Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Politika jedné Země

Momentálně jsme se dostali opět do hledáčku odporné Číny, která by na Česku ráda vymáhala svou Politiku jedné Číny. Náš ministr zahraničí odpověděl, že my máme vlastní Českou politiku jedné Číny a čínské kritické požadavky ne ...

Momentálně jsme se dostali opět do hledáčku odporné Číny, která by na Česku ráda vymáhala svou Politiku jedné Číny. Náš ministr zahraničí odpověděl, že my máme vlastní Českou politiku jedné Číny a čínské kritické požadavky neodpovídají realitě.

Moc se mi to líbí, ale rád bych, kdyby naši stateční politici navštěvovali také třeba nešťastný Hong Kong. To je ovšem pro naše Tchajwance nedostižná science fiction. Určitě by prospělo, kdyby se naše pravice také zasadila o modifikaci politiky jednoho Turecka, kde situace 40 miliónů Kurdů neodpovídá plně realitě naší České politiky jednoho Turecka. Trochu váháme v případě České politiky jednoho Kosova, Palestiny nebo Izraele. Někde odpovídá místní politika jedné země i České politice oné země? V tom se neorientuji, jak je to třeba v Jemenu… také tam všude vidíme do spravedlivého ledví protistran?

Rozhodně ovšem stojíme v jednom šiku se západem za Politikou jedné Ukrajiny. Svého času třeba Francie a Německo měli dojem, že tamní politika jedné Ukrajiny neodpovídá realitě a dopustili vznik Minských dohod I. a II., které uznávají a předjímají široká autonomní politická práva a zejména kompletní lidská práva Rusů na východě Ukrajiny. Ale ony dvě garantující minivelmoci se již napravily a visí na ústech našeho ministerstva zahraničí a premiéra.

Není totiž Politika jedné země jako Politika druhé země. Tedy jedněch zemí a druhých zemí. O absolutní územní integritě to zřejmě není. Realita se skládá ještě z dalších komponent, které třeba v Turecku nebo na Kypru jsou zcela jasně odlišitelné z hlediska spravedlnosti nebo dodržování lidských práv? Kdysi se západ rozhodl, že Srbsko ztratilo morální právo starat se podle srbských receptů o Kosovce. Německo a Francie si totéž asi zpočátku mysleli o správě lidských práv ruské enklávy na východě Ukrajiny.

Jak vidno, nemáme na tuto otázku připravena jednoznačná pravidla a do značné míry se obraz tamní reality opírá o nahodilou politickou konstelaci napříč naším "osvíceným" západem, což nejlépe ilustruje rozdílná podpora stran konfliktu v Izraeli. O realitě v nějaké zemi se rozhoduje tedy hlasováním v nějaké mocnější zemi nebo alianci. V případě Tchaj-wanu máme z vlastní zkušenosti již vlastní Českou politiku jednoho Tchaj-wanu. Nic proti tomu. Jedna z mých dcer Tchaj-wan miluje, byla tam již dvakrát na pracovní stáži. Ale znám i několik pražských Číňanů, kteří milují svou vnitrozemskou zapadlou provincii daleko od Šanghaje, kam jezdí za rodinou, ačkoli již žijí trvale v Česku. Ti se samozřejmě naší České politiky jedné Číny obávají nejvíc, protože by to zanedlouho mohlo ohrozit jejich volné cestování tam a zpět.

Jistě mi zdejší odborníci jasně napoví a zkorigují můj nepřesný, neinformovaný, v podstatě negramotný názor. Ale já jsem vážně z těch různých politik jedněch zemí proti druhým zemím zmatený. Vím, že naše politika jednoho Česka v rovině Slovenska neodpovídala realitě. Pamatuji nacionalistické moravské strany, které hrozily odtržením Moravy. Zřejmě by nás různými spravedlivými provokacemi vyprovokovali, že bychom jim z Prahy zakázali brněnský hantec nebo hanácký nářeční přízvuk. Zatím jsme se těm představám o Politice jedné Moravy společně zasmáli, ale kdo ví, co se v našem parlamentu odhlasuje zítra. Čitelná pravidla to, podle mne, nemá nebo má?

Proto má věda normálně právo svobodně diskutovat o logických významech politických pojmů. Pokud však vláda vydá konečné stanovisko k věci České politiky jedné Ukrajiny, vzbuzuje to u nefanatiků prosté mentální pochybnosti.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Zdenek Horner | neděle 18.9.2022 7:14 | karma článku: 24,35 | přečteno: 548x
  • Další články autora

Zdenek Horner

Novinářská práce upadá

Ocitáme se v blábolivém světě výplní a předstírání zájmu. Lidové noviny připustily lapsus, kterého si naštěstí málokdo všiml. Na oslavu 140 výročí smrti skladatele Bedřicha Smetany dál šíří bludy o jeho syfilitidě.

16.5.2024 v 2:35 | Karma: 20,31 | Přečteno: 493x | Diskuse| Kultura

Zdenek Horner

Opáčko z dějin Ukrajiny

Někdo může usuzovat, že se opakuji, ale byl jsem požádán dvěma místními junáky, abych je dovzdělal v novějších ukrajinských dějinách. Dělám to nerad, ale jde mi o osud jejich spravedlivých a nevinných myslí.

15.5.2024 v 9:18 | Karma: 32,18 | Přečteno: 1020x | Diskuse| Občanské aktivity

Zdenek Horner

Predátorská věda

Postfaktický svět vykukuje z nedbalek. Fakta a poznatky z nich vycházející jsou předmětem podnikání. Kontrolní vědecká církev vyvinula recenzní řízení a podmínky, kterak s vlky výti

10.5.2024 v 13:01 | Karma: 18,33 | Přečteno: 489x | Diskuse| Občanské aktivity

Zdenek Horner

Hlas lidu, hlas Boží

Velebné ticho nebeské kasárny prořízl třaslavý stařecký hlas svatého Petra. Alexandrov, vstávat, stěhuje se do Gulagu Peklo. A co Maximovič? Ten zůstává? Na to nemám befel. Zatím zůstáv

8.5.2024 v 11:56 | Karma: 18,94 | Přečteno: 479x | Diskuse| Občanské aktivity

Zdenek Horner

Válka je zločin

Každá válka začíná lží, kterou lze snadno vystopovat. Po rozpadu SSSR a SNS se západ stavěl k Rusku přátelsky, ale nic ze svých proklamací a slibů nedodržel. Příznakem toho je situace, kdy se o tom nesmíme seriózně a klidně bavit

1.5.2024 v 14:35 | Karma: 30,68 | Přečteno: 910x | Diskuse| Občanské aktivity
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Partneři z Francie vsadili každý sám podobná čísla, miliony vyhráli oba

17. května 2024  8:25

Jako o mimořádně vzácném případu hovoří experti o výhře ve francouzské loterii, ve které uspěli muž...

Vypadá to jako plakát k hororu. Brity vyděsil rudý portrét Karla III.

17. května 2024  8:16

Značnou pozornost vzbudil portrét, který si nechal vyrobit britský panovník Karel III. Dílo malíře...

Ukrajinská armáda zaútočila na přístavy v Černém moři, cílila i na sklady s ropou

17. května 2024  6:42,  aktualizováno  8:13

Sledujeme online Ruská obrana v noci čelila rozsáhlému útoku dronů na Sevastopol a další přístavní město...

Americkým Houstonem se prohnala mohutná bouře, vyžádala si čtyři oběti

17. května 2024  8:09

Nejméně čtyři lidé přišli o život při silných bouřkách, které se ve čtvrtek přehnaly přes město...

  • Počet článků 831
  • Celková karma 21,84
  • Průměrná čtenost 964x
Genealog, absolvent HTF UK. Mými hlavními zájmy jsou: historie, poezie, filosofie a nekonfesní teologie.

Seznam rubrik