Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Každý argument proti každému

Je to známá věc. Vždy můžete něčí práci docenit nebo zkritizovat. Obojí současně. Proč se rozhodnete k tomu či onomu není žádná záhada. Podle sebe soudím tebe. Tedy, protože nejsem dokonalý, svět nemůže být dokonalý?

Již nějakou dobu přemýšlím o podstatě hádek nejen ve zdejších diskuzích, ale i obecně na sociálních sítích. V konstruktivním duchu je to značně demotivující a ztrácíme útočností všichni. Žádný problém se nevyřeší tím, že mě někdo urazí, porazí v dílčí argumentaci, což ovšem platí i naopak. Dospělé jedince nikdo nepřevychová.

Pokud bychom se s tím smířili, potom by zcela jistě zvítězil fenomén stálého úpadku. Pokud nad člověkem nehrozí zákon, zneužívá se svobody, dokonce až za zločinné hranice. Prostě podle hesla, čím hůř, tím líp.

Ve zdejších diskuzích se zneužívá volnost argumentace, která nemusí být ničím podložena. Sice se v pravidlech zdejší hry a chování taková praxe zakazuje, ale v podstatě se na její vymáhání v drobnohledu dne rezignovalo. Řeší se jenom nejviditelnější výstřelky. Praktikuje se zde ovšem taktika „rány pod pás“. Kolektivní vina za cokoliv, co udělá nějaký vyšinutý jednotlivec. Absolutní nerespektování presumpce neviny. Neustálá msta a dehonestování údajným posudkem nesmyslnosti něčích tvrzení. Prakticky se proti tomu nelze bránit než mlčením a ignorací. Nebo směšně rozčileným mazáním, které se obecně cítí jako prohra dotyčného slabocha, jenž cenzuruje protivné názory.

Pokud v nějaké argumentaci použijete nějaký argument, můžete si být jisti, že se vám zcela stejná argumentace vrátí, jako od učenlivé rozčilené manželky. Tak jsme se my sluníčka a liberálové dozvěděli, že jsme fašističtí liberálové. Nijak nevadí, že fašismus a liberalismus se navzájem vylučuje, nelze být obojím současně, ale je to jen vrácení nálepky, již někdo vrací tomu, kdo mu ji přilepil neoprávněně. Nějaký liberál řekne někomu, kdo se vyjadřuje podezřele nesnášenlivě a nadřazeně, že se chová jako neonacista, nebo dokonce přímo usoudí, že kdosi neonacistou je. Zatímco naopak, pokud někdo nějakého liberála nařkne z liberalismu nebo sluníčkovství či snad dokonce z neomarxismu, pak je všechno v pořádku. Liberální sluníčka vesměs přijímají svoji nálepku naprosto hrdě, s neomarxismem je to sice horší, ale lze to jakž takž snést, zejména proto, že definice dotyčného druhu je nejasná, rozmazaná a někdy zcela neinformovaná. Neonacistou ovšem nikdo být veřejně nechce. Koneckonců, je to stav mysli na hranici zákona.

V diskuzích se nejčastěji zdá, že mimo tyto dvě protikladné kategorie člověka nikdo jiný neexistuje. Boj se vede vehementně a nesoudně, takže nenajdete nikde označení sympatizant, žádné uznání toho, že se v některých názorech s protivníkem můžete shodnout, což by znamenalo, že v některých otázkách mohou být neonacisté částečně sluníčky a možná i naopak, sluníčka mohou vyjadřovat svůj postoj fanaticky a násilně. Od takové praxe je třeba se distancovat. Proto nemám žádnou radost z útoků na pana Jakla, jakkoliv s ním v zásadních otázkách vůbec nesouhlasím.

V posledku nejsou nejhorší ony nálepky, ale spíše stereotypní vřazování označeného jedince do trvalé škatulky, v níž musí nezbytně mít na všechno typicky špatný názor. Například názor, že sluníčkáři či vítači chtějí nekontrolovaný přísun imigrantů bez jakékoli bezpečnostní kontroly, je zcela nesmyslný. Jakživ jsem nikoho takového nepotkal. Nicméně tuto podpásovku fanaticky ládují někteří posuzovatelé osobnosti jaksi automaticky coby samozřejmost.

Já jsem naopak na některé zdejší autory mohl postupně poopravit svůj názor. Z počátku se mi zde někteří jevili svými postoji a dikcí jako nenávistní protagonisté a uctívači násilných a neprávních postojů. Časem se však ukázalo, že jsem se mýlil. Někdy je třeba dotyčného trpělivěji číst. Například pana Brauna. To ovšem neznamená, že když jsem se mýlil v jednom případě, mýlil jsem se a mýlím vždycky. Přesto tuším, že to v tomto smyslu schytám, ale jsem na to připraven, potrefení mi jistě ozřejmí moje bláboly a nesmysly. Postupně jsem se sám na tento způsob komunikace adaptoval, ale cítím a často vidím zdejší nováčky v šoku nad některými hrubými reakcemi, které zde bohužel hrají prim. Dnes jsou nadávky hrdinstvím. Věcný názor je směšná a slabomyslná slušnost.

Na internetu koluje anekdota o tom, jak se postavit k nejapnému žákovi ve škole, když prohlásí u tabule, že krokodýl je ryba. Je to žákův názor a v rámci demokracie nelze o něm říci, že je hlupák, když něco takového veřejně tvrdí. Se vší úctou je třeba mu korektně přiznat, že na takový názor má jistě právo, ale v duchu si učitel jistě se skřípěním zubů říká, krokodýl je plaz ty…

Podobně, když mě někdo označí za liberálního fašistu, současně se rozčiluje, že mu já odpovídám neonacisto, cítím se podobně jako ten učitel. Moje etika mi zakazuje se mstít a chodit každému protivníkovi nadávat pod příspěvky a raději nechám dotyčného na pokoji, nestojím o nějaké zahnání do kouta či právní vymáhání. Říkám zde jenom svůj názor a jsem si vědom toho, že žádný, ani můj, názor nemůže být jednoznačně pravdivý. Zpochybnit a bagatelizovat je to nejsnadnější v životě. Nicméně jisté svoje postoje se cítím oprávněn subjektivně vyslovovat, protože moje životní zkušenost mne k tomu sama vede. Nejspíš je tomu tak i u protivníků mých názorů. Jejich špatných zkušeností je mi líto. Když mne před pár lety úspěšně odoperovali a nyní mohu snad i soudit, že jsem ze všeho venku, měl jsem prostě štěstí. Moje dobrá zkušenost nijak neruší nezbytnost kritiky našeho zdravotnictví, i když já zrovna k tomu nemám osobní důvod.

Snažím se tedy obecně člověka pochopit v jeho velikosti i malosti. Nikoho neposuzuji definitivně. Moje převážná zkušenost je taková, že člověk se může často změnit k lepšímu. Nějakou shodou okolností jsem skoro celý život obklopen lidmi, kteří jsou čím dál lepší. Chápu, že to je zřejmě tím, v jakých okruzích společnosti se pohybuji. Jistě je to slonovinová věž a měl bych vyjít na ulici a poslouchat běžného člověka. Nemyslím si, že to je tak hrozné. Často se dám s kdekým do řeči a nesetkávám se s tolika problémovými postoji jako zde. Zde je poněkud vyšší koncentrace uražených a ponížených, jejichž nejvyšším posláním zde je snaha povýšit se veřejně nad ostatní a dělat ze svého postoje jedinou pravdu. Současně klidně obviní druhého z této nešťastné snahy. Nepřijde jim to trapné, v rámci boje se zdá všechno býti povoleno. Škoda, že zde mnoha lidem chybí sebeúcta a snižují se neustále k nečestným a nevěcným formám boje.

Krokodýl není ryba, kolektivní vina není objektivní pravdivý lidský soud. Mám právo říkat svou pravdu, že krokodýl je plaz. Ostatní se s tím musí podle svých možností vyrovnat. Nicméně se kvůli tomu nemusíme tolik nenávidět. Mnozí se možná budou divit, ale zcela odsuzuji i výstřelek jistého člena ODS, který neuváženě navrhoval podřezat pana prezidenta, k němuž vskutku žádné sympatie nemám. Můžeme se, a máme se, věcně kritizovat, ale neměli bychom si jít po krku.

Autor: Zdenek Horner | neděle 2.6.2019 3:52 | karma článku: 7,52 | přečteno: 230x
  • Další články autora

Zdenek Horner

Vzýváním války se přivolává mír

Ministr Barák rozverně dopadl do svého koženého křesla a mazlil se s právě získaným obrazem získaným z exekuce provedené StB. V duchu se trochu tetelil, ale více se obával a vztekal. Nařídili mu, aby svoje milované vnitro ...

17.4.2024 v 21:01 | Karma: 21,48 | Přečteno: 774x | Diskuse| Občanské aktivity

Zdenek Horner

Jak jsme se navzájem vyslechli a uznali svá stanoviska

Sešli jsme se všechny znepřátelené strany každá s každým. Usadili jsme se v kvetoucí zahradní restauraci a začali probírat všechny sporné světové konflikty, o kterých jsme kdy slyšeli. Nakonec jsme se dohodli na tom, že ...

31.3.2024 v 23:30 | Karma: 14,90 | Přečteno: 570x | Diskuse| Občanské aktivity

Zdenek Horner

Kam až bude smět zajít žertování na letošního Apríla?

Ochránci pravých názorů a hodnot rozpoutali ve společnosti nejistotu. Neustálé zastrašování zaručeně neorganizovaných amatérských aktivistů, kteří reagují na 99 procent jakékoli argumentace tak, že jde o proruskou činnost ...

28.3.2024 v 20:26 | Karma: 21,92 | Přečteno: 516x | Diskuse| Občanské aktivity

Zdenek Horner

Chybí mi rozhodný postoj české vlády a místních bezvýhradných izraelofilů

Nyní má česká vláda jedinečnou příležitost před celým světem dokázat, že bývalý satelit Sovětského Svazu není nyní satelitem USA. Měla by odsoudit nestabilní postoj vůči Izraeli, ale i vůči Ukrajině a posoudit zdali USA nejsou ...

27.3.2024 v 12:44 | Karma: 22,72 | Přečteno: 665x | Diskuse| Občanské aktivity

Zdenek Horner

Milujeme NATO a proto Ukrajina zvítězí

Poté, co víme, že jsou na Ukrajině vojáci NATO, jsem již úplně klidný. Vítězství je v kapse. A kam se NATO vypraví příště? Bude to Bělorusko nebo Kazachstán? Gruzie? Ta už je rozpracovaná. Arménie by zatím byl těžký oříšek.

12.3.2024 v 12:54 | Karma: 33,81 | Přečteno: 1009x | Diskuse| Občanské aktivity
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Spousta obětí střelby mohla být zachráněna, řekla matka Rakušanovi

25. dubna 2024  16:02,  aktualizováno  17:53

Na jednání výboru pro bezpečnost Sněmovny kvůli snaze opozičního ANO zřídit vyšetřovací komisi k...

Digitální stavební řízení od července bude, slíbil Bartoš. Provoz přirovnal k D1

25. dubna 2024

Ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš ve čtvrtek prohlásil, že digitální stavební řízení bude...

Deník Metro rozšiřuje regionální zpravodajství a zvyšuje náklad

25. dubna 2024

Deník Metro z portfolia mediální skupiny MAFRA posiluje přítomnost v regionech a zároveň zvyšuje...

Podvody přesáhly pět milionů, žalobce viní pojišťováka i jeho otce lékaře

25. dubna 2024  16:23

Z pojistných podvodů s celkovou škodou přesahující pět milionů korun obžaloval krajský státní...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 825
  • Celková karma 21,58
  • Průměrná čtenost 971x
Genealog, absolvent HTF UK. Mými hlavními zájmy jsou: historie, poezie, filosofie a nekonfesní teologie.

Seznam rubrik