Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Skupinové IQ xenofobie

IQ nic zásadního o člověku nevypovídá. Dokonce může být lidství na překážku. Nejlepší IQ bude mít zajisté počítač. Není to nic víc než korektní odpověď na předem natrénované otázky pro hrdiny filosofie úslužného výkonu.

Souvislost genetiky a IQ nemůže být nikdy ověřena. Neexistuje žádný zdroj veřejných seriózních výzkumů, které by mohly být považovány za důkaz genetické předurčenosti k úrovni IQ. Pokud budu zadávat otázky vycházející z poznatků a zkušeností Eskymáků, tak většina světové populace propadne. Ve vědeckém světě se nikdo ani nepokouší tvrdit, že by test IQ mohl být všeobecně objektivní a vhodný pro každého jedince na planetě. Měření IQ je čistě účelově zaměřené měření dovednosti té které „firemní kultury“. Můžeme nějak poměřit IQ nadaného matematiky a třeba nadaného bubeníka? Oba mohou být ve svém oboru špičkou či geniálním zjevem, ale vzájemně se jejich testované IQ může úplně lišit.

Z druhé strany genové dispozice jsou problémy hnedle dva. Poprvé nejsou sociologicky sestavitelné vzorky zkoumaných respondentů. Například romské etnikum u nás je jinak geneticky smíšeno s převažujícím živelným etnikem. Myslím, že se nikdo snad nedomnívá, že geneticky jsou naši Romové zcela stejní se všemi Romy na světě. Vedle neobjektivního podílu romského genu v jedinci je zde ještě druhý problém, o němž nic nevíme. Neznáme spolehlivě gen, který zajišťuje schopnost intelektuálního vývoje. Kriminálního jednání jsou schopni lidé napříč inteligenčními úrovněmi. Podíl sociálních příčin se k tomu velmi těžko objektivizuje. Nejsou známy žádné uznávané výzkumy tohoto typu. O podstatě vývojového a tvořivého impulsu nic totiž nevíme. Z hlediska potřeb se často ukazuje, že člověk má obecně potenci bez ohledu na geny a rasu uspokojivě a téměř podobně řešit kreativně předložené problémy. Určitě jsou nějaké rozdíly v genetické způsobilosti, že někomu jde cosi snáze nebo lépe, ale jsou to zanedbatelné dispozice.

Nevím, proč bychom měli považovat třeba xenofobní spoluobčany za jakkoli inteligentnější než ostatní populaci. Nikdo nepopírá, že například nacisté byli inteligentní. Jejich nedostatek etiky však tuto schopnost zcela převrátil, popřel a znehodnotil. Inteligence podle nějakých pravítek a v určeném výcvikovém intervalu nic nedokazuje. Ale hlavně nikomu nedává právo s někým jiným podle momentálních dispozic utlačovatelsky nakládat. Pokud se zdejší redaktor  Lukáš Kantor  ve svém článku téměř pohoršuje nad stíháním  nebohého rasistického vědce,  který se vrací k rasové hierarchii někdejších nacistů, pak je cosi shnilého v našich myslích.

Nějaké pomyslné číslo vykázané v jakémsi pochybném testu podle našich pravidel nás k něčemu opravňuje? Máme navzájem jiné schopnosti. Jsou snad lidé blíže k rovníku hloupější a neschopnější, protože netopí a nemusí na topení ani myslet, ani shánět peníze? Jak si genově rasističtí „vědátoři“ vysvětlují, že ony „nižší rasy“ jsou schopny vystudovat vysoké školy a stát se vědci, podnikateli, prezidenty států? Různé schopnosti jsou dány zcela zřejmě i v rámci jedné „čisté rasy“.

Mysleli jsme si, že po Osvětimi se nikdy toto rasové běsnění nevrátí. Někomu však není stydno se považovat za vědce a současně se vracet k nihilistickým teoriím, které mohou vést až k eliminaci libovolné skupiny genově „špatně“ vybavené skupině obyvatel. Právě tyto zpátečnické názory nejsou příznakem inteligence, ale naopak pokleslosti myšlení směrem k iracionálním záminkám pro jakési zázračné konečné řešení všech problémů. V hlásání těchto teorií vidím jen směšnou hloupost a nevidím žádné hrdinství, žádnou svobodu projevu. Výsledky rasových teorií prověřila Druhá světová válka. Stejně tak odsuzujeme násilnost a totalitní útlak komunistického experimentu. Společným jmenovatelem je chorobná eskalace a neustálé „dokazování“ jasných důkazů, že někdo je genově špatně disponovaný navždy podprůměrný jedinec. Stejně se argumentovalo, že jedinci s buržoazním „genetickým“ původem ohrožují beztřídní společnost. Tak jako někdo měl semitský gen, buržoazní gen, může mít dnes třeba xenofobní gen? A má ho každý xenofob, neměli by jít všichni na nějakou kontrolu?

Rozdíly mezi lidmi jsou a vždy budou. Nicméně dochází po dobu celého života k jejich poměrné proměně. Všichni potřebujeme napřed kojeneckou péči, ale jen se vyhrabeme z plenek, hnedle chceme ovládat či dokonce šikanovat druhé. To je projev dispozic IQ? Nakonec jsme opět bezmocnými troskami lidství na zanedbaných LDN-kách. Vzpamatujte se, genoví géniové.

 

 

Autor: Zdenek Horner | neděle 7.7.2019 20:02 | karma článku: 9,98 | přečteno: 831x
  • Další články autora

Zdenek Horner

Vzýváním války se přivolává mír

Ministr Barák rozverně dopadl do svého koženého křesla a mazlil se s právě získaným obrazem získaným z exekuce provedené StB. V duchu se trochu tetelil, ale více se obával a vztekal. Nařídili mu, aby svoje milované vnitro ...

17.4.2024 v 21:01 | Karma: 21,48 | Přečteno: 773x | Diskuse| Občanské aktivity

Zdenek Horner

Jak jsme se navzájem vyslechli a uznali svá stanoviska

Sešli jsme se všechny znepřátelené strany každá s každým. Usadili jsme se v kvetoucí zahradní restauraci a začali probírat všechny sporné světové konflikty, o kterých jsme kdy slyšeli. Nakonec jsme se dohodli na tom, že ...

31.3.2024 v 23:30 | Karma: 14,90 | Přečteno: 570x | Diskuse| Občanské aktivity

Zdenek Horner

Kam až bude smět zajít žertování na letošního Apríla?

Ochránci pravých názorů a hodnot rozpoutali ve společnosti nejistotu. Neustálé zastrašování zaručeně neorganizovaných amatérských aktivistů, kteří reagují na 99 procent jakékoli argumentace tak, že jde o proruskou činnost ...

28.3.2024 v 20:26 | Karma: 21,92 | Přečteno: 516x | Diskuse| Občanské aktivity

Zdenek Horner

Chybí mi rozhodný postoj české vlády a místních bezvýhradných izraelofilů

Nyní má česká vláda jedinečnou příležitost před celým světem dokázat, že bývalý satelit Sovětského Svazu není nyní satelitem USA. Měla by odsoudit nestabilní postoj vůči Izraeli, ale i vůči Ukrajině a posoudit zdali USA nejsou ...

27.3.2024 v 12:44 | Karma: 22,72 | Přečteno: 665x | Diskuse| Občanské aktivity

Zdenek Horner

Milujeme NATO a proto Ukrajina zvítězí

Poté, co víme, že jsou na Ukrajině vojáci NATO, jsem již úplně klidný. Vítězství je v kapse. A kam se NATO vypraví příště? Bude to Bělorusko nebo Kazachstán? Gruzie? Ta už je rozpracovaná. Arménie by zatím byl těžký oříšek.

12.3.2024 v 12:54 | Karma: 33,81 | Přečteno: 1009x | Diskuse| Občanské aktivity
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Policie pátrá po dezinformátorovi Zítkovi. Nedorazil k soudu

23. dubna 2024  15:54,  aktualizováno  16:34

Policie pátrá po dezinformátorovi Pavlu Zítkovi. V úterý odpoledne o tom informovala na svém webu....

Žalobce žádá pro Limberského a společníky peněžitý trest za vydírání

23. dubna 2024  16:32

Peněžitý trest navrhuje státní zástupce pro čtyři aktéry schůzky v karlovarské kavárně, kterou...

Byla tam snaha mě zpochybnit, řekla Hynková Vrbová u soudu s Cimickým

23. dubna 2024  11:02,  aktualizováno  16:18

Je důležité, aby se na oběti sexuálního násilí nahlíželo jako na ty, kterým se má věřit, ne je...

Na sídlišti v Písku někdo zastřelil ročního psa, majitel se teď bojí o děti

23. dubna 2024  16:15

Neznámý člověk za bílého dne střelil vzduchovkou mladou fenku na zahradě na píseckém sídlišti...

Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO
Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO

Každý den po celý tento týden můžete vyhrávat jedinečné dárky od značky BEBELO.

  • Počet článků 825
  • Celková karma 22,22
  • Průměrná čtenost 971x
Genealog, absolvent HTF UK. Mými hlavními zájmy jsou: historie, poezie, filosofie a nekonfesní teologie.

Seznam rubrik