Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Běsi na dovolené v Evropě.

Když se v 70. letech 19. století nezdařila běsná revoluce v Rusku, rozjeli se Běsi do Evropy. V některých zemích se veřejně proslavili, a jestli neumřeli, žijí tam úspěšně dodnes. Mám obavu, že jsou nesmrtelní.

Když hloupý, protože ruský, spisovatel  F.M. Dostojevský  vylíčil, jak fungují  Běsi  v Rusku, učinil tak formou satiry. Protože byl hloupý, jelikož ruský, nedocenil nebezpečnost zmanipulovaných manipulátorů a posmíval se běsným průhledným smyšlenkám. Demaskované zlo je nakonec hloupé a směšné. Nicméně různá skrytá poselství stran charakteru člověka a jeho psychologických racionalizací vlastní viny, ale i netečnosti a neempatie, prosvítají celým spisovatelových dílem.

Přesah této hloupé, protože ruské, literatury do dnešních dnů využívají ve svých argumentacích významní soudobí filosofové. V posledních desetiletích např. filosof  Sloterdijk  analyzoval soudobým způsobem myšlení některé pasáže o postojích k Ježíši Kristu v románu  Bratři Karamazovi.  Smysl této hlouposti by se do tohoto jednoho blogu nevešel, tak budu nucen smutně na úplné vysvětlení rezignovat.

I když byl tento pan spisovatel hloupý a komunismus zatím v jeho době neexistoval, přesto byl vystaven brutálnímu nátlaku systému carského samoděržaví. Jeho životopisci ovšem nepovažují cynicky jeho vyhnanství za pohromu, protože nakonec velmi prospělo jeho zdraví. FMD byl totiž značně poživačný člověk a jeho životospráva v době osobní svobody vedla až k jeho předčasné smrti. Vyhnanství naopak jeho zdravotní stav v systému odříkání stabilizovalo.

Po jeho smrti brutální samoděržaví nahradilo stejně brutální bolševické samoděržaví. Tedy po velmi krátkém demokratickém intermezzu Kerenského vlády, která naivně demokraticky podcenila stráž u Zimního paláce. Nicméně již těsně po revoluci 1917 pocítilo Rusko alias Sovětský svaz sankce, izolaci a intervenci, která se ovšem neprosadila. Tak velký a potenciální útvar nelze snadno porazit.

Od objevení Ameriky se původní Drang nach Osten změnil v drancování západu a jihu. Rusko upadlo v zapomnění, ale pokud si někdo vzpomněl, vyhrál nad ním sic nějaké bitvy, ale Rusko nezlomil a neporazil. Dokonce i Stalinem zdecimované a špatně vedené Rusko nakonec porazilo nacistické Německo. Pokud by to někdo chtěl pochopit, musel by se začíst do hloupé, protože ruské literatury. Ilja Erenburg v Trilogii Lidé, roky, život popisuje vnitřní trauma a tragédii stalinského vedení války. Stalin z hlediska paranoidní vládychtivosti poslal do první linie nevyzbrojené mladé intelektuály, vesměs Erenburgovy vrstevníky. Zmíněné dílo je smutnou přehlídkou zdecimování talentů a nadějí většiny mentální elity své doby. Přesto se ovšem sovětská a v exilu ruská věda a umění dostala do čítanek prostřednictvím seznamů Nobelových cen. Dostojevský, Tolstoj, Mendělejev, Ciolkovskij či Lomonosov působili před Nobelovou cenou.

Dnešní  seznam držitelů Nobelových cen,  které pro západ symbolizují nehloupost, rozlišují Nobelovy ceny na ruské a sovětské. To je dobrá a funkční schizofrenie. Vedle spisovatelů ve skutečné nebo vnitřní emigraci získali ocenění světové vědecké veřejnosti i fyzikové a chemici. V jednom kuriózním případě dokonce získal Nobelovu cenu za ekonomii  sovětský matematik.  I v dobách nejvypjatější studené války držela rusko – sovětská věda krok se světem. Rusko selhávalo v ekonomické aplikaci výsledků vědy z ideologických důvodů. Tyto přehrady v soudobém Rusku již takto nefungují. Všechny silácké předpoklady o zabedněném Rusovi neschopném jakékoli inovace na poli technologií jsou ve skutečnosti dezinformační službou russáckému Putinismu. Bezdůvodné, až rasistické podceňování ruských schopností je naprosto kontraproduktivní. To co západ považoval tradičně za svou výhodu, totiž svobodu myšlení a konkurenci, nyní západ zahodil v zájmu romantických vizí o snadném pádu Ruska. V mysli některých skutečně již Ukrajina válku vyhrála, ačkoliv tyto vyhlášené výsledky jaksi nejsou uveditelné do praxe. Západ se paradoxně dopracoval do pozice Sovětského svazu, protože poskytl azyl a volnou ruku všem Běsům světa a nechá se romanticky opíjet rohlíkem hodnot, které sám nedodržuje. Kde je nyní volný trh, volný oběh kapitálu a pracovních sil?

Paradoxně si zatajujeme zásadní informace, které nesou dnešní Rusko. Odmítáme to chápat v zájmu jakési abstraktní pomsty za všechny ústrky a útlaky satelitního socialismu. Nepozorovaně jsme se mezitím stali novými satelity ekonomických vazeb. Samozřejmě, že jsme po vzoru Německa neřešili závislost průmyslu na plynu, protože jsme se otevřeli německé ekonomické expanzi a svezli se na jejich konjunkturách. Tragická invaze Ruska na Ukrajinu tkví v tom, z čeho vyvěrá. Západ ocenil sovětského disidenta  Solženicyna  za jeho popis sovětských gulagů, které sám fyzicky prošel. V roce 1974 jej sovětské vedení donutilo k emigraci do USA, kde se dostal až do kulturního salonu prezidenta Reagana. Ovšem po návratu do Ruska po roce 1990 se Solženicyn coby akademický historik věnoval zevrubně dějinám Ruska a Sovětského svazu. Na základě jeho teze, že ukrajinské „malorusko“ bylo vždy ruské, se rozpoutala nynější expanze, které mnozí Rusové rozumí podobně jako Srbové problémům v Kosovu. Co teď s držitelem Nobelovy ceny, který se zachoval coby nacionální ruský stratég – myslitel? Zavrhneme někdejšího hrdinu? Vysvětlíme to jako zneužití či nepochopení myšlenky? Každopádně, budeme-li před tím vším zavírat oči, nepomůžeme Ukrajině ani trochu, zato zbrojním korporacím vrchovatě. A právě pro ně pracují na začátku zmiňovaní Běsi na dovolené… Můžeme stokrát zakazovat Čajkovského, přesto zůstane jedním z největších světových skladatelů hudby v dějinách.

Na závěr přepisuji Solženicynův citát k problému z knihy Rusko – Ukrajinské vztahy,  Milan Syruček,  Grada 2015

Nechť Bůh požehná Ukrajině její samostatný rozvoj, ale její neodpustitelnou chybou bylo její nepoměrné rozšíření o území, která do Lenina nikdy ukrajinskými nebyla - dvě Doněcké oblasti, celý jižní pás Novoruska (Melitopol-Cherson-Oděsa) a Krym (přijetí chruščovovského daru, přinejmenším zlovolně, zabrání Sevastopolu nehledě na ruské oběti, bylo i podle sovětských právních dokumentů státní zlodějnou). Kolik ruských občanů protrpělo s nelibostí a úžasem tuto násilnou, ničím neoprávněnou a bez nejmenšího protestu, s ochablostí naší tehdejší diplomacie uskutečněnou krádež Krymu během čtyřiadvaceti hodin. I jeho zradu při každém dalším krymském konfliktu. I bez sebemenších politických kroků nepochopitelné předání Sevastopolu, démantu ruské vojenské slávy. Toto zlodějství udělala naše zvolená moc, ale my, občané, jsme včas neprotestovali. A nyní bude třeba našim nejbližším pokolením se s tím smířit na dlouhou dobu. Krádež Sevastopolu je nízkým zlostným pohrdáním celou ruskou historií 19. a 20. století. Při všech těchto podmínkách Rusko nemůže v žádné formě bez váhání zradit mnohamilionové ruské obyvatelstvo na Ukrajině, zříci se naší jednoty s ním. Ukrajinské mocenské kruhy si zvolily cestu usilovného utlačování ruského jazyka.

 

 

 

Autor: Zdenek Horner | pátek 5.8.2022 1:38 | karma článku: 17,90 | přečteno: 685x
  • Další články autora

Zdenek Horner

Vzýváním války se přivolává mír

Ministr Barák rozverně dopadl do svého koženého křesla a mazlil se s právě získaným obrazem získaným z exekuce provedené StB. V duchu se trochu tetelil, ale více se obával a vztekal. Nařídili mu, aby svoje milované vnitro ...

17.4.2024 v 21:01 | Karma: 21,48 | Přečteno: 773x | Diskuse| Občanské aktivity

Zdenek Horner

Jak jsme se navzájem vyslechli a uznali svá stanoviska

Sešli jsme se všechny znepřátelené strany každá s každým. Usadili jsme se v kvetoucí zahradní restauraci a začali probírat všechny sporné světové konflikty, o kterých jsme kdy slyšeli. Nakonec jsme se dohodli na tom, že ...

31.3.2024 v 23:30 | Karma: 14,90 | Přečteno: 570x | Diskuse| Občanské aktivity

Zdenek Horner

Kam až bude smět zajít žertování na letošního Apríla?

Ochránci pravých názorů a hodnot rozpoutali ve společnosti nejistotu. Neustálé zastrašování zaručeně neorganizovaných amatérských aktivistů, kteří reagují na 99 procent jakékoli argumentace tak, že jde o proruskou činnost ...

28.3.2024 v 20:26 | Karma: 21,92 | Přečteno: 516x | Diskuse| Občanské aktivity

Zdenek Horner

Chybí mi rozhodný postoj české vlády a místních bezvýhradných izraelofilů

Nyní má česká vláda jedinečnou příležitost před celým světem dokázat, že bývalý satelit Sovětského Svazu není nyní satelitem USA. Měla by odsoudit nestabilní postoj vůči Izraeli, ale i vůči Ukrajině a posoudit zdali USA nejsou ...

27.3.2024 v 12:44 | Karma: 22,72 | Přečteno: 665x | Diskuse| Občanské aktivity

Zdenek Horner

Milujeme NATO a proto Ukrajina zvítězí

Poté, co víme, že jsou na Ukrajině vojáci NATO, jsem již úplně klidný. Vítězství je v kapse. A kam se NATO vypraví příště? Bude to Bělorusko nebo Kazachstán? Gruzie? Ta už je rozpracovaná. Arménie by zatím byl těžký oříšek.

12.3.2024 v 12:54 | Karma: 33,81 | Přečteno: 1009x | Diskuse| Občanské aktivity
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Policie pátrá po dezinformátorovi Zítkovi. Nedorazil k soudu

23. dubna 2024  15:54,  aktualizováno  16:34

Policie pátrá po dezinformátorovi Pavlu Zítkovi. V úterý odpoledne o tom informovala na svém webu....

Žalobce žádá pro Limberského a společníky peněžitý trest za vydírání

23. dubna 2024  16:32

Peněžitý trest navrhuje státní zástupce pro čtyři aktéry schůzky v karlovarské kavárně, kterou...

Byla tam snaha mě zpochybnit, řekla Hynková Vrbová u soudu s Cimickým

23. dubna 2024  11:02,  aktualizováno  16:18

Je důležité, aby se na oběti sexuálního násilí nahlíželo jako na ty, kterým se má věřit, ne je...

Na sídlišti v Písku někdo zastřelil ročního psa, majitel se teď bojí o děti

23. dubna 2024  16:15

Neznámý člověk za bílého dne střelil vzduchovkou mladou fenku na zahradě na píseckém sídlišti...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 825
  • Celková karma 22,22
  • Průměrná čtenost 971x
Genealog, absolvent HTF UK. Mými hlavními zájmy jsou: historie, poezie, filosofie a nekonfesní teologie.

Seznam rubrik