Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Nesmíme ztrácet základní serióznost

Nejde o nějakou obhajobu jedné z válčících stran. Válka je vždy oboustranně špatná. Špatně vybavení vojáci, nedokonalé informace a neznámý charakter velitelů odkázaných na vlastní nekontrolovatelnou odpovědnost.

Názorový usměrňovač, bloger Ziegler, údajně odhaluje ve svém  posledním článku  lži o obětích na Donbase. Odhaluje ovšem i skutečnosti, které nedokazuje ani závěrečná zpráva současné ukrajinské vlády. Události kolem Majdanu nebyly ještě důsledně a nezávisle dovyšetřeny. Tu a tam se shromáždí pár dílčích speciálně zaměřených informací, ale závěr nejde nyní seriózně učinit.

Jak říkám, nelze hájit válčící strany, které poskytují záměrně falešné informace podporující probíhající boje. Bez nezávislých pozorovatelů jde vždy jen o dílčí sebraná data či výpovědi. Pan Ziegler se ovšem dovolává článku novináře Deníku cz a odkazujíce na jeho článek, jehož části různě přibarveně částečně cituje, vytváří bombastické, převratné titulky, které jeho články však obsahem nepotvrzují. Článek zmíněného novináře se datově odkazuje na  zprávu Vysokého komisaře OSN pro lidská práva.  Pan Ziegler tvrdí, že jde údajně o nejnovější. Ukažme si podstatu Zieglerovské přibarvenosti.

Článek Deníku cz se odkazuje na nedatovanou zprávu (nedatovanou ve smyslu, že nenajdete uvnitř souboru ani autora, ani datum vyhotovení). Zpráva se odkazuje na shrnutí údajů v období mezi 16.11.2019 až 15.2.2020. Nijak její údaje nezpochybňuji, ale rozhodně nejde o úplná aktuální poslední data, jak se tvrdí. To by tolik nevadilo, kdyby se současně netvrdily skutečnosti, které zpráva neobsahuje.

Na stránkách Vysokého komisaře OSN pro lidská práva můžete nalézt celkem přehlednou a stručnou  aktualizaci civilních obětí na Ukrajině  dokonce k 28.11.2022. Ve zprávě byste ovšem marně hledali viníky obětí, o kterých se referuje. Serióznost velí opatrně vycházet z logických předpokladů, z nich nejdůležitějším je fakt, kolik obětí se zjistilo na územích kontrolovaných jednotlivými stranami konfliktu. Závěr je jenom jeden. Oběti jsou na obou stranách, a to jak v řadách vojáků, tak civilů.

Pojem oběti není totéž, co mrtvý jedinec. Mezi oběti se počítají mrtví, kteří naštěstí tvoří cca 20 % udávaných čísel. Zbytek jsou ranění. Dalších obětí například vysídlení nebo hladu a chudoby, či jiných postižení bude bohužel ještě více. Údaje jsou natolik hrozné, že není třeba jakéhokoli lhaní, že konflikt na Ukrajině je již dějinnou tragédií, která se dotýká čím dál více civilního obyvatelstva. Žádná ze stran konfliktu nemá žádný bianco šek na další a další eskalaci.

Pokud má světová komunita rozum a poslední záchvěvy morálky, musí udělat vše pro důstojná oboustranná jednání o míru na Ukrajině. Západ se nemůže dál tvářit, že nebude s Ruskem jednat, že není o čem. Západ musí v jednáních vyvrátit argumenty, které nejsou údajně ze strany Ruska pravdivé. Usměrňování tisku a zákaz svobod vyjadřování, tedy i zákaz kladení jednoduchých či složitých nepříjemných otázek, není řešení ve stylu hodnot západu, které se desetiletí hlásají.

I západ má chyby a dopustil se jich i při řešení eskalace problémů na Ukrajině. No a co? Chybovat je lidské, ale omluvit se a napravit věci je božské. Odborná veřejnost stejně z většiny ví, jak se věci mají. Utajení prostě v současném světě není možné. To platí i pro Rusko. Pokud budou lhát, odborníci to musí vyvrátit. Nezávislá vyšetřování musí být začátkem vyhlášeného příměří, padni komu padni. Nakonec to tak s odstupem dopadlo i v Jugoslávii. Ovšem vždy někteří viníci uniknou nebo před rozsudky umřou. Musíme si přestat na západě nalhávat a podívat se na realitu. Nebezpečím nejsou nepříjemné otázky, ale doba, kdy už je nikdo nepoloží, protože svoboda bude zakopána.

Mírový pacifismus není kolaborace s jednou stranou, jak se zde snaží mnozí nalhat. Mírový pacifismus říká: začněte obě strany mluvit pravdu a obhajujte svoje argumenty čestně před nezávislou veřejností.

Autor: Zdenek Horner | úterý 29.11.2022 1:08 | karma článku: 28,19 | přečteno: 632x
  • Další články autora

Zdenek Horner

Vzýváním války se přivolává mír

Ministr Barák rozverně dopadl do svého koženého křesla a mazlil se s právě získaným obrazem získaným z exekuce provedené StB. V duchu se trochu tetelil, ale více se obával a vztekal. Nařídili mu, aby svoje milované vnitro ...

17.4.2024 v 21:01 | Karma: 21,48 | Přečteno: 774x | Diskuse| Občanské aktivity

Zdenek Horner

Jak jsme se navzájem vyslechli a uznali svá stanoviska

Sešli jsme se všechny znepřátelené strany každá s každým. Usadili jsme se v kvetoucí zahradní restauraci a začali probírat všechny sporné světové konflikty, o kterých jsme kdy slyšeli. Nakonec jsme se dohodli na tom, že ...

31.3.2024 v 23:30 | Karma: 14,90 | Přečteno: 570x | Diskuse| Občanské aktivity

Zdenek Horner

Kam až bude smět zajít žertování na letošního Apríla?

Ochránci pravých názorů a hodnot rozpoutali ve společnosti nejistotu. Neustálé zastrašování zaručeně neorganizovaných amatérských aktivistů, kteří reagují na 99 procent jakékoli argumentace tak, že jde o proruskou činnost ...

28.3.2024 v 20:26 | Karma: 21,92 | Přečteno: 516x | Diskuse| Občanské aktivity

Zdenek Horner

Chybí mi rozhodný postoj české vlády a místních bezvýhradných izraelofilů

Nyní má česká vláda jedinečnou příležitost před celým světem dokázat, že bývalý satelit Sovětského Svazu není nyní satelitem USA. Měla by odsoudit nestabilní postoj vůči Izraeli, ale i vůči Ukrajině a posoudit zdali USA nejsou ...

27.3.2024 v 12:44 | Karma: 22,72 | Přečteno: 665x | Diskuse| Občanské aktivity

Zdenek Horner

Milujeme NATO a proto Ukrajina zvítězí

Poté, co víme, že jsou na Ukrajině vojáci NATO, jsem již úplně klidný. Vítězství je v kapse. A kam se NATO vypraví příště? Bude to Bělorusko nebo Kazachstán? Gruzie? Ta už je rozpracovaná. Arménie by zatím byl těžký oříšek.

12.3.2024 v 12:54 | Karma: 33,81 | Přečteno: 1009x | Diskuse| Občanské aktivity
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Spolužáka kopali i bili pěstmi, za surové napadení dostali mladiství podmínku

24. dubna 2024  13:34

Okresní soud v Děčíně rozhodl o podmíněných trestech pro dva mladistvé, kteří loni v září brutálně...

VIDEO: Londýnem běhali splašení královští koně. Vráželi do aut, pět lidí zranili

24. dubna 2024  13:32

Centrem Londýna pobíhalo ve středu pět splašených koní královské kavalerie. Způsobili velký chaos v...

Noci zůstávají mrazivé. Ze čtvrtka na pátek spadne teplota pod nulu na celém území

24. dubna 2024  11:05,  aktualizováno  13:27

Teploty v Česku v nadcházejících dnech opět klesnou k nule a zejména v noci a ráno může i mrznout....

Bezvýhradně plnily jeho instrukce, uvedl znalec o ženách, které zabily vůdce sekty

24. dubna 2024  13:23

Zubařka, která společně s tělocvikářkou v důchodu Irenou Stejskalovou usmrtila vůdce kutnohorské...

  • Počet článků 825
  • Celková karma 22,22
  • Průměrná čtenost 971x
Genealog, absolvent HTF UK. Mými hlavními zájmy jsou: historie, poezie, filosofie a nekonfesní teologie.

Seznam rubrik