Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Katolická nadvláda nad vzděláním v Čechách

Podle mých posledních bádání nad stavem před a pobělohorské Univerzity Karlovy se stále více ukazuje, že je třeba být důsledný a nenechat vzklíčit dezinformace, které se šíří s novou vlnou katolického triumfalismu.

Nejen zdejší blogeři katolíci vyhlašují do světa, jaký to progres přinesla jezuitská kapitola vedení Karlovy Univerzity a její údajně úspěšné správy. Nejde jen o to, že se zde laici domnívají, že přišli na kloub pravé podstatě zatajené pravdy o reformaci a vývoji vzdělávání na našem území. Laici mají právo se domnívat, hledat a diskutovat. Problém je, odkud všechny tyto podněty pocházejí. Pocházejí z okruhu historiků, kteří buď z nějakého přesvědčení nebo i jen z pouhé nudy či potřeby nějaké „mediálně přitažlivé“ změny hlásají obecnou prospěšnost rakouské nadvlády u nás. Všechny tyto přístupy by mne zraňovaly, ale jsou pochopitelné. Pro co ovšem nemám žádné pochopení je profesionální prodejnost přesvědčení a záměrné zkorumpované ohýbání dějin.

Řada našich moderních historiků hlásá nyní módní myšlenku, jak prospěšná nám byla rakouská nadvláda. Pryč s předsudky. Prostě kolorit historiografické servility opět zafungoval. Za reálného socialismu nesměly minimálně v úvodu nebo doslovu studií chybět odkazy na všeobecnou pravdivost marxistických zákonitostí a metod. Zřejmě pokud někdo platí výzkum, umisťuje tím určité značkující poznámky do historického dobového „politického“ pojetí vědy. Já jsem se studiem historie zabýval na základě literatury vzniklé od osmdesátých let minulého století přibližně do roku 2010. Takřka v žádné historické knize nechyběla kapitola o postmoderním přístupu. Ačkoliv autoři zjevně nevěděli nic o postmoderně nebo si ji vykládali značně zjednodušeně, vždy se tímto poukazem na postmoderní úhel pohledu hlásili nejspíše k liberálům.

Ale dnes jsme konzervativní, tak se budeme hlásit ke katolickému odkazu nebo židokřesťanským základům. Toto pojetí vzniklo na půdě katolické teologie právě v devadesátých letech, kdy se v reakci na postmodernu katolická teologie vymezila tzv. „postkriticky“. Odmítla přemíru postmoderní kritiky a obrátila se zpět ke katechismu a marketingové propagaci své „tradiční mučednické výlučnosti“. Odtud jsou všechny argumentační postupy konzervatismu. Postfakticita, kdy fakta již neurčují výklad co nejblíž k pravdivosti. Produktem tohoto myšlení je například dnešní populismus Trumpa a dalších ničím neomezovaných svobodných chytráků. Nejšílenějším výsledkem těchto myšlenkových proudů, které dokážou kdejakým protiproudem obrátit nemyslitelné z hlavy na pravdivou nohu je třeba pojem „fašistický liberalismus“ nebo teze, že někteří lidé se nevyvinuli z opice, ale byli stvořeni nejspíše k obrazu božímu, aby neváhali a vládli světu. K těmto katolickým snahám o likvidaci otevřené postmoderny se jásavě přidala i radikální levice. Postmoderní neutralita byla u nás ze strany levice odvržena například filosofem Michaelem Hauserem (Cesty z postmodernismu 2012).

Na druhé straně tyto společné levicově konzervativní imaginace nepřinesly žádné nové poznání, nové myšlenky či nové metody. Pro tyto fantazírující odpůrce fakticitní střední cesty v myšlení přestaly platit jakékoli hranice. Rozvlnily se rázem hranice morálky, nastoupil cynismus a hysterické projevy živočišné loajality vůči manipulujícím žvanilům, kteří dovedně říkají hlavně to, co chtějí lidé slyšet, nad čím se nemusí zamyslet, co je jednou pro vždy přirozeně hotové, něco jako zdravý rozum. Zdravý rozum, s jeho nekonečně „osvobozujícími“ požadavky, nahradil veškerou odbornou veřejnou autoritu. Všichni jsme nyní ekonomové, ekologové, klimatologové, sociologové a v posledku i pandemiologové. Jsme prostě cokoli chceme.

Nicméně tím ve skutečnosti vzýváme bezradnost. Nerespektováním faktů a práv veřejných subjektů sami sebe doháníme k neustálým požadavkům. Postmoderně chyběl pocit sebezáchovy, k němuž patří i neodmítání moci a důsledné trvání na veřejném prokazování oprávněnosti vedoucí k nápravě věcí. Postmoderna vyzvedla principiální odmítání definitivní pravdy, ale v takové otevřenosti se člověk nenaučil dosud žít. Lidé potřebují pohodlnou kotvu, která by zmírnila jejich pocit vrženosti do světa, úzkosti vznikající z nesmírně eskalující náročnosti cokoliv ostatním dokázat. Přestali jsme na dokazování klást důraz, protože jsme připustili iluzi, že pravda je zjevná a samozřejmá. Mch. všimněte si někdy, že slovo samozřejmě je v repertoáru všech politiků jedním z nejfrekventovanějších. Poslechněte si z tohoto hlediska třeba premiéra Babiše, co všechno je samozřejmé.

Není pravda, že by se nedala fakta prokázat natolik jasně a nepopiratelně, aby přinesla uklidňující či konstruktivní efekt. Ale stojí to určité peníze. Musíte věc prostudovat a podložit víceúhelným prověřením platných faktů. Již sofistikové z antických časů dobře věděli, že laik není častěji schopen na předem připravenou argumentaci pohotově odpovědět. Útočící aktivista má tedy předem výhodu. Pokud se potom společnost proti těmto úzce zájmovým atakům systematicky nebrání, hrozí jí ztráta demokracie.

A konečně se dostávám k aplikaci důkazu o stavu před a pobělohorského školství u nás. Fakta:

Jezuité k nám přišli za velkorysých podmínek s podporou Ferdinanda I. Již roku 1556.

Na rozdíl od Karlovy univerzity byl stav jejich nadací takový, že jim umožňoval poskytovat vzdělání bezplatně. Studium na UK si museli studenti platit.

Řevnivost způsobená hlubokým podfinancováním univerzitních potřeb vedla k mnohým zpronevěrám, nepřátelstvím mezi profesory, k majetkovým intrikám. Pár jednotlivců ovšem učilo na univerzitě částečně zdarma. Jinak by vůbec nic nefungovalo.

Je sice pravda, že vlivem husitství zanikly odborné fakulty, zejména teologická, právnická a lékařská. Nicméně tato studia se nadále na celkem dobré úrovni na univerzitě konala. Ovšem organizace, něco jako dnešní akreditační řízení školství, bylo zcela v režii katolické církve a ta znemožnila promovat studenty na UK v Praze. Katolíci přece nemohli dopustit, aby reformovaný teolog měl doktorát z katolické teologie. Příčinou této fakultní stagnace byla tedy organizační nesnáz nepřátelské katolické církve.

Absolventi UK se po absolutoriu vesměs věnovali učení v rozvětvené síti škol po celých Čechách. Univerzita v předbělohorském období vybudovala velmi silnou a dobrou školní soustavu. Pobělohorské sloučení UK s jezuitskou pražskou kolejí v tzv. ale ne tak oficiálně zvanou univerzitu Karlo Ferdinandovu vedlo po sto letech k úpadku, který znamenal rozsáhlou reformu školství. To jsem si nevymyslel já, ale konstatoval to aparát císařovny Marie Terezie roku 1743 (viz Dějiny UK II. str. 45). Válka o tzv. Pragmatickou sankci ukázala na zaostalost a nepřipravenost Rakouska na mezinárodní konkurenci. Jednou z příčin byla i zpozdilost v oblasti vzdělání. V následných osvícenských reformách bylo školství jezuitům odebráno z výlučné pravomoci, a následně došlo i ke zrušení řádu nejen v Rakousku, ale na nátlak evropských panovníků v celé Evropě. Řád byl samozřejmě zrušen jen na oko a byl zanedlouho opět obnoven.

Závěr: Předbělohorské a pobělohorské školství se diametrálně nelišilo. Ke výraznějšímu vzestupu UK došlo až za vlády osvícenských Habsburků.

Zdroje:

Dějiny Univerzity Karlovy I-IV (UK 1996)

Děje vysokých škol Pražských od secesí národů po dobu bitvy na Bílé Hoře (1409 – 1922), Zikmund Winter 1897

 

 

Vyzývám tímto odpůrce, aby uvedli zdroje svých případných námitek vůči faktům v diskusi.

Autor: Zdenek Horner | pondělí 8.2.2021 7:12 | karma článku: 14,64 | přečteno: 571x
  • Další články autora

Zdenek Horner

Vzýváním války se přivolává mír

Ministr Barák rozverně dopadl do svého koženého křesla a mazlil se s právě získaným obrazem získaným z exekuce provedené StB. V duchu se trochu tetelil, ale více se obával a vztekal. Nařídili mu, aby svoje milované vnitro ...

17.4.2024 v 21:01 | Karma: 21,10 | Přečteno: 742x | Diskuse| Občanské aktivity

Zdenek Horner

Jak jsme se navzájem vyslechli a uznali svá stanoviska

Sešli jsme se všechny znepřátelené strany každá s každým. Usadili jsme se v kvetoucí zahradní restauraci a začali probírat všechny sporné světové konflikty, o kterých jsme kdy slyšeli. Nakonec jsme se dohodli na tom, že ...

31.3.2024 v 23:30 | Karma: 14,63 | Přečteno: 566x | Diskuse| Občanské aktivity

Zdenek Horner

Kam až bude smět zajít žertování na letošního Apríla?

Ochránci pravých názorů a hodnot rozpoutali ve společnosti nejistotu. Neustálé zastrašování zaručeně neorganizovaných amatérských aktivistů, kteří reagují na 99 procent jakékoli argumentace tak, že jde o proruskou činnost ...

28.3.2024 v 20:26 | Karma: 21,75 | Přečteno: 514x | Diskuse| Občanské aktivity

Zdenek Horner

Chybí mi rozhodný postoj české vlády a místních bezvýhradných izraelofilů

Nyní má česká vláda jedinečnou příležitost před celým světem dokázat, že bývalý satelit Sovětského Svazu není nyní satelitem USA. Měla by odsoudit nestabilní postoj vůči Izraeli, ale i vůči Ukrajině a posoudit zdali USA nejsou ...

27.3.2024 v 12:44 | Karma: 22,72 | Přečteno: 663x | Diskuse| Občanské aktivity

Zdenek Horner

Milujeme NATO a proto Ukrajina zvítězí

Poté, co víme, že jsou na Ukrajině vojáci NATO, jsem již úplně klidný. Vítězství je v kapse. A kam se NATO vypraví příště? Bude to Bělorusko nebo Kazachstán? Gruzie? Ta už je rozpracovaná. Arménie by zatím byl těžký oříšek.

12.3.2024 v 12:54 | Karma: 33,81 | Přečteno: 1007x | Diskuse| Občanské aktivity

Zdenek Horner

Odpověď tazateli k uličnímu a kádrovému výboru

Tazatel se rozhořčuje, že se někdo ve zdejších diskusích cítí být pod knutou postupů někdejších uličních výborů. Vcelku pěkně vystihuje, jak se chovali a jakými pravomocemi byly tyto výbory za komunismus obdařeny, ale ...

10.3.2024 v 13:28 | Karma: 32,22 | Přečteno: 833x | Diskuse| Občanské aktivity

Zdenek Horner

Zdravice každé ženě k svátku

Všechno nej Všechno nej Všechno nej Všechno nej Všechno nej Všechno nej Všechno nej Všechno nej Všechno nej Všechno nej Všechno nej Všechno nej Všechno nej ..)

8.3.2024 v 7:27 | Karma: 9,45 | Přečteno: 185x | Diskuse| Poezie a próza

Zdenek Horner

Ultrasionismus se už začíná podobat rasismu

Marně si lámu hlavu, k čemu se zveřejňuje seznam nějakých osob. Zveřejněné seznamy mají zastrašovat. Používal je protektorát, pak komunisti. Nyní jsou jako inspirace pro nějakou radikální odnož pravověrných aktivistů?

5.3.2024 v 12:21 | Karma: 23,08 | Přečteno: 556x | Občanské aktivity

Zdenek Horner

Pořádek v dezinterpretaci

Poslední dobou se slovem dezinterpretace přímo šermuje. Dokonce se dá říci, že se tento pojem proměňuje v měřítko politické pravověrnosti a v důkaz ospravedlňující cenzuru. Prohlubování tohoto postupu je hloubení cesty do pekel.

3.3.2024 v 8:57 | Karma: 17,66 | Přečteno: 472x | Diskuse| Občanské aktivity

Zdenek Horner

František (chci) Mír toho času papež

Svého času bylo pro mne dogma o neomylnosti papeže důvodem k ochladnutí vůči katolicismu. Dnes se však cítím s papežem v jedné řadě. Život neustále přináší výzvy k zamyšlení a sebereflexi, z nějž může vzejít čisté nad nejčistější.

27.2.2024 v 7:07 | Karma: 17,30 | Přečteno: 342x | Diskuse

Zdenek Horner

Netanjahuův plán pro uspořádání na Palestinských územích

Způsob a doba podání moc nenahrává úspěchu v izraelském plánování neonového protektorátu nad Palestinou. Myslím, že se bude těžko vysvětlovat, že demilitarizace a deradikalizace není velmi příbuzná s denacifikací a ...

23.2.2024 v 18:13 | Karma: 15,21 | Přečteno: 421x | Diskuse| Občanské aktivity

Zdenek Horner

Kým čím jsou nyní Palestinci a kým čím budou?

Podle izraelských politických teorií a prohlášení nejsou Palestinci národ. Možná to netvrdí všichni, ale v Izraeli nyní vládně tato klika. Její šéf již víckrát zopakoval, že odmítá dvojí státnost Izraele vedle Palestiny.

20.2.2024 v 21:54 | Karma: 12,74 | Přečteno: 416x | Diskuse| Občanské aktivity

Zdenek Horner

Co dělá Izrael dobře

Je čas na změnu. Stále si myslím, že každý by měl začít sám u sebe. Leckdy předpokládáme, že některé věci jsou samozřejmé a že každý musí přece vědět, jaké mám obecné postoje. Prostor jednoho blogu ke konkrétnímu problému ...

18.2.2024 v 1:08 | Karma: 17,15 | Přečteno: 435x | Diskuse| Občanské aktivity

Zdenek Horner

Neantisemitská kritika Izraele

Svou kritikou nebo vznášením otázek rozhodně nekritizuji obranu Iraele proti terorismu či dalšímu ohrožení z kterékoli strany. Kritizuji ovšem, když se Izrael stává sám agresorem případně zapomíná na lidskost záměrnými akcemi.

17.2.2024 v 0:32 | Karma: 14,84 | Přečteno: 367x | Diskuse| Občanské aktivity

Zdenek Horner

Smutná Valentýnská deklarace jen proti někomu

Že se občan kardinál Duka staví na jednu stranu konfliktu, ale nikoliv na stranu lidí je opět na pováženou. Zaujmout stanovisko smí, může nebo musí každý, kdo je událostmi zasažen či osloven, ale vydávat stanovisko za pravdu? ...

16.2.2024 v 16:04 | Karma: 16,89 | Přečteno: 901x | Diskuse| Občanské aktivity

Zdenek Horner

Židovský extremismus

Jsem blogeru Vodvářkovi vděčný, že se konečně pustil do otevřeného boje prostřednictvím pojmů, neboť jejich jednostranným uchopením ukazuje skutečnou hloubku problému. Zatímco jedni žijí ve strachu z terorismu, jiní ...

13.2.2024 v 15:25 | Karma: 28,09 | Přečteno: 934x | Diskuse| Občanské aktivity

Zdenek Horner

Izraelský plán zničení Hamásu

je bohužel jen krycí název pro genocidní konečné řešení obyvatel Gazy. Naženou obyvatele na jih, rozbombardují sever, a nyní hurá zase na jih na jatka do Rafahu. Svět už začal chápat, že cíl je stanoven tak aby záměrně neměl žádné

9.2.2024 v 20:20 | Karma: 22,82 | Přečteno: 798x | Diskuse| Občanské aktivity

Zdenek Horner

A opět, humanoidi na scéně

Bloger Vodvářka se stále nedokáže odpoutat od dehumanizační vize zničení humanoidů. Historie u něj začíná, ale i končí 7.10.2023. Přestože se stal neomluvitelný zločin, nikomu to nedává právo dehumanizovat viníky, natož postupovat

8.2.2024 v 19:33 | Karma: 22,04 | Přečteno: 628x | Diskuse| Občanské aktivity

Zdenek Horner

Významový spor Vystrčil versus Havlíček

Předseda senátu Vystrčil tvrdí v televizní Partii TT na CNN Prima NEWS, že opozice znevěrohodňuje rozhodnutí Ústavního soudu. Nad slovem znevěrohodňovat se pokusím věcně zamyslet.

5.2.2024 v 9:46 | Karma: 32,80 | Přečteno: 960x | Diskuse| Občanské aktivity

Zdenek Horner

Abrahámovská náboženství selhala

Stará paradigmata bychom měli uložit k ledu a nepokračovat v týrání lidstva pokryteckými idejemi a teoriemi. Oproti vyvolenosti je nutno se zaměřit výhradně na občanský systém akceptace každého jedince.

3.2.2024 v 21:51 | Karma: 15,36 | Přečteno: 522x | Diskuse| Občanské aktivity
  • Počet článků 825
  • Celková karma 22,54
  • Průměrná čtenost 971x
Genealog, absolvent HTF UK. Mými hlavními zájmy jsou: historie, poezie, filosofie a nekonfesní teologie.

Seznam rubrik