Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Austroslavíci aneb Naděje monarchismu u nás?

Monarchisté jsou na politické scéně sice jen marginálií, ale přesto je podivné, že vůbec taková iracionální a současně beznadějná politická vize má nějaké příznivce. A ještě podivnější je, že spoléhá často na cizácké Habsburky.

Předem podotýkám, že jsem naše dějiny už dávno přijal i s tím, že se u nás vyskytují opět austroslavíci, kteří  opěvují návrat habsburské dynastie na pomyslný český trůn.  S nimi se nese nejedno pokřivené opěvování katolicky blahoslavené rakouské správy naší země. Co s tím naděláme. "temno" bylo, stejně jako komunistická epizoda po druhé světové, porobou samostatného českého úsudku a českých vizí. Diktatura proletariátu se příliš nelišila od centralistického absolutismu, jak jej u nás Habsburkové praktikovali. Dokonce měl centralistický absolutismus i reformní období, přinášející různou naději, ale rakouský provincionalistický šlendrián vždy nabyl vrchu.

Je vskutku podivné, že s monarchistickými vizemi nepřichází opěvování Václava II., Přemyslovce, za jehož vlády byla naše země téměř největší a měla přístup k moři. Mnozí důvěřivci v oboru historie se domnívají, že u nás přemyslovský rod úplně vymřel. Není to pravda. Rodová politika, kterou Přemyslovci vedli pro účely dědičnosti vlády, odstavila mnohé pobočné linie často do Moravského Markrabství. Kdyby nám tedy záleželo na přemyslovském genu na trůně, dal by se nejspíše jeho současný nositel najít.

Stejně tak nepochybně díky pobočnému rozrodu žijí patrně i nositelé genů lucemburských či poděbradských. Proč o tom i takto uvažovat? Protože ani Habsburkové nejsou oněmi dědičnými Habsburky v klasickém slova smyslu. Vymřeli po meči již dávno. Myslím po meči v dědické vládnoucí linii. Jak známo ani Rudolf II. Ani jeho bratr Matyáš nezanechali potomka dědice. Ferdinand II. Štýrský, brutální mstitel pobělohorský, pocházel z pobočné větve rodu neurčené původně k dědictví vlády. Na trůn jej dosadil Matyáš tak, že jej adoptoval za vlastního syna, ačkoli to byl jeho synovec. Čeští stavové bohužel této právní komplikace nedokázali politicky využít.

Habsburkové na obnoveném českém trůnu jsou pro mě naprosto nepřijatelní. Je to jako bychom tam chtěli dnes posadit komunistu. Centralistický absolutismus, který převážně na správu českých zemí praktikovali je diktatuře proletariátu velmi blízko. V jádru je obojí založeno na iracionálním ideálu buďto Boží vůli nebo vůli proletariátu, za jejichž pomoci se postrkují davy, jak je pro zachování status quo potřebné. Tvrzení, že habsburská doba „temna“ nebyla až tak temná jed ruku v ruce s resentimenty, že ani doba socialismu nebyla tak temná a neúspěšná. V obojím případě stát fungoval a slavil i svoje úspěchy z tu a tam nezglajchšaltovaného talentu obyvatel, který se ovšem najde stále všude na světě. Rodily se děti, pěstovaly se elity, vítězilo se ve sportu na světové úrovni. Neexistovala však morální svoboda, po které obvykle většina pasivních lidí ani netouží.

Ačkoliv jsem si zcela jist, že monarchii v naší zemi nikdo nikdy nevzkřísí, přesto mi vadí resentimentální adorace komunisticko habsburské patlaniny v pohledu na naše dějiny. Naše dějiny tvořily velmi pestré vnitřní síly české živelnosti a kreativity. Vždyť již v dřevních dobách byli Čechové možná prvními ze Slovanů, kdo se vydali z bažin východu na západ, aby naplnili slavněji a samostatněji svůj osud. Talent ani předurčení k vládnutí nemá genetickou podstatu. Stejně jako dědictví majetku je pouhou lidskou konstrukcí o idealizované bezpracné kontinuitě zásluh. Určitý utopický idealismus nás ovšem motivuje k zájmům a výkonům. Nicméně i po debaklu bělohorském, kdy byla naše šlechta na staletí redukována o devadesát procent, se vyvinula nová intelektuální a posléze i vládnoucí elita. Tak je tomu naštěstí vždy, když národ nepostihne totální genocida. To štěstí jsme měli a máme příležitost být lepší i důstojnější bez monarchie, i bez komunismu.

 

 

Autor: Zdenek Horner | neděle 10.1.2021 13:27 | karma článku: 9,31 | přečteno: 311x
  • Další články autora

Zdenek Horner

Vzýváním války se přivolává mír

Ministr Barák rozverně dopadl do svého koženého křesla a mazlil se s právě získaným obrazem získaným z exekuce provedené StB. V duchu se trochu tetelil, ale více se obával a vztekal. Nařídili mu, aby svoje milované vnitro ...

17.4.2024 v 21:01 | Karma: 21,48 | Přečteno: 774x | Diskuse| Občanské aktivity

Zdenek Horner

Jak jsme se navzájem vyslechli a uznali svá stanoviska

Sešli jsme se všechny znepřátelené strany každá s každým. Usadili jsme se v kvetoucí zahradní restauraci a začali probírat všechny sporné světové konflikty, o kterých jsme kdy slyšeli. Nakonec jsme se dohodli na tom, že ...

31.3.2024 v 23:30 | Karma: 14,90 | Přečteno: 570x | Diskuse| Občanské aktivity

Zdenek Horner

Kam až bude smět zajít žertování na letošního Apríla?

Ochránci pravých názorů a hodnot rozpoutali ve společnosti nejistotu. Neustálé zastrašování zaručeně neorganizovaných amatérských aktivistů, kteří reagují na 99 procent jakékoli argumentace tak, že jde o proruskou činnost ...

28.3.2024 v 20:26 | Karma: 21,92 | Přečteno: 516x | Diskuse| Občanské aktivity

Zdenek Horner

Chybí mi rozhodný postoj české vlády a místních bezvýhradných izraelofilů

Nyní má česká vláda jedinečnou příležitost před celým světem dokázat, že bývalý satelit Sovětského Svazu není nyní satelitem USA. Měla by odsoudit nestabilní postoj vůči Izraeli, ale i vůči Ukrajině a posoudit zdali USA nejsou ...

27.3.2024 v 12:44 | Karma: 22,72 | Přečteno: 665x | Diskuse| Občanské aktivity

Zdenek Horner

Milujeme NATO a proto Ukrajina zvítězí

Poté, co víme, že jsou na Ukrajině vojáci NATO, jsem již úplně klidný. Vítězství je v kapse. A kam se NATO vypraví příště? Bude to Bělorusko nebo Kazachstán? Gruzie? Ta už je rozpracovaná. Arménie by zatím byl těžký oříšek.

12.3.2024 v 12:54 | Karma: 33,81 | Přečteno: 1009x | Diskuse| Občanské aktivity
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Další případ zpožděné dodávky zbraní. Česká firma se soudí na Ukrajině

26. dubna 2024

Premium Vztahy mezi Českem a Ukrajinou nejsou vždycky idylické. Svědčí o tom soudní spor, na který narazila...

Světlušky mění válčení ve městech. Nové drony snížily počet padlých Izraelců

26. dubna 2024

Premium Jen několik decimetrů velký přístroj může znamenat revoluci městské války: minivrtulník, který...

Dva ruští vojáci se doznali k trojnásobné vraždě na Ukrajině

25. dubna 2024  23:07

V okupované části Chersonské oblasti na jihovýchodu Ukrajiny zadrželi dva ruské vojáky, kteří se...

Architektonickou cenu EU získal univerzitní pavilon, blízko byla i ostravská galerie

25. dubna 2024  21:23

Studijní pavilon Technické univerzity v německém Braunschweigu se stal vítězem prestižní...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 825
  • Celková karma 21,58
  • Průměrná čtenost 971x
Genealog, absolvent HTF UK. Mými hlavními zájmy jsou: historie, poezie, filosofie a nekonfesní teologie.

Seznam rubrik