Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Až dojdou neobnovitelné zdroje surovin aneb popírání prevence

Co budou říkat dnešní kritici zeleného údělu až to nastane? Zajímavé je, že pro ekologii peněz – rozpočtovou odpovědnost – mnozí pochopení mají, ale u surovinových zdrojů a klimatu to jaksi vůbec nechápou.

Přitom zrovna peníze patří k obnovitelným zdrojům. Přes různé vějičky, že prý jsou peníze podložené zlatem a podobně, jde jen o „surovinu“, kterou si nejen každá vláda může znovu a znovu vytisknout. Surovina peníze je založená na dohodě, že platí určitá pravidla. Prevencí pro důvěru jsou určitá pravidla, zejména vyrovnaný rozpočet a likvidita, které simulují komplementaritu ekologického pojetí, tj. nedlužit přírodě za to, že prohlásím nějaké drancování přírodních zdrojů za svůj výlučný majetek.

Z různých politických, politicko taktických či jenom čistě iracionálně zábavných důvodů se rádo zpochybňuje, že bez prevence jsou věci v komplexní praxi jaksi výrazně dražší. Politickým řešením bývá nejčastěji neviditelné přenášení těchto nákladů na peněženky budoucích daňových poplatníků.

Často se štká, že prý nemáme důchodovou reformu. No ano. Financování důchodové reformy, není-li již nemožné, bude nesmírně drahé a bolestné právě pro generace, které ji nezavinily. Přitom se preventivně mohla vést politika podpory porodnosti, která by současně vedla i k menší potřebě zahraničních pracovních sil. V dostatku obyvatelstva by se mohly dál hrát hry na dumpingové platy. Tato politika a myšlení kapitalismu 19. století, jakési Drank nach Natur, dochází dnes svých konců a evidentně musí dojít k přeměně na chytrou kapitálovou politiku. Když ale má dojít ke schválení rozpočtu dál se škrtají přednostně zbytné preventivní výdaje. Místo sociální podpory minimální jistoty se vyžívají různá individua v kontrole dávkování minima pro přežití. V přepočtu se ale již ví, že např. nepodmíněný minimální příjem by umožnil skoro zrušit ministerstva sociálních věcí. Dokonce to začínají chápat i některé konzervativní mozky.

Díky silnému přežívání protipřírodního anarcho kapitalismu jsme stále konfrontováni s umělými krizemi, které jako za reálného socialismu mají způsobit hlavně to, aby věci nešly a byla potřeba spasitelů a mimořádných zakázek bez výběrového řízení. Původně pozitivní iniciativa doprovázející podnikatelského ducha se zvrhává ve zbytnělé pokusy udržet komplex dumpingového hospodářství metodami ždímání dosaženého až do úplných konců. K tomu si přičtěme zcela specifickou českou nastavenost na superlevné řešení a zdánlivé slevy na všechno včetně myšlení.

Příroda nás logicky dožene. Její rovnováha je založena na pružině obnovování. Není potřeba proti přírodě bojovat, tedy bojovat proti klimatu, ale přizpůsobit se něčemu logicky většímu, než jsme my sami. To by právě křesťané mohli chápat. Jenomže naše křesťanská tendence, kde nám dokonalost božství nasazuje ideální laťku vede k neustálému selhávání ve víře, slevování v morálce, leckdy i z fyzických důvodů nemocí apod. Nemůžeme sami trvale obstát. Každému jednoho dne všechno vypadne z ruky a je třeba přenechat tady svět našim i cizím potomkům v použitelném stavu.

Při tom všem se nemůžeme neustále utápět v honbě za daty či nejpřesnějšími, jedině platnými daty. Nikdy nemůžeme poznat celou pravdu o Bohu nebo o Vesmíru. To ovšem není důvod nežít dobře a příjemně svůj život. Prožitek je to jediné, co ve skutečnosti máme každý sám za sebe. Ostatní věci a jevy kolem nás jsou nahodilé, často neovlivnitelné, což si neuvědomuje zamilovaný pár na procházce babím létem podél nábřeží v krásném městě. A tak to má konzervativně být.

 

 

Autor: Zdenek Horner | středa 20.10.2021 13:38 | karma článku: 10,21 | přečteno: 403x
  • Další články autora

Zdenek Horner

Novinářská práce upadá

Ocitáme se v blábolivém světě výplní a předstírání zájmu. Lidové noviny připustily lapsus, kterého si naštěstí málokdo všiml. Na oslavu 140 výročí smrti skladatele Bedřicha Smetany dál šíří bludy o jeho syfilitidě.

16.5.2024 v 2:35 | Karma: 21,07 | Přečteno: 523x | Diskuse| Kultura

Zdenek Horner

Opáčko z dějin Ukrajiny

Někdo může usuzovat, že se opakuji, ale byl jsem požádán dvěma místními junáky, abych je dovzdělal v novějších ukrajinských dějinách. Dělám to nerad, ale jde mi o osud jejich spravedlivých a nevinných myslí.

15.5.2024 v 9:18 | Karma: 32,53 | Přečteno: 1065x | Diskuse| Občanské aktivity

Zdenek Horner

Predátorská věda

Postfaktický svět vykukuje z nedbalek. Fakta a poznatky z nich vycházející jsou předmětem podnikání. Kontrolní vědecká církev vyvinula recenzní řízení a podmínky, kterak s vlky výti

10.5.2024 v 13:01 | Karma: 18,54 | Přečteno: 493x | Diskuse| Občanské aktivity

Zdenek Horner

Hlas lidu, hlas Boží

Velebné ticho nebeské kasárny prořízl třaslavý stařecký hlas svatého Petra. Alexandrov, vstávat, stěhuje se do Gulagu Peklo. A co Maximovič? Ten zůstává? Na to nemám befel. Zatím zůstáv

8.5.2024 v 11:56 | Karma: 18,94 | Přečteno: 479x | Diskuse| Občanské aktivity

Zdenek Horner

Válka je zločin

Každá válka začíná lží, kterou lze snadno vystopovat. Po rozpadu SSSR a SNS se západ stavěl k Rusku přátelsky, ale nic ze svých proklamací a slibů nedodržel. Příznakem toho je situace, kdy se o tom nesmíme seriózně a klidně bavit

1.5.2024 v 14:35 | Karma: 30,68 | Přečteno: 910x | Diskuse| Občanské aktivity
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Putinova časovaná bomba. Kadyrov umírá, rozjíždí se krvavý boj o trůny

17. května 2024  14:16

Premium Ramzan Kadyrov ještě dýchá, v Čečensku se však už začíná hledat jeho nástupce. Naznačují to i...

Sněmovna bude příští týden schvalovat sporné zkrácení doby oddlužení

19. května 2024  9:19

Sněmovna bude příští týden schvalovat sporné zkrácení doby oddlužení z nynějších pěti let na tři...

Nizozemec si na zahradě postavil hrad, jeho interiér láká turisty z celého světa

19. května 2024  8:36

Šestasedmdesátiletý Nizozemec Gerry Halman si na své zahradě postavil pětipatrový hrad. V...

Poštovní známka po bagetě i voní. Francie uctila symbol gastronomie

19. května 2024  7:26

Francouzská pošta představila novou známku s obrázkem bagety převázané stužkou v barvách trikolory....

Řekni, kde ti muži z Gazy jsou. Otazníky ohledně obětí: násobně více dětí a žen

19. května 2024

Premium V Gaze je problém, na který upozorňovala už Marlene Dietrichová. Teď si s ní notují demografové a...

  • Počet článků 831
  • Celková karma 22,21
  • Průměrná čtenost 964x
Genealog, absolvent HTF UK. Mými hlavními zájmy jsou: historie, poezie, filosofie a nekonfesní teologie.

Seznam rubrik