Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Škála stoupenectví, projevy a použití aneb od diskuse ke stalkingu

Čas od času je užitečné se zastavit a zrekapitulovat nejen pro sebe vlastní pojetí pojmů. Dá se tím často předejít nedorozumění, které se objevuje jen na základě mírně odlišného pojmenování.

Být stoupencem něčeho je pro člověka zcela normální a mnohdy nezbytné. Pokud třeba nějaký léčebný postup nebo medikament způsobí u člověka pozitivní zlepšení, je zcela logické, že se člověk stane, na základě osobní zkušenosti, stoupencem léku. Navzdory tomu existují příbalové letáky, kde se můžeme dočíst o druhotných účincích léků, kde je takový výskyt náhodný a individuální. Menšina lidí ovšem čte příbalové letáky.

Následující fakta a pojmy jsem shromáždil a definoval na základě desetiletých zkušeností s vlastnictvím, správou a navštěvováním komunitních serverů.

Tak tedy škála stoupenectví Každý stupeň na této škále můžeme ještě rozlišit hledisko autenticity A – autentický, N – neautentický:

 

-2 -- Lhostejník

A -- lhostejnosti vznikají a zanikají v běhu života, v důsledku časového přetížení nebo přehršle a důležitosti jiných osobních problémů. Nejspíš z politické lhostejnosti snadno omluvíme někoho, komu umřel blízký člověk apod.

N -- se blíží pokrytectví. Často se zaštiťuje množstvím racionalizací, proč nejít volit, protože to stejně nemá cenu. Naštěstí tímto depresivním nihilismem netrpíme všichni současně, ale je to jinak zcela lidské, házet občas flintu do žita.

 

-1 -- Kritický stoupenec

A -- ideální poučený diskutující, ochotný uznat omyl, slušně se omluví, respektuje nová fakta a neuzavírá definitivně témata, jejichž uzavření je z podstaty nebezpečné.

N -- poučený diskutující, který však často zanedbává obnovu ustálených názorů, spolehne se často na instinktivní úsudek, ale dá se s ním slušně domlouvat, pokud ho nenaštvete.

 

Stoupenec

A -- příležitostný přispěvatel do diskuzí s trvalým názorem, který je často opřen o volební názor a soupatřičnost s určitou sociální vrstvou.

N -- nahodilý diskutující, který obhajuje svoje jinde nabyté a upevněné názory, vyznačuje se necitlivostí k jemnostem tématu a zejména nevnímá kontext a kontinuitu diskuzí na daném místě již vedeným.

1 -- Nekritický stoupenec

A -- sem patří idealisté, jejich čisté přesvědčení je vede až k autistickému obhajování získaného názoru, často nemusí být útočný, ale v diskuzi je neoblomně důsledný.

N -- zde se vyskytují skalní zastánci názorů, kteří nejsou schopni přijmout žádnou novou informaci, v diskuzi se uchylují k vulgaritám a nadávkám, které mají ovšem jen prvoplánové reflexivní užití.

2 -- Vědomý stoupenec

A -- sem patří představitelé politických stran, činovníci obhajující linii strany, občas se s nimi dá nahodile diskutovat, ale je to spíše psychologická hra na populární image přívětivého politika.

N -- zde se vyskytují druhořadí domnělí organizátoři a hybatelé světa, jejich názory jsou naprosto neoblomitelné, protože oni nesou iluzi veškeré názorové čistoty, jsou si vědomi, že námitky existují, ale jejich vnitřní jezuitský úkol zní, zamezit pokroku i za cenu zločinu, dehonestace na místě v diskuzi je to nejmenší; toto jsou praví adepti stalkingu, pronásledují názorového odpůrce pod každým jeho příspěvkem, organizují na pozadí ostatní.

 

Výše uvedená typologie je jenom prvním vhledem k orientaci v chování diskutujících. Pochopitelně se jakékoli vřazení může podle tématu prolínat, slučovat a měnit. Jsou jistě témata, kdy i skalní vědomí neautentičtí stoupenci se dovedou zachovat sympaticky a rádi to dělají, aby získali také jinou aureolu.

Rozčílit se v diskuzi může samozřejmě každý, jsme jenom lidé a nátlaky života mohou někdy jedince dohnat k přehnané emoci. Ale zdravý člověk to všude neopakuje, nevyjadřuje se pravidelně ke všemu, není žádná místní stráž nebo hlídka.

V jedné z posledních zdejších jadrných diskuzích mne zaujal postoj části diskutujících, kteří odůvodnili svoje postoje dokonce tím, že jsou na zdejším serveru již deset a snad i více let. Takové vojenské mazáctví je velmi úsměvné, ale konečně už víme, jak se rekrutují zdejší VIP blogeři. Dobrým blogerem jste zde v důsledku času, a ne v důsledku toho, co a jak píšete. Určitá motivace stalkingu vyrůstá i z této optiky. Tu a tam napíše zdejší mazák nějakému nováčkovi, že ho sleduje. Není to sice nadávka, ale je to skrytá výhrůžka.

Nejjasnějším výrazem stalkingu není jen negativní účast pod většinou příspěvků nebohého blogera, ale i snaha vypátrat jeho identitu, nějaké špinavé podrobnosti a použít je nejen zde v diskuzi. Takže dostáváte nevyžádané zprávy třeba na facebooku, kde se různá pošťouchnutí, nadávky nebo výhrůžky opakují.

Zbývá otázka, proč s tímto stavem prakticky ve všech diskuzních arénách na sociálních sítích administrace prakticky nic nedělají. Patrně kvalita příspěvků a milá diskuze pod nimi neprovokuje takovou čtenost, jako relativně skandální drsná a rozhádaná diskuze pod příspěvky. Dokázat opak prakticky nelze, neznám případ, kde by se administrace důsledně obrátila na obranu dehonestovaných. Situaci konkrétních případů může změnit teprve žaloba, která je velice technicky náročná a pravděpodobně vám administrátoři nijak zvlášť nepomohou. Mohli by vám obstarat důkazy, mohli by usměrnit různé štvavé osoby, dobře o nich ví, ale jsou vždy nachystáni je použít nepřímo proti vám, tak si je nemohou zlikvidovat. Administrátoři jsou často neautentickými vědomými stoupenci z určitých ekonomických zájmů. Nejsou to nezávislé neutrální osoby, jak by se kdejaký naiva a idealista mohl domnívat. Jsou to osoby s úkolem a mnoha osobními nechutěmi, které jim jejich moc umožňuje skrytě kompenzovat.

Očekávám, že po pádu našich nynějších direktivně zaměřených špiček státu nás čeká rovněž válka s nekompetentními administrátory, ale možná jsem jen sám naivní idealista. Možná bude náš současný administrátorský marasmus i budoucím vládcům vyhovovat. Možná politická moc již přímo vyžaduje, aby měla v administracích honicí psy s utajenými loyajálními služebníky, proč jim nepovolit i tu trošku škodolibé radosti z šikanování ostatních.

Ale děláme si to sami. Volíme si takové politiky, kteří nedělají ani naoko politiku pro lidi. Ani desítky let po revoluci nemůžeme mít dělené denní a noční značky jako v Německu. Ono to vede až k tak vleklým neřestem jako je lékařské označení pacienta za pacoše, případně k autobusáckému pohledu na cestující coby kaštany. Při trochu věcné politice by tomu tak být nemuselo, ale my to chceme a takové politiky tam máme.

 

Projevy stalkingu (podle preventivní stránky o stalkingu  Policie ČR)

-  Demonstrování moci a síly (přímé či nepřímé výhrůžky),  fyzické pronásledování oběti cestou do práce, na nákup, pronásledování autem, čekání na oběť před domem

-  Stalker může také vyhrožovat fyzickým útokem na oběti nebo útokem na její blízké

-  Uskutečněním výhružek v případech, že dosavadní pokusy stalkera selhávají

-  Stalker se vydává za oběť, označuje sám sebe za oběť a  předstírá, že se mu oběť mstí, může na oběť podat i trestní oznámení

-  Snaha poškodit pověst oběti, očernit ji šířením nepravdivých informací v okolí

 

Mnohé jednání aktérů i zde na iDnes nese znaky stalkingu, ale administraci to nijak nezajímá. Nejlépe je podle nich vše ignorovat.

 

Možnosti obrany proti stalkerům (podle preventivní stránky o stalkingu  Policie ČR)

Dejte stalkerovi na vědomí, že o něj nestojíte, nemáte zájem

Přerušte  osobní kontakty s pronásledovatelem - neodpovídejte na vzkazy, urážky, na telefonáty, nereagujte  na SMS, nescházejte  se s ním (jakýkoli kontakt s útočníkem může vést k prohloubení zájmu o oběť)

Vyhýbejte se místům možného setkání, změnit své návyky

Nechoďte s ním na schůzky

Uchovejte všechny SMS, maily a další materiál (možný důkaz)snažte se projevy pronásledování evidovat a zdokumentovat

Informujte  své blízké o pronásledování, případné totožnosti útočníka4. Vyhledat pomoc

Mimo domov se pohybovat s další osobou – členem rodiny či jinou důvěryhodnou  osobou, noste s sebou legální prostředky pro svou obranu (pepřový sprej, alarm)

Noste u sebe mobilní telefon pro případ přivolání pomoci

Nezveřejňujte  své osobní údaje (telefonní číslo, adresu), kontakty na sebe dejte   jen lidem, kterým důvěřujete

Kontaktujte  odborné instituce: Bílý kruh bezpečí (www.bkb.cz) a další organizace pro pomoc obětem trestných činů

Kontaktujte Policii ČR v případě oprávněného pronásledování, obtěžování nebo napadení, je-li  jednání pronásledovatele takové, že ve vás vzbuzuje  strach, obavy, nepříjemné pocity apod.

 

Nakonec drobná úvaha o napadení mimo kodex blogera. Dejme tomu, že vám někdo trvale přisuzuje nálepku zrádce národa. Automat na to není nastaven a pokud to dotyčný v jiné hrubé formě udělá jen devětkrát, nic se mu nestane, stačí si svoje výpady evidovat. Pokud někoho vyzvete, aby pod vaše články nechodil, nemáte jinou šanci, když to nerespektuje, důsledně ho mazat. Obecný názor zní, autor článku to musí strpět. Je to samozřejmě zlomyslnost nepostižených. Lidé rádi přihlížejí utrpení, jakmile je nějaká havárie, vždycky se vynoří čumilové, a třeba i posměšní čumilové. Například zde na iDnes nemůžete přerušit kontakt s pronásledovatelem. Přitom by stačilo, že pokud někoho několikrát smažete měl by mít automaticky třeba po desátém mazání mít zakázanou diskuzi pod vaším příspěvkem. V tomto smyslu stojí zdejší systém na straně stalkerů. Ale třeba se dočkáme změny.

Autor: Zdenek Horner | neděle 15.12.2019 16:53 | karma článku: 7,94 | přečteno: 245x
  • Další články autora

Zdenek Horner

Vzýváním války se přivolává mír

Ministr Barák rozverně dopadl do svého koženého křesla a mazlil se s právě získaným obrazem získaným z exekuce provedené StB. V duchu se trochu tetelil, ale více se obával a vztekal. Nařídili mu, aby svoje milované vnitro ...

17.4.2024 v 21:01 | Karma: 21,48 | Přečteno: 773x | Diskuse| Občanské aktivity

Zdenek Horner

Jak jsme se navzájem vyslechli a uznali svá stanoviska

Sešli jsme se všechny znepřátelené strany každá s každým. Usadili jsme se v kvetoucí zahradní restauraci a začali probírat všechny sporné světové konflikty, o kterých jsme kdy slyšeli. Nakonec jsme se dohodli na tom, že ...

31.3.2024 v 23:30 | Karma: 14,90 | Přečteno: 570x | Diskuse| Občanské aktivity

Zdenek Horner

Kam až bude smět zajít žertování na letošního Apríla?

Ochránci pravých názorů a hodnot rozpoutali ve společnosti nejistotu. Neustálé zastrašování zaručeně neorganizovaných amatérských aktivistů, kteří reagují na 99 procent jakékoli argumentace tak, že jde o proruskou činnost ...

28.3.2024 v 20:26 | Karma: 21,92 | Přečteno: 516x | Diskuse| Občanské aktivity

Zdenek Horner

Chybí mi rozhodný postoj české vlády a místních bezvýhradných izraelofilů

Nyní má česká vláda jedinečnou příležitost před celým světem dokázat, že bývalý satelit Sovětského Svazu není nyní satelitem USA. Měla by odsoudit nestabilní postoj vůči Izraeli, ale i vůči Ukrajině a posoudit zdali USA nejsou ...

27.3.2024 v 12:44 | Karma: 22,72 | Přečteno: 665x | Diskuse| Občanské aktivity

Zdenek Horner

Milujeme NATO a proto Ukrajina zvítězí

Poté, co víme, že jsou na Ukrajině vojáci NATO, jsem již úplně klidný. Vítězství je v kapse. A kam se NATO vypraví příště? Bude to Bělorusko nebo Kazachstán? Gruzie? Ta už je rozpracovaná. Arménie by zatím byl těžký oříšek.

12.3.2024 v 12:54 | Karma: 33,81 | Přečteno: 1009x | Diskuse| Občanské aktivity
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Místo do šrotu do opravny. Směrnice EU prodlouží záruku a zakážou „kazítka“

24. dubna 2024

Premium Do budoucna by měla být oprava rozbitých a porouchaných domácích spotřebičů jednodušší. A stejně...

Ignorovat, nebo demaskovat? Německá média řeší, jak informovat o AfD

24. dubna 2024

Premium Je to teď horké téma. Německá mainstreamová média stojí před volbou, nakolik a jakým způsobem...

Šibal z Prahy podmázl průvodčího, s Lorenovou v negližé předběhl konkurenci

24. dubna 2024

Seriál Byla teprve na začátku kariéry, ale fotografové na ni už stáli fronty. Snímek mladičké Sophie...

Ukrajinská policie zadržela šest Čechů za telefonické podvody z Oděsy

23. dubna 2024  21:25

Ukrajinské úřady oznámily zadržení devíti členů zločinecké organizace včetně šesti Čechů, kteří z...

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...

  • Počet článků 825
  • Celková karma 22,22
  • Průměrná čtenost 971x
Genealog, absolvent HTF UK. Mými hlavními zájmy jsou: historie, poezie, filosofie a nekonfesní teologie.

Seznam rubrik