní koncept Německa a Francie, tedy Minské dohody, vždy byly a jsou jedinou možnou cestou k míru. USA by měli přimět Ukrajinu k plnění těchto dohod výměnou za úplné stažení ruských vojsk z celého ukrajinského území. Vedle Kosova tu můžeme mít bezpečný protektorát Donbas a Krym. Válka s bezpodmínečnou kapitulací není u jaderné mocnosti možná. V tom se Putin vymyká Hitlerovi v možnostech. Ale vymyká se i mírou válečné zločinnosti. Nejsou masové koncentráky a totální vyhlazovací válka s třešinkou šoa. Není správné dál obě strany tlačit k důslednější krutosti, ale naopak svolávat mírová jednání pod drobnohledem veřejnosti a žádat důsledně lidskost a civilizovanost. Ale k tomu by skrytí válečníci na západě museli dojít k sebereflexi, což bude zřejmě nejtěžší. Salónní bojovníci jsou z nejurputnějších. Potřebujeme slyšet hlasy z fronty, podobně jako to například vystihla ve své projektové koláži Marathon zejména v písni Madeleine.

 

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Zdenek Horner | sobota 31.12.2022 8:01 | karma článku: 32,04 | přečteno: 1991x
  • Další články autora

Zdenek Horner

Novinářská práce upadá

Ocitáme se v blábolivém světě výplní a předstírání zájmu. Lidové noviny připustily lapsus, kterého si naštěstí málokdo všiml. Na oslavu 140 výročí smrti skladatele Bedřicha Smetany dál šíří bludy o jeho syfilitidě.

16.5.2024 v 2:35 | Karma: 20,51 | Přečteno: 502x | Diskuse| Kultura

Zdenek Horner

Opáčko z dějin Ukrajiny

Někdo může usuzovat, že se opakuji, ale byl jsem požádán dvěma místními junáky, abych je dovzdělal v novějších ukrajinských dějinách. Dělám to nerad, ale jde mi o osud jejich spravedlivých a nevinných myslí.

15.5.2024 v 9:18 | Karma: 32,18 | Přečteno: 1024x | Diskuse| Občanské aktivity

Zdenek Horner

Predátorská věda

Postfaktický svět vykukuje z nedbalek. Fakta a poznatky z nich vycházející jsou předmětem podnikání. Kontrolní vědecká církev vyvinula recenzní řízení a podmínky, kterak s vlky výti

10.5.2024 v 13:01 | Karma: 18,33 | Přečteno: 489x | Diskuse| Občanské aktivity

Zdenek Horner

Hlas lidu, hlas Boží

Velebné ticho nebeské kasárny prořízl třaslavý stařecký hlas svatého Petra. Alexandrov, vstávat, stěhuje se do Gulagu Peklo. A co Maximovič? Ten zůstává? Na to nemám befel. Zatím zůstáv

8.5.2024 v 11:56 | Karma: 18,94 | Přečteno: 479x | Diskuse| Občanské aktivity

Zdenek Horner

Válka je zločin

Každá válka začíná lží, kterou lze snadno vystopovat. Po rozpadu SSSR a SNS se západ stavěl k Rusku přátelsky, ale nic ze svých proklamací a slibů nedodržel. Příznakem toho je situace, kdy se o tom nesmíme seriózně a klidně bavit

1.5.2024 v 14:35 | Karma: 30,68 | Přečteno: 910x | Diskuse| Občanské aktivity
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Ukrajinská armáda zaútočila na přístavy v Černém moři, cílila i na sklady s ropou

17. května 2024  6:42,  aktualizováno  10:19

Sledujeme online Ruská obrana v noci čelila rozsáhlému útoku dronů na Novorossijsk a další přístavní město...

Muž utekl z hořícího bytu na balkon, hasiči ho dostali dolů po žebříku

17. května 2024  10:15

Nečekaný budíček měli dnes kolem páté hodiny ráno lidé z třípatrového bytového domu v Březové na...

Fingerland: Netanjahu do roka odejde, ale Hamás odolá. Válka skončí patem

17. května 2024

Vysíláme Válka o Gazu může skončit patem a zároveň se blíží konec premiéra Benjamina Netanjahua. V Rozstřelu...

Hádka o školních absencích skončila vraždou v rodině, hoch za ni dostal 7 let

17. května 2024  9:36,  aktualizováno  9:52

Ve čtvrtek u Krajského soudu v Liberci při neveřejném jednání padl sedmiletý rozsudek nad mladíkem,...

Rozdáváme samoopalovací fluid ZDARMA
Rozdáváme samoopalovací fluid ZDARMA

Toužíte po dokonalé letní barvičce bez rizika spálení? Vyzkoušejte lehký přírodní samoopalovací krém na obličej i tělo od Manufaktury. Zapojte se...

  • Počet článků 831
  • Celková karma 21,86
  • Průměrná čtenost 964x
Genealog, absolvent HTF UK. Mými hlavními zájmy jsou: historie, poezie, filosofie a nekonfesní teologie.

Seznam rubrik